Google uvodi ograničenja i zaštite za maloletne korisnike

Vesti, 11.08.2021, 10:30 AM

Google uvodi ograničenja i zaštite za maloletne korisnike

Google više neće dozvoliti ciljano oglašavanje prema uzrastu, polu ili interesovanju dece što će biti jedna u nizu mera za zaštitu mlađih od 18 godina koji koriste Googleove servise, objavila je kompanija. Druga novina je nova opcija za sve mlađe od 18 godina - oni, njihovi roditelji ili staratelji moći će da zatraže da se njihove slike uklone iz rezultata Google pretrage slika.

Promene su slične onima koje je Facebook predstavio prošlog meseca kada je rekao da će Instagram nalozi za mlađe od 16 godina biti podrazumevano privatni, što znači da korisnici moraju sami izabrati da svoje profile učine javnim. Facebook je takođe uveo i ograničenja za oglašivače zabranjujući im ciljano oglašavanje prema interesovanjima ili aktivnostima dece u Facebookovim aplikacijama ili drugim aplikacijama koje dele podatke sa kompanijom, mada je i dalje dozvoljeno oglašivačima da deci prikazuju oglase prema uzrastu, polu i lokaciji.

Google kaže da uvodi izmene zbog novih propisa koji se uvode u nekim zemljama ali da želi da ponudi svim korisnicima isto iskustvo i istu korisničku kontrolu na globalnom nivou.

Zahtev za uklanjanje slika iz Google pretrage neće ih u potpunosti ukloniti sa veba, upozorava Google, ali kaže da bi to trebalo da omogući korisnicima veću kontrolu nad njihovim slikama na internetu.

Google je najavio i brojne druge izmene u svojim uslugama za decu.

Sigurno pretraživanje (Safe Search) će sada biti podrazumevano uključeno za korisnike mlađe od 18 godina, dok je ranije bilo podrazumevano uključeno samo za korisnike mlađe od 13 godina. Ova funkcija, koja blokira pojavljivanje eksplicitnog sadržaja u pretrazi, takođe dolazi u Googleov veb pregledač na pametnim telefonima.

Korisnici mlađi od 18 godina takođe više neće moći da uključe Istoriju lokacija u podešavanjima Google naloga (Google kaže da je podešavanje već podrazumevano isključeno za sve naloge). Pametni uređaji sa omogućenim pomoćnikom takođe će moći da blokiraju vesti, podkaste i pristup vebu u narednim mesecima.

Na YouTubeu je automatska reprodukcija podrazumevano isključena za decu mlađu od 18 godina i uključuje podsetnike za pauze. YouTube Kids dobija novu opciju automatske reprodukcije, ali će takođe biti podrazumevano isključena.

Opcija da zatražite uklanjanje slika iz Google pretrage slika, kao i izmene podrazumevanih postavki privatnosti YouTube video snimaka, uvešće se narednih nedelja. Nova ograničenja u vezi ciljanog oglašavanja, izmene Sigurne pretrage i alate za blokiranje sadržaja na pametnim uređajima sa omogućenim Google pomoćnikom treba očekivati u narednim mesecima.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakovan OpenSubtitles, ukradeni podaci 7 miliona korisnika

Hakovan OpenSubtitles, ukradeni podaci 7 miliona korisnika

OpenSubtitles, popularni veb sajt na kome možete naći titlove za filmove, objavio je da je hakovan prošle godine i da je posle napada plaćena otk... Dalje

Microsoft Edge dobija novu zaštitu od hakerskih napada

Microsoft Edge dobija novu zaštitu od hakerskih napada

Microsoft je dodao Edgeu novu funkciju koja je dostupna na beta kanalu a koja će ublažiti eksploataciju nepoznatih ranjivosti. Nova funkcija je deo... Dalje

Nova godina nije počela dobro za sajber kriminalce: ugašen VPN koji je korišćen za širenje ransomwarea

Nova godina nije počela dobro za sajber kriminalce: ugašen VPN koji je korišćen za širenje ransomwarea

VPNLab.net koji su sajber kriminalci koristili za distribuciju ransomwarea i malvera, i ali i za druge kriminalne aktivnosti uklonjen je sa mreže 17.... Dalje

Telegram postao ''sigurna kuća'' za sajber kriminalce koji prodaju ukradene platne kartice

Telegram postao ''sigurna kuća'' za sajber kriminalce koji prodaju ukradene platne kartice

Sajber kriminalci sve više zloupotrebljavaju Telegram za prodaju ukradenih finansijskih podataka anonimnim korisnicima aplikacije, kažu istraživač... Dalje

Safari ima bag koji može otkriti vaše lične podatke i ono što pretražujete

Safari ima bag koji može otkriti vaše lične podatke i ono što pretražujete

Zbog greške u Safariju 15 može doći do curenja informacija o pretraživanju, a takođe i nekih od ličnih podataka povezanih sa korisnikovim Google... Dalje