Google Chrome će dobiti bolje kontrole kolačića protiv praćenja korisnika

Vesti, 09.05.2019, 11:30 AM

Google Chrome će dobiti bolje kontrole kolačića protiv praćenja korisnika

Na konferenciji developera kompanije I/O 2019, Google je objavio svoj plan o uvođenju dve nove funkcije koje treba da zaštite privatnost korisnika Chromea.

Kako bi omogućio korisnicima Chromea da spreče oglašivače da ih prate preko različitih web sajtova, Google je najavio da će poboljšati SameSite kolačiće i zaštitu od fingerprintinga, a ova poboljšanja očekuju se u nekoj od narednih verzija Chromea koja će biti objavljena kasnije ove godine.

Kolačić je mali deo informacije koju web sajtovi čuvaju na vašem računaru. Kolačiće kreira web pregledač kada korisnik učita određeni web sajt, što pomaže web sajtu da zapamti informacije o vašoj poseti, kao što su podaci za prijavljivanje, izabrani jezik, stavke u korpi za kupovinu i druge postavke.

Međutim, kolačići se takođe široko koriste za identifikaciju korisnika i praćenje njihovih aktivnosti, ne samo na sajtu sa koga potiče kolačić, već i na drugom sajtu koji deli iste kolačiće, na primer, one koji se koriste za ciljano oglašavanje.

Budući da trenutno ne postoji standardni način identifikacije ili kategorizacije kolačića i načina na koji ih web sajtovi koriste, svi ti kolačići koji se koriste u različite svrhe izgledaju isto pregledačima i njihovo brisanje vas odjavljuje sa svih sajtova, i resetuje vaše izabrane postavke.

Google sada planira da korisnicima Chromea olakša blokiranje ili brisanje svih kolačića trećih strana bez gubitka informacija za prijavljivanaje i izabranih postavki.

Google je detaljno objasnio kako će to funkcionisati. Programeri web sajtova moraće da izričito navedu kojim kolačićima na njihovim sajtovima je dozvoljeno da rade na drugim web sajtovima i koji kolačići se mogu koristiti za praćenje korisnika.

Ove promene će imati pozitivne efekte i na bezbednost korisnika.

Google je rekao da će unakrsno praćenje biti dozvoljeno samo preko HTTPS konekcija jer tako kolačić ne može da bude modifikovan ili ukraden.

Sa objavljivanjem Chromea 76, Google će takođe dozvoliti korisnicima da podese podrazumevano ponašanje za svoj pregledač kako bi definisali da li treba da prihvati ili odbaci kolačiće za unakrsno praćenje prilikom posete nekom sajtu.

Osim kolačića, fingerprinting je takođe uobičajena i vrlo precizna tehnika koju web sajtovi koriste za identifikaciju i praćenje pojedinačnih korisnika na web sajtovima bez njihovog znanja ili pristanka.

Fingerprinting je veoma efikasan način da tačno identifikujete korisnike tako što ćete prikupiti širok spektar podataka o njihovim uređajima preko API-ja pregledača i kombinovati ih kako biste izračunali i dodelili jedinstvenu vrednost svakom pregledaču koja se može pratiti.

Na konferenciji developera na I/O 2019, Google je najavio da će Chrome otežati fingerprinting.

"Pošto fingerprinting nije ni transparentan niti pod kontrolom korisnika, to rezultira praćenjem koje ne poštuje izbor korisnika", kaže Google. "Zbog toga Chrome planira da agresivnije ograniči fingerprinting širom veba."

Međutim, Google takođe kaže da se kolačići i fingerprinting koriste ne samo za praćenje korisnika, i da je kompanija posvećena tome da Chrome može da nastavi da podržava slučajeve njihovog pozitivnog korišćenja, i izgradnji boljeg interneta.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje