Haker koji se predstavljao kao radnik Appleove podrške prevario stotine žena

Vesti, 26.08.2021, 12:00 PM

Haker koji se predstavljao kao radnik Appleove podrške prevario stotine žena

Četrdesetogodišnji muškarac izjasnio se krivim za upade u hiljade Apple iCloud naloga i krađu stotina hiljada slika i video snimaka mladih žena. Prema sudskim dokumentima, Hao Kuo Či iz La Puentija u Kaliforniji ukrao je preko 620.000 privatnih fotografija i video snimaka od svojih žrtava.

U sporazumu o priznanju krivice, Či je priznao da je ukrao fotografije i video snimke od najmanje 306 žrtava, pri čemu je otprilike 200 žrtava odabrano na zahtev drugih ljudi.

Či, koji je u suštini bio haker za iznajmljivanje, na internetu je bio poznat kao „iCloudRipper4You“. On se reklamirao kao neko ko bi mogao da pristupi iCloud nalozima.

Većina njegovih žrtava bile su mlade žene, koje su na prevaru davale svoje podatke za prijavljivanje na iCloud nakon što bi im se Či predstavio kao radnik Appleove podrške.

Koristeći Gmail adrese kao što su „applebackupicloud“ i „backupagenticloud“, njemu je uspevalo da prevari neoprezne žene da mu daju svoje lozinke. Tokom istrage, otkriveno je da pomenuti e-mail nalozi sadrže više od 500.000 poruka, uključujući oko 4.700 onih u kojima su korisnička imena i lozinke koje su žrtve poslale Čiju.

Osim toga, istražitelji su pronašli oko 620.000 fotografija i 9.000 video snimaka na Čijevom Dropbox nalogu, pri čemu su oni na kojima ima golotinje označeni sa “profit”. Či je delio Dropbox linkove za foldere povezane sa žrtvama sa drugima koji su tako mogli da pristupe ukradenom sadržaju.

Či je privukao pažnju vlasti tek nakon poznatog incidenta kada su se privatne fotografije mnogih poznatih ličnosti na kojima su one bile golišave našle na internetu.

Kalifornijska kompanija koja pruža uslugu poznatim ličnostima koje žele da uklone svoje problematične fotografije sa interneta, pronašla je sliku neimenovane osobe na pornografskom veb sajtu i uspela da je poveže sa žrtvinim iCloud nalogom.

Istražitelji su tada otkrili da je žrtvinom iCloud nalogu pristupljeno sa IP adrese povezane sa Čijevom kućom, posle čega su od suda zatražili nalog za pretres.

Či, koji je izrazio kajanje zbog svojih postupaka, pristao je da se izjasni krivim po četiri tačke optužnice. Za svako od četiri krivična dela preti mu kazna do pet godina zatvora.

Svi korisnici koji čuvaju osetljive podatke u oblaku trebalo bi uvek da imaju na umu ovakve, takozvane “fišing” napade, čiji je cilj krađa podataka za prijavljivanje. Trebalo bi takođe da biraju jake, jedinstvene lozinke kako bi zaštitili svoje naloge, ali i da omoguće višefaktorsku autentifikaciju tamo gde je to moguće.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

Prošle nedelje je objavljeno da je vodeća izraelska kompanija za sajber bezbednost, Kape Technologies, kupila ExpressVPN po ceni od skoro milijardu ... Dalje

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Sajber kriminalci već godinama koriste Telegram, jer je šifrovan i lak za korišćenje. Prema istraživanju koje su sproveli Financial Times i Cybe... Dalje

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Dobra vest za žrtve ransomwarea REvil: objavljen je besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje fajlova koje je šifrovao ransomware. Kompanija Bit... Dalje

Microsoft uvodi prijavljivanje bez lozinke za Microsoft naloge

Microsoft uvodi prijavljivanje bez lozinke za Microsoft naloge

Microsoft proširuje svoju opciju prijavljivanja bez lozinke sa poslovnih korisnika koji koriste Azure Active Directory (AAD) na korisničke Microsoft... Dalje

FBI: Nema naznaka da je Rusija preduzela mere protiv ransomware bandi

FBI: Nema naznaka da je Rusija preduzela mere protiv ransomware bandi

FBI je rekao da agencija nije videla dokaze da se ruska vlada suprotstavila ransomware grupama koje deluju unutar njenih granica. „Na osnovu ono... Dalje