Google uvodi novu opciju automatskog brisanja istorije lokacija i aktivnosti na webu

Vesti, 06.05.2019, 02:30 AM

Google uvodi novu opciju automatskog brisanja istorije lokacija i aktivnosti na webu

Google uvodi novu funkciju automatskog brisanja za Google naloge koja vam daje veću kontrolu nad time koliko dugo želite da kompanija čuva vašu istoriju lokacija i podatke o vašim aktivnostima na webu i u aplikacijama.

Nova funkcija će vam omogućiti da automatski izbrišete podatke o istoriji lokacija i aktivnostima na webu i u aplikacijama nakon određenog vremenskog perioda.

Ako je omogućena, Googleova funkcija „Istorija lokacija“ omogućava kompaniji da prati lokacije koje ste posetili, dok funkcija “Aktivnosti na webu i u aplikacijama” prati web sajtove koje ste posetili i aplikacije koje ste koristili.

Do sada, Google je dozvoljavao korisnicima da ili potpuno onemoguće funkciju “Istorija lokacija” i “Aktivnosti na webu i u aplikacijama” ili ručno izbrišu sve ili deo tih podataka, bez opcija koje bi im omogućile redovno brisanje ovih podataka, tako da korisnici nisu mogli da u potpunosti upravljaju podacima.

Međutim, istraga koju je Associated Press sproveo prošle godine otkrila je da čak i ako isključite funkciju “Istorija lokacija” u svim vašim nalozima, Googleovi servisi na Android i iPhone uređajima nastavljaju da prate vaše kretanje.

Prošlog meseca je otkriveno i da Google ima bazu podataka koja sadrži detaljne podatke o lokaciji stotina miliona telefona širom sveta, nazvanu Sensorvault, koju navodno koriste policije u kriminalističkim istragama.

Nakon tog otkrića, američki Kongres je krajem prošlog meseca zatražio od direktora Googlea Sundara Pičaija da do 10. maja odgovori na niz pitanja o tome kako se Sensorvault koristi.

Zbog zabrinutosti korisnika za svoje podatke i reakcija korisnika koje su bile rezultat ovih otkrića, Google je najavio novu funkciju automatskog brisanja, koja korisnicima omogućava da odaberu koliko dugo žele da se podaci o lokacijama i aktivnostima čuvaju na serverima kompanije tako što će im omogućiti da biraju između tri opcije:

√ Čuvaj sve dok ne izbrišem ručno

√ Čuvaj 18 meseci, a zatim brišite automatski

√ Čuvaj 3 meseca i brišite automatski

Evo kako možete da omogućite opciju automatskog brisanja kada bude dostupna:

Na Google početnoj stranici, kliknite na sliku profila u gornjem desnom uglu

Kliknite na Google nalog

Izaberite Podaci i personalizacija a zatim Aktivnosti na webu i u aplikacijama

Odaberite "Izaberi da se automatski briše".

Odaberite opciju "Čuvaj dok ne izbrišem ručno", "Čuvaj 18 meseci" ili opciju "Čuvaj 3 meseca"

Kliknite na Sledeće i potvrdite izbor

Sa ovim podešavanjima, Google će redovno brisati svake podatke o lokacijama i aktivnostima na webu i u aplikacijama, svaka tri meseca ili svakih 18 meseci, u zavisnosti od vašeg izbora.

Za korisnike koji ne žele da kompanija uopšte prati njihovu lokaciju ili aktivnosti na webu i u aplikacijama, možete jednostavno isključiti postavke „Istorija lokacija“ i „Aktivnosti na webu i u aplikacijama“.

Prema Googleu, funkcija automatskog brisanja za istoriju lokacija i aktivnosti na webu i u aplikacijama će se pojaviti "narednih nedelja".

Facebook je prošle godine najavio sličnu funkciju pod nazivom „Clear History“, koja korisnicima omogućava da ručno izbrišu kolačiće i istoriju „povezanu sa nalogom“. Uvođenje funkcije je odloženo i očekuje se da će ona biti dostupna ove jeseni.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Slack resetuje lozinke za naloge kompromitovane u napadu 2015. godine

Slack resetuje lozinke za naloge kompromitovane u napadu 2015. godine

Slack je na svom blogu objavio saopštenje u kome se kaže da su zbog novih informacija o incidentu koji se dogodio 2015. godine, prinuđeni da poniš... Dalje

Firefox će vas upozoravati kada otkrije da su vaše sačuvano korisničko ime i lozinka kompromitovani

Firefox će vas upozoravati kada otkrije da su vaše sačuvano korisničko ime i lozinka kompromitovani

Počev od Firefoxa 70, Mozilla želi da ima izveštaj pregledača kada bilo koja od vaših sačuvanih prijava bude pronađena među kompromitovanim pr... Dalje

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Malo je verovatno da ovih dana niste videli fotografije bar nekih od svojih prijatelja koje su delo aplikacije FaceApp. Svi pričaju o ovoj aplikaciji... Dalje

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Bugarska je pretrpela najveći gubitak podataka u svojoj istoriji, što je ugrozilo lične i finansijske podatke 5 miliona odraslih građana od ukupn... Dalje

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoft Office 365 više nije dozvoljen u školama u nemačkoj pokrajini Hesen, nakon što su lokalne vlasti odlučile da zabrane softver zbog niza ... Dalje