Google najavio brisanje neaktivnih naloga

Vesti, 17.05.2023, 11:30 AM

Google najavio brisanje neaktivnih naloga

Google je najavio da će od decembra ove godine početi da briše neaktivne naloge. Kompanija tvrdi da će to pomoći zaštiti korisnika od bezbednosnih pretnji.

Kompanija je rekla da će od ove godine početi da briše Google naloge koji nisu korišćeni najmanje dve godine. Ovo uključuje sav sadržaj u okviru Google Workspace (Gmail, Dokumente, Disk, Meet, Kalendar), YouTube i Google fotografije.

Nove smernice stupaju na snagu odmah, ali neće odmah uticati na korisnike sa neaktivnim nalozima. Google kaže da će imati fazni pristup, te da će početi od naloga koji su napravljeni ali nikada više nisu korišćeni.

Mesecima pre nego što nalog bude obrisan, brojna obaveštenja biće poslata na e-mail adresu naloga i e-mail adresu za oporavak (ako je dostupna). Ovo će se primenjivati samo na lične Google naloge, a ne i na poslovne korisnike.

Brisanjem neaktivnih naloga, Google želi da se uskladi sa industrijskim standardima u vezi sa zadržavanjem i brisanjem naloga, ali i da ograniči vreme tokom kojeg zadržava nekorišćene podatke korisnika.

Nova politika navodi da će Google nalog smatrati aktivnim ako se korisnik prijavi najmanje jednom u dve godine. „Ako ste se nedavno prijavili na svoj Google nalog ili neku od naših usluga, vaš nalog se smatra aktivnim i neće biti izbrisan“, objasnio je Google.

Aktivnosti za koje Google kaže da su dovoljne da bi se nalog smatrao aktivnim su čitanje ili slanje mejlova, korišćenje Google diska, gledanje YouTube videa, preuzimanje aplikacije iz Google Play, korišćenje Google pretrage, korišćenje usluge Prijavi se sa Googleom u nekoj aplikaciji ili na nekom sajtu. Takođe, ako plaćate pretplatu preko Google naloga, na primer publikaciju vesti ili aplikaciju, Google će uzeti u obzir i ovu aktivnost.

Kompanija tvrdi da će nove smernice pomoći u sprečavanju pretnji po kao što su neželjena pošta, fišing prevare i otmica naloga.

Kako su iz Googlea objasnili, za zaboravljene ili naloge bez nadzora često se koriste stare ili ponovo korišćene lozinke koje su možda kompromitovane. Takođe, često im nedostaje dvofaktorska autentikacija i imaju manje bezbednosnih provera korisnika. Takvi nalozi su u opasnosti da budu kompromitovani. Ako budu kompromitovani, oni mogu poslužiti kao sredstvo za razne zlonamerne aktivnosti, u rasponu od krađe identiteta do širenja neželjenog ili čak zlonamernog sadržaja.

„Naša interna analiza pokazuje da je verovatnoća da napušteni nalozi imaju podešenu verifikaciju u 2 koraka najmanje 10 puta manja nego aktivni nalozi“, navodi se u saopštenju na blogu kompanije.

Foto: Sarah Blocksidge


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje