Grupe za zaštitu potrošača tuže Google: Otvaranje Google naloga je obmana i ''brzi put do nadzora''

Vesti, 05.07.2022, 11:30 AM

Grupe za zaštitu potrošača tuže Google: Otvaranje Google naloga je obmana i ''brzi put do nadzora''

Grupe za zaštitu prava potrošača u Evropi podnele su novu seriju žalbi protiv Googlea optužujući kompaniju za obmanu u procesu otvaranja naloga za koji kažu da navodi korisnike da pristanu na opsežnu i invazivnu obradu njihovih podataka.

Tehnološki gigant profiliše vlasnike naloga u svrhu ciljanog oglašavanja oslanjajući se na saglasnost korisnika kao pravnu osnovu. Međutim, vodeći zakon EU o zaštiti podataka, Opšta uredba o zaštiti podataka (GDPR), postavlja jasne uslove o tome kako se pristanak korisnika mora dobiti da bi bio zakonit.

Pomenute grupe za zaštitu prava potrošača tvrde da je Googleov dizajn obmanjujući i da su korisnici prevareni da prihvate praćenje. One tvrde da dizajn koji tehnološki gigant primenjuje u procesu otvaranja naloga znatno olakšava korisnicima da pristanu na to da Google obrađuje njihove informacije kako bi im se prikazivali „personalizovani“ oglasi.

Opcije koje Google nudi a koje je opisao kao „ručna personalizacija“ zahtevaju od korisnika da preduzmu pet koraka i deset klikova („borba sa informacijama koje su nejasne, nepotpune i obmanjujuće“), a sa druge strane nudi opciju „Ekspresna personalizacija“ jednim klikom koja aktivira sveobuhvatno praćenje.

Podnosioci žalbi takođe ističu da Google ne nudi korisnicima opciju da „isključe“ sva praćenja jednim klikom, uz napomenu da Google zahteva otvaranje naloga kao uslov za korišćenje određenih proizvoda kompanije, kao što je podešavanje Android pametnog telefona.

Korisnici mogu i da dobrovoljno otvore Google nalog ali, u svakom slučaju, tehnološki gigant i dalje predstavlja „iskrivljene" opcije koje podstiču korisnike da pristanu na praćenje.

„Bez obzira na put koji korisnik odabere, Googleova obrada podataka je netransparentna i nepravedna, pri čemu se lični podaci korisnika koriste u svrhe koje su nejasne i dalekosežne“, tvrde podnosioci žalbi u saopštenju za javnost.

Jezik koji Google koristi u procesu registracije „nejasan, nepotpun i obmanjujući“ što navodi mnoge potrošače da biraju opcije koje su manje dobre za privatnost. Kao rezultat toga, „desetine miliona Evropljana su stavljeni na brzi put za nadzor kada su se prijavili na Google nalog“.

Žalbama koordinira grupa članica BEUC, poznata kao Evropska potrošačka organizacija.

Prema BEUC-u, žalbe su podnesene agencijama za zaštitu podataka u državama članicama EU, a podnosioci žalbi su organizacije članice u Francuskoj, Češkoj, Norveškoj, Grčkoj i Sloveniji. Takođe nemačka članica BEUC-a napisala je pismo upozorenja Googleu, pre mogućeg podnošenja građanske tužbe, dok su grupe za zaštitu prava potrošača u Holandiji, Danskoj i Švedskoj pisale svojim nacionalnim agencijama za zaštitu privatnosti podataka kako bi ih upozorile na ovakvu praksu.

„Znamo da poverenje potrošača zavisi od poštenja i transparentnosti - zbog čega smo svoj budući uspeh uložili u izgradnju sve jednostavnijih, pristupačnijih kontrola i davanje jasnijeg izbora ljudima”, rekao je portparol Googlea odgovarajući na ove žalbe. „Pozdravljamo priliku da se angažujemo na ovoj važnoj temi sa evropskim zagovornicima potrošača i regulatorima. Ljudi bi trebalo da budu u stanju da razumeju kako se podaci generišu korišćenjem internet usluga. Ako im se to ne sviđa, trebalo bi da budu u mogućnosti da učine nešto po tom pitanju.”

Portparol kompanije je takođe rekao da su različite opcije koje se predstavljaju kada neko otvara novi Google nalog „jasno označene i dizajnirane da budu jednostavne za razumevanje“. „Zasnovali smo ih na opsežnim istraživanjima i uputstvima DPA [agencije za zaštitu podataka] i povratnim informacijama testera. Posvećeni smo tome da obezbedimo da ovi izbori budu jasni i jednostavni“, dodao je on.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Fišing napadi na zaposlene i korisnike popularnog menažera lozinki LastPass

Fišing napadi na zaposlene i korisnike popularnog menažera lozinki LastPass

Sredinom septembra korisnici menažera lozinki LastPass počeli su da prijavljuju pokušaje fišing napada. Među napadnutim korisnicima je i 87 zapos... Dalje

Oglasi ubačeni u odgovore Bing Chata vode do malvera

Oglasi ubačeni u odgovore Bing Chata vode do malvera

Malwarebytes je upozorio na oglase ubačene u odgovore Microsoftovog Bing Chata, kojima se reklamiraju sajtovi na kojima korisnici mogu inficirati svo... Dalje

Ako koristite Booking.com budite oprezni, u toku su napadi na korisnike platforme

Ako koristite Booking.com budite oprezni, u toku su napadi na korisnike platforme

Korisnici Booking.com meta su nove, velike fišing kampanje koju su primetili istraživači bezbednosti iz firme Perception Point, koji kažu da kampa... Dalje

Sajber kriminalci imaju novu taktiku za fišing napade i vrlo je delotvorna

Sajber kriminalci imaju novu taktiku za fišing napade i vrlo je delotvorna

Sajber kriminalci koriste novu taktiku za distribuciju malvera putem imejlova, poznatu pod imenom ZeroFont, koju su strudenti dugo koristili kako bi v... Dalje

Ažurirajte Chrome: Google objavio zakrpu za ranjivost koja se trenutno koristi u napadima

Ažurirajte Chrome: Google objavio zakrpu za ranjivost koja se trenutno koristi u napadima

Google je objavljivanjem Google Chrome 117.0.5938.132 popravio ranjivost nultog dana, koja je peta ranjivost nultog dana Googleovog veb pregledača od... Dalje