Hakeri prete američkoj policiji da će objaviti podatke o policijskim doušnicima

Vesti, 28.04.2021, 09:00 AM

Hakeri prete američkoj policiji da će objaviti podatke o policijskim doušnicima

Policijska uprava Vašingtona je potvrdila da su njeni serveri hakovani nakon što su hakeri počeli da objavljuju podatke koje su ukrali prilikom napada. Policija je potvrdila da zna za „neovlašćeno pristupanje njihovom serveru“ i da sarađuje sa FBI koji je pokrenuo istragu o ovom napadu.

Ovo priznanje policije usledilo nakon što je kriminalna grupa Babuk Locker objavila da su hakovali mreže policije u Vašingtonu i da su ukrali 250 GB podataka. Podaci koje su hakeri ukrali uključuju detalje o hapšenjima i osumnjičenima za krivična dela.

Grupa Babuk Locker koja je prvi put primećena u januaru ove godine, poznata je po napadima u kojima koristi ransomware i nakon kojih preti žrtvama objavljivanjem podataka na hakerskim forumima. Nedavno je firma Emsisoft objavila da softver koji Babuk koristi za dešifrovanje fajlova ima ozbiljne greške zbog kojih ukradeni fajlovi mogu biti uništeni dok se dešifruju.

Grupa je objavila snimke ekrana na kojima se vide folderi za koje hakeri tvrde da su ukradeni od policije. Hakeri su posebno istakli da je u njihovim rukama jedan od dosijea koji je povezan sa hapšenjima nakon januarskih nereda na Kapitolu.

Grupa je upozorila da će informacije o policijskim doušnicima početi da dostavljaju kriminalnim grupama ako ih policija ne kontaktira u roku od tri dana. Hakeri su zapratili novim, još većim napadima na državne institucije u SAD ukoliko ne budu kontaktirani u roku koji su dali policiji.

Napad se verovatno dogodio 19. aprila.

Policija Vašingtona, koja se naziva Policijska uprava Metropoliten, treća je policijska uprava koja je bila meta hakera u poslednja dva meseca, navodi New York Times. Izgleda da je problem u starom softveru i sistemima koje koristi američka policija.

Napadi na policijske uprave deo su šireg trenda napada na državne organe u SAD. Čak dvadeset šest državnih agencija napadnuto je ransomwareom samo u ovoj godini, a podaci koje su hakeri ukrali od 16 agencija objavljeni su na internetu.

Bajdenova administracija pokušava da poboljša američku odbranu od sajber napada a ministarstvo pravde je nedavno formiralo radnu grupu za pomoć u odbrani od napada ransomwarea. „2020. bila je najgora godina ikada kada je reč o ransomwareu i iznudama“, rekao je za Wall Street Journal vršilac dužnosti zamenika državnog tužioca Džon Karlin, koji je član radne grupe, dodajući da ako se ovo ne prekine, problem koji je ionako veliki postaće još gori.

Foto: Twitter, Metropolitan Police Department


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Korisnici Booking.com sve češće su mete prevaranata, upozorila je firma za sajber bezbednost Panda Security. Iako Booking.com tvrdi da su njihovi s... Dalje

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple je bio primoran da zakrpi još dve ranjivosti nultog dana, čime je njihov ukupan broj za godinu porastao na 20. Tehnološki gigant je rekao da ... Dalje

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Kada je reč o sajber bezbednosti godine su izgleda samo broj. Ko daje prioritet bezbednosti na mreži? Ko preduzima najbolje mere kada se radi o priv... Dalje

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje

Hakeri napali slovenačke elektrane

Hakeri napali slovenačke elektrane

IT mreža Holdinga Slovenske elektrane (HSE), najvećeg slovenačkog proizvođača električne energije, koji je zaslužan za 60% domaće proizvodnje,... Dalje