Google uvodi ograničenja i zaštite za maloletne korisnike

Vesti, 11.08.2021, 10:30 AM

Google uvodi ograničenja i zaštite za maloletne korisnike

Google više neće dozvoliti ciljano oglašavanje prema uzrastu, polu ili interesovanju dece što će biti jedna u nizu mera za zaštitu mlađih od 18 godina koji koriste Googleove servise, objavila je kompanija. Druga novina je nova opcija za sve mlađe od 18 godina - oni, njihovi roditelji ili staratelji moći će da zatraže da se njihove slike uklone iz rezultata Google pretrage slika.

Promene su slične onima koje je Facebook predstavio prošlog meseca kada je rekao da će Instagram nalozi za mlađe od 16 godina biti podrazumevano privatni, što znači da korisnici moraju sami izabrati da svoje profile učine javnim. Facebook je takođe uveo i ograničenja za oglašivače zabranjujući im ciljano oglašavanje prema interesovanjima ili aktivnostima dece u Facebookovim aplikacijama ili drugim aplikacijama koje dele podatke sa kompanijom, mada je i dalje dozvoljeno oglašivačima da deci prikazuju oglase prema uzrastu, polu i lokaciji.

Google kaže da uvodi izmene zbog novih propisa koji se uvode u nekim zemljama ali da želi da ponudi svim korisnicima isto iskustvo i istu korisničku kontrolu na globalnom nivou.

Zahtev za uklanjanje slika iz Google pretrage neće ih u potpunosti ukloniti sa veba, upozorava Google, ali kaže da bi to trebalo da omogući korisnicima veću kontrolu nad njihovim slikama na internetu.

Google je najavio i brojne druge izmene u svojim uslugama za decu.

Sigurno pretraživanje (Safe Search) će sada biti podrazumevano uključeno za korisnike mlađe od 18 godina, dok je ranije bilo podrazumevano uključeno samo za korisnike mlađe od 13 godina. Ova funkcija, koja blokira pojavljivanje eksplicitnog sadržaja u pretrazi, takođe dolazi u Googleov veb pregledač na pametnim telefonima.

Korisnici mlađi od 18 godina takođe više neće moći da uključe Istoriju lokacija u podešavanjima Google naloga (Google kaže da je podešavanje već podrazumevano isključeno za sve naloge). Pametni uređaji sa omogućenim pomoćnikom takođe će moći da blokiraju vesti, podkaste i pristup vebu u narednim mesecima.

Na YouTubeu je automatska reprodukcija podrazumevano isključena za decu mlađu od 18 godina i uključuje podsetnike za pauze. YouTube Kids dobija novu opciju automatske reprodukcije, ali će takođe biti podrazumevano isključena.

Opcija da zatražite uklanjanje slika iz Google pretrage slika, kao i izmene podrazumevanih postavki privatnosti YouTube video snimaka, uvešće se narednih nedelja. Nova ograničenja u vezi ciljanog oglašavanja, izmene Sigurne pretrage i alate za blokiranje sadržaja na pametnim uređajima sa omogućenim Google pomoćnikom treba očekivati u narednim mesecima.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

Prošle nedelje je objavljeno da je vodeća izraelska kompanija za sajber bezbednost, Kape Technologies, kupila ExpressVPN po ceni od skoro milijardu ... Dalje

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Sajber kriminalci već godinama koriste Telegram, jer je šifrovan i lak za korišćenje. Prema istraživanju koje su sproveli Financial Times i Cybe... Dalje

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Dobra vest za žrtve ransomwarea REvil: objavljen je besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje fajlova koje je šifrovao ransomware. Kompanija Bit... Dalje

Microsoft uvodi prijavljivanje bez lozinke za Microsoft naloge

Microsoft uvodi prijavljivanje bez lozinke za Microsoft naloge

Microsoft proširuje svoju opciju prijavljivanja bez lozinke sa poslovnih korisnika koji koriste Azure Active Directory (AAD) na korisničke Microsoft... Dalje

FBI: Nema naznaka da je Rusija preduzela mere protiv ransomware bandi

FBI: Nema naznaka da je Rusija preduzela mere protiv ransomware bandi

FBI je rekao da agencija nije videla dokaze da se ruska vlada suprotstavila ransomware grupama koje deluju unutar njenih granica. „Na osnovu ono... Dalje