Google najavio brisanje neaktivnih naloga

Vesti, 17.05.2023, 11:30 AM

Google najavio brisanje neaktivnih naloga

Google je najavio da će od decembra ove godine početi da briše neaktivne naloge. Kompanija tvrdi da će to pomoći zaštiti korisnika od bezbednosnih pretnji.

Kompanija je rekla da će od ove godine početi da briše Google naloge koji nisu korišćeni najmanje dve godine. Ovo uključuje sav sadržaj u okviru Google Workspace (Gmail, Dokumente, Disk, Meet, Kalendar), YouTube i Google fotografije.

Nove smernice stupaju na snagu odmah, ali neće odmah uticati na korisnike sa neaktivnim nalozima. Google kaže da će imati fazni pristup, te da će početi od naloga koji su napravljeni ali nikada više nisu korišćeni.

Mesecima pre nego što nalog bude obrisan, brojna obaveštenja biće poslata na e-mail adresu naloga i e-mail adresu za oporavak (ako je dostupna). Ovo će se primenjivati samo na lične Google naloge, a ne i na poslovne korisnike.

Brisanjem neaktivnih naloga, Google želi da se uskladi sa industrijskim standardima u vezi sa zadržavanjem i brisanjem naloga, ali i da ograniči vreme tokom kojeg zadržava nekorišćene podatke korisnika.

Nova politika navodi da će Google nalog smatrati aktivnim ako se korisnik prijavi najmanje jednom u dve godine. „Ako ste se nedavno prijavili na svoj Google nalog ili neku od naših usluga, vaš nalog se smatra aktivnim i neće biti izbrisan“, objasnio je Google.

Aktivnosti za koje Google kaže da su dovoljne da bi se nalog smatrao aktivnim su čitanje ili slanje mejlova, korišćenje Google diska, gledanje YouTube videa, preuzimanje aplikacije iz Google Play, korišćenje Google pretrage, korišćenje usluge Prijavi se sa Googleom u nekoj aplikaciji ili na nekom sajtu. Takođe, ako plaćate pretplatu preko Google naloga, na primer publikaciju vesti ili aplikaciju, Google će uzeti u obzir i ovu aktivnost.

Kompanija tvrdi da će nove smernice pomoći u sprečavanju pretnji po kao što su neželjena pošta, fišing prevare i otmica naloga.

Kako su iz Googlea objasnili, za zaboravljene ili naloge bez nadzora često se koriste stare ili ponovo korišćene lozinke koje su možda kompromitovane. Takođe, često im nedostaje dvofaktorska autentikacija i imaju manje bezbednosnih provera korisnika. Takvi nalozi su u opasnosti da budu kompromitovani. Ako budu kompromitovani, oni mogu poslužiti kao sredstvo za razne zlonamerne aktivnosti, u rasponu od krađe identiteta do širenja neželjenog ili čak zlonamernog sadržaja.

„Naša interna analiza pokazuje da je verovatnoća da napušteni nalozi imaju podešenu verifikaciju u 2 koraka najmanje 10 puta manja nego aktivni nalozi“, navodi se u saopštenju na blogu kompanije.

Foto: Sarah Blocksidge


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Procurili dokumenti korisnika dva besplatna onlajn PDF servisa

Procurili dokumenti korisnika dva besplatna onlajn PDF servisa

Svi smo bar jednom koristili besplatne PDF servise. Verovatno smo žurili, bilo nam je potrebno da brzo napravimo i pošaljemo PDF dokument. Mnogi se ... Dalje

Microsoft Outlook ima kritičnu ranjivost koja može dovesti do neovlašćenog pristupa i curenja podataka

Microsoft Outlook ima kritičnu ranjivost koja može dovesti do neovlašćenog pristupa i curenja podataka

Istraživači bezbednosti iz firme Morphisec otkrili su kritičnu ranjivost, CVE-2024-38021, koja utiče na većinu Microsoft Outlook aplikacija. Re... Dalje

Google olakšao podešavanje Programa napredne zaštite korisnicima rizičnih Google naloga

Google olakšao podešavanje Programa napredne zaštite korisnicima rizičnih Google naloga

Google je olakšao korisnicima koji su pod većim rizikom od ciljanih napada da se uključe Program napredne zaštite za Google naloge. Sada korisnic... Dalje

Kaspersky otkrio novu hakersku grupu koja špijunira ruske vladine agencije

Kaspersky otkrio novu hakersku grupu koja špijunira ruske vladine agencije

Istraživači Kaspersky Laba otkrili su novu hakersku grupu, nazvanu CloudSorcerer, koja koristi „sofisticirani alat za sajber špijunažu&ldquo... Dalje

Malveri sve češće sakriveni u lažnim AI alatima

Malveri sve češće sakriveni u lažnim AI alatima

Tokom proteklih šest meseci došlo je do značajnog porasta finansijskih pretnji za Android - malvera koji ciljaju korisnike mobilnog bankarstva, bil... Dalje