Google najavio bezbedniji Gmail sa manje neželjene pošte

Vesti, 04.10.2023, 11:00 AM

Google najavio bezbedniji Gmail sa manje neželjene pošte

Google će u februaru predstaviti nove smernice za pošiljaoce imejlova koje bi trebalo da poboljšaju zaštitu imejlova i korisnika Gmaila od „pecanja“ i malvera tako što će veliki pošiljaoci morati da autentifikuju imejlove i da se pridržavaju strožih pragova za neželjenu poštu.

„Prošle godine smo počeli da zahtevamo da imejlovi poslati na Gmail adresu moraju imati neki oblik autentifikacije“, rekao je Nil Kumaran iz Googlea. „Videli smo da je broj poruka koje Gmail korisnici primaju bez autentifikacije opao za 75%, što je pomoglo čišćenju pretrpanih prijemnih sandučića, dok se milijarde zlonamernih poruka blokiraju sa većom preciznošću. To je veliki napredak, ali treba još mnogo toga da uradimo, počev od novih zahteva za velike pošiljaoce“.

Od 1. februara 2024. Google će zahtevati od pošiljalaca koji šalju preko 5.000 poruka dnevno na Gmail naloge da podese SPF/DKIM i DMARC autentifikaciju e-pošte za svoje domene kako bi se pojačala odbrana od lažiranja imejlova i pokušaja „pecanja“.

Ovi pošiljaoci takođe moraju da obezbede korisnicima Gmaila opciju da jednim klikom otkažu prijem komercijalnih imejlova. Pored toga, oni će morati da obrade zahteve za otkazivanje pretplate u roku od dva dana.

Ubuduće, pošiljaoci e-pošte moraju da se pridržavaju određenog praga stope neželjene pošte kako bi se sprečilo preplavljivanje prijemnih sandučića korisnika Gmaila neželjenim sadržajem. Oni će morati da održavaju stope neželjene pošte ispod 0,3% i da izbegavaju lažiranje Gmaila u zaglavljima gde je navedena imejl adresa pošiljaoca. Nepoštovanje ovih novih smernica može dovesti do problema sa isporukom imejlova, jer Google namerava da primeni DMARC politiku karantina.

„Ne treba da brinete o komplikacijama bezbednosnih standarda e-pošte, ali trebalo bi da budete u mogućnosti da se oslonite na izvor e-pošte. Na kraju, ovo će zatvoriti rupe koje koriste napadači i koje prete svima koji koriste imejl“, rekao je Kumaran.

„Ako ne ispunjavate uslove, vaš imejl možda neće biti isporučen kako očekujete ili bi mogao biti označen kao nepoželjan“, objasnio je Google.

Google tvrdi da Gmailova odbrana vođena veštačkom inteligencijom uspešno sprečava da se više od 99,9% neželjene pošte, pokušaja fišinga i malvera infiltrira u prijemno sanduče njegovih korisnika, blokirajući skoro 15 milijardi neželjenih imejlova dnevno.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Booking.com upozorava da je broj prevara na putovanjima porastao za 900%

Booking.com upozorava da je broj prevara na putovanjima porastao za 900%

Booking.com je upozorio na značajan porast prevara na putovanjima, pripisujući to pojavi veštačke inteligencije (AI). Marni Vilking, direktor bez... Dalje

Bajdenova administracija zabranila Kaspersky antivirusni softver u SAD

Bajdenova administracija zabranila Kaspersky antivirusni softver u SAD

Bajdenova administracija je zabranila antivirusni softver ruske kompanije Kaspersky i isporuku ažuriranja softvera američkim kompanijama i korisnici... Dalje

Poznati haker tvrdi da je hakovao AMD i Apple

Poznati haker tvrdi da je hakovao AMD i Apple

Ozloglašeni haker i moderator platforme za sajber kriminal Breach Forums, objavio je vest o hakovanju kompanija AMD i Apple, koje se navodno dogodilo... Dalje

Hakeri imaju novu ''copy-paste'' taktiku: iza ispravke za Chrome kriju se malveri

Hakeri imaju novu ''copy-paste'' taktiku: iza ispravke za Chrome kriju se malveri

Sajber kriminalci koriste novu „copy-paste“ tehniku varajući žrtve lažnom porukom o grešci koja se pojavljuje u pretraživaču Chrome ... Dalje

Signal i Threema protiv planova EU o skeniranju privatnih poruka

Signal i Threema protiv planova EU o skeniranju privatnih poruka

Predlog Evropske unije o skeniraju privatnih poruka sa ciljem otkrivanja sadržaja o seksualnom zlostavljanju dece (CSAM) predstavlja ozbiljan rizik z... Dalje