Google napušta Windows?

Vesti, 02.06.2010, 01:44 AM

Google napušta Windows?

Financial Times je objavio da Google ukida internu upotrebu Microsoft-ovog operativnog sistema Windows zbog zabrinutosti za bezbednost.

Citirajući neimenovane zaposlene iz kompanije Google, Financial Times piše da kompanija usmerava ljude da koriste Apple-ov operativni sistem Mac ili OS Linux kako bi se izbegli hakerski napadi.

Navodimo delove pomenutog članka:

Više ne koristimo Windows. Razlog leži u bezbednosti,“ kaže jedan od zaposlenih u kompaniji Google.

Mnogo ljudi je odustalo od Windows-a, uglavnom se preorjentišući na Mac OS, nakon hakerskog napada u Kini,“ kaže drugi izvor.

Novozaposlenima je sada data mogućnost korišćenja Apple-ovih Mac kompjutera ili kompjutera koji rade sa OS Linux. „Linux je 'open source' i mi se zbog njegovog korišćenja osećamo dobro,“ kaže jedan zaposleni. „U Microsoft-u se sigurno ne osećaju dobro zbog ovoga.“

Početkom januara, nekim novim zaposlenima je još uvek bilo dopušteno da instaliraju Windows na svojim laptop računarima, ali to nije bio slučaj i sa njihovim desktop kompjuterima.

Google nije želeo da komentariše svoju aktuelnu politiku.

Windows je poznat kao operativni sistem koji je mnogo ranjiviji kada je reč o hakerskim napadima i osetljiviji na kompjuterske viruse nego ostali operativni sistemi. Veći broj napada na Windows može se povezati sa njegovom učestalošću, što ga čini privlačnijom metom za napadače.

Zaposleni koji žele da zadrže Windows moraju da traže odobrenje od „onih na višim položajima u kompaniji“, kaže jedan od zaposlenih. „Zahtev za novim kompjuterom sa OS Windows sada znači traženje odobrenja od nadležnih direktora,“ tvrdi drugi zaposleni.

Ali kao što upućeniji čitaoci znaju, Apple Mac OS X nije tako bezbedan i siguran. Ustvari, kad je reč o ciljanim napadima (kao što je Aurora i neki drugi zbog kojih bi Google trebalo da se zabrine), Mac bi mogao biti meta najlakša za upad zbog manjka anti-exploit poboljšanja koja su sada uobičajena za Windows.

„Ova priča po meni nema mnogo smisla,“ kaže Ryan Naraine. „Za početak, Google-ovi softverski proizvodi su namenjeni i prodaju se uglavnom korisnicima Winodows-a. Kako je onda moguće da će oni kojima je posao razvijanje softvera uspevati da prave proizvode za operativni sistem kada im nije dozvoljeno da isti sistem i koriste?"

Koliko god voleli da kritikujemo Microsoft zbog bezbednosti njihovog operativnog sistema, novijim verzijama Windows-a je mnogo teže neovlašćeno pristupiti.

Ako Google ima interni problem sa ogromnim tržištem štetnog softvera (scareware, Trojanci koji kradu identifikacione podatke, i dr.), onda ima smisla usmeriti rad nekih odseka na alternativne OS, ali ako je ovo reakcija na Aurora napad, onda je ovaj korak kompanije Google samo zabadanje glave u pesak.

Autor članka Ryan Naraine

Preuzeto sa


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje

Nemačke političke partije upozorene na napade hakera ruske obaveštajne službe

Nemačke političke partije upozorene na napade hakera ruske obaveštajne službe

Nemačka, koja je pružila značajnu vojnu podršku Ukrajini, od početka rata suočava se sa hakerskim napadima i pokušajima špijunaže iz Rusije. ... Dalje

Talas infekcija malverom AceCryptor u Evropi, najveći broj napada u Poljskoj i Srbiji

Talas infekcija malverom AceCryptor u Evropi, najveći broj napada u Poljskoj i Srbiji

Istraživači kompanije ESET otkrili su hiljade novih infekcija malverom AceCryptor, koje su deo kampanje usmerene protiv određenih zemalja i ciljeva... Dalje