Google u Chromeu testira novu funkciju koja sakriva IP adresu korisnika

Vesti, 24.10.2023, 10:00 AM

Google u Chromeu testira novu funkciju koja sakriva IP adresu korisnika

Google radi na novoj funkciji „IP Protection“, sličnoj VPN-u, koja bi uskoro mogla biti dostupna korisnicima Chrome pretraživača. Nova funkcija će maskiranjem IP adresa poboljšati privatnost i bezbednost korisnika.

Pretraživanje interneta bez VPN-a znači da je IP adresa korisnika vidljiva, što znači da može otkriti približnu fizičku lokaciju korisnika, ali i druge lične podatke. IP adrese omogućavaju veb sajtovima i onlajn servisima da prate aktivnosti korisnika na internetu, i da prave vrlo detaljne korisničke profile. Za razliku od kolačića, korisnici trenutno nemaju jednostavan način da izbegnu ovu vrstu tajnog praćenja osim da koriste VPN.

Iako IP adrese omogućavaju praćenje, one su takođe neophodne za važne funkcionalnosti kao što su preusmeravanje saobraćaja, sprečavanje prevara i drugo.

Googleova eksprerimentalna funkcija „IP Protection“ trebalo bi da omogući korisnicima Chromea da sakriju svoju IP adresu, a da to ne utiče na njihovo korišćenje internet pretraživača.

Nova funkcija sakriva IP adresu od trećih strana, usmeravanjem saobraćaja sa određenih domena preko proksija, što će IP adrese korisnika činiti nevidljivim za te domene. Kako se nova funkcija bude razvijala, štitiće korisnike od praćenja sve više sajtova dodavanjem dodatnih domena u proksi saobraćaj.

Među domenima na kojima Google namerava da testira ovu funkciju su njegove platforme kao što su Gmail i AdServices.

Dodeljene IP adrese nikada neće preći državnu granicu - poštovaće se lokalni propisi i omogućiće se onlajn servisima da pružaju relevantan i lokalizovan sadržaj. Korisnicima unutar određene oblasti biće dodeljena IP adresa iz glavnog grada u regionu.

U početku, zaštita IP-a će biti opcija koja se može uključiti, a uvođenje ove funkcije biće postupno, u fazama.

Ova funkcija se neće plaćati, već će biti dostupna svima.

U početku će IP zaštita biti dostupna u Chromeu za Android i računare, a kasnije bi mogla doći i na druge platforme.

Iz Googlea kažu da „IP zaštita neće biti podrazumevana postavka za korisnike Chromea pre 2024. godine".

Nova funkcija, iako korisna zbog poboljšanja privatnosti, mogla bi doneti i brojne probleme, pre svega probleme sa bezbednošću (npr. ako je jedan od Googleovih proksi servera kompromitovan, napadači mogu da vide i manipulišu saobraćajem koji prolazi kroz njega), pa se razmatraju neke dodatne zaštite uz funkciju „IP Protection“. Od korisnika će se možda tražiti da se autentifikuju na proksiju pomoću svog naloga, a mogu se uvesti i neka ograničenja.

Zaštita IP-a je jedan od napora u okviru inicijative Privacy Sandbox koju vodi Google. Ovaj predlog je ušao u javnu raspravu i još nije uključen u trenutni plan razvoja Chromea. Privacy Sandbox takođe bi trebalo da postepeno ukida kolačiće trećih strana.

Google planira da testira funkciju „IP Protection“ u verzijama Chromea od 119 do verzije 225.
Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google omogućio deljenje lozinki sa članovima porodice

Google omogućio deljenje lozinki sa članovima porodice

Google je ranije ove godine najavio da deljenje lozinki dolazi u Google menadžer lozinki, a sada je ova funkcija najzad dostupna korisnicima. Googleo... Dalje

Velika Britanija razmatra uvođenje dozvola za plaćanje otkupa za žrtve napada ransomwarea

Velika Britanija razmatra uvođenje dozvola za plaćanje otkupa za žrtve napada ransomwarea

Velika Britanija razmatra da promeni način na koji zemlja reaguje na napade ransomwarea tako što će od svih žrtava zahtevati da incidente prijave... Dalje

Mastercard najavio da će primenjivati generativnu veštačku inteligenciju za brže otkrivanja prevara

Mastercard najavio da će primenjivati generativnu veštačku inteligenciju za brže otkrivanja prevara

Mastercard je najavio da će primenjivati generativnu AI tehnologiju kako bi poboljšao otkrivanje prevara. Kompanija je rekla da veštačka inteligen... Dalje

YouTube postao leglo prevara

YouTube postao leglo prevara

Prevare koje se oslanjaju na socijalni inženjering odnosno manipulaciju ljudima i njihovu naivnost i neopreznost predstavljaju većinu sajber pretnj... Dalje

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje