Google najavio bezbedniji Gmail sa manje neželjene pošte

Vesti, 04.10.2023, 11:00 AM

Google najavio bezbedniji Gmail sa manje neželjene pošte

Google će u februaru predstaviti nove smernice za pošiljaoce imejlova koje bi trebalo da poboljšaju zaštitu imejlova i korisnika Gmaila od „pecanja“ i malvera tako što će veliki pošiljaoci morati da autentifikuju imejlove i da se pridržavaju strožih pragova za neželjenu poštu.

„Prošle godine smo počeli da zahtevamo da imejlovi poslati na Gmail adresu moraju imati neki oblik autentifikacije“, rekao je Nil Kumaran iz Googlea. „Videli smo da je broj poruka koje Gmail korisnici primaju bez autentifikacije opao za 75%, što je pomoglo čišćenju pretrpanih prijemnih sandučića, dok se milijarde zlonamernih poruka blokiraju sa većom preciznošću. To je veliki napredak, ali treba još mnogo toga da uradimo, počev od novih zahteva za velike pošiljaoce“.

Od 1. februara 2024. Google će zahtevati od pošiljalaca koji šalju preko 5.000 poruka dnevno na Gmail naloge da podese SPF/DKIM i DMARC autentifikaciju e-pošte za svoje domene kako bi se pojačala odbrana od lažiranja imejlova i pokušaja „pecanja“.

Ovi pošiljaoci takođe moraju da obezbede korisnicima Gmaila opciju da jednim klikom otkažu prijem komercijalnih imejlova. Pored toga, oni će morati da obrade zahteve za otkazivanje pretplate u roku od dva dana.

Ubuduće, pošiljaoci e-pošte moraju da se pridržavaju određenog praga stope neželjene pošte kako bi se sprečilo preplavljivanje prijemnih sandučića korisnika Gmaila neželjenim sadržajem. Oni će morati da održavaju stope neželjene pošte ispod 0,3% i da izbegavaju lažiranje Gmaila u zaglavljima gde je navedena imejl adresa pošiljaoca. Nepoštovanje ovih novih smernica može dovesti do problema sa isporukom imejlova, jer Google namerava da primeni DMARC politiku karantina.

„Ne treba da brinete o komplikacijama bezbednosnih standarda e-pošte, ali trebalo bi da budete u mogućnosti da se oslonite na izvor e-pošte. Na kraju, ovo će zatvoriti rupe koje koriste napadači i koje prete svima koji koriste imejl“, rekao je Kumaran.

„Ako ne ispunjavate uslove, vaš imejl možda neće biti isporučen kako očekujete ili bi mogao biti označen kao nepoželjan“, objasnio je Google.

Google tvrdi da Gmailova odbrana vođena veštačkom inteligencijom uspešno sprečava da se više od 99,9% neželjene pošte, pokušaja fišinga i malvera infiltrira u prijemno sanduče njegovih korisnika, blokirajući skoro 15 milijardi neželjenih imejlova dnevno.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple je bio primoran da zakrpi još dve ranjivosti nultog dana, čime je njihov ukupan broj za godinu porastao na 20. Tehnološki gigant je rekao da ... Dalje

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Kada je reč o sajber bezbednosti godine su izgleda samo broj. Ko daje prioritet bezbednosti na mreži? Ko preduzima najbolje mere kada se radi o priv... Dalje

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje

Hakeri napali slovenačke elektrane

Hakeri napali slovenačke elektrane

IT mreža Holdinga Slovenske elektrane (HSE), najvećeg slovenačkog proizvođača električne energije, koji je zaslužan za 60% domaće proizvodnje,... Dalje

Windows Hello autentifikacija se može zaobići na Microsoft, Dell i Lenovo laptopovima

Windows Hello autentifikacija se može zaobići na Microsoft, Dell i Lenovo laptopovima

Stručnjaci za hardversku bezbednost iz Blackwing Intelligencea otkrili su ranjivosti u sistemu za potvrdu identiteta otiskom prsta Windows Hello, pok... Dalje