Hakeri prodaju ukradene informacije milijardu korisnika Yahooa za 300000 dolara

Vesti, 19.12.2016, 01:00 AM

Hakeri prodaju ukradene informacije milijardu korisnika Yahooa za 300000 dolara

Kompanija Yahoo je prošle nedelje saopštila da su hakeri u avgustu 2013. upali u njene sisteme i ukrali informacije o oko milijardu naloga koje se prema pisanju Njujork Tajmsa prodaju na internetu.

Hakeri su ukrali informacije o više od milijardu korisnika Yahooa, uključujući i njihova imena, datume rođenja, brojeve telefona i kriptografski slabo zaštićene lozinke.

Hakeri su došli i do sigurnosnih pitanja i rezervnih email adresa koje se koriste za resetovanje zaboravljenih lozinki, koji mogu biti vredne informacije za nekog ko pokušava da upadne u druge naloge istog korisnika, ali i za hakere koji pokušavaju da upadnu u računare državnih institucija u celom svetu. Njujork Tajms navodi da nekoliko miliona rezervnih adresa pripadaju zaposlenima u vojsci i civilnoj službi, među kojima je i 150000 zaposlenih u američkim državnim institucijama i vojsci.

Šta se događalo sa ovim informacijama u godinama posle napada, niko ne zna. One su se pojavile na internetu u avgustu ove godine kada ih je jedna hakerska grupa iz istočne Evrope ponudila na prodaju. To su primetili stručnjaci američke firme InfoArmor koji nadgledaju mračne ćoškove interneta u koje zalaze kriminalci, špijuni i spameri. Dva kupca ove baze podataka su poznati spameri, a treći kupac je neko koga zanima špijunaža. Svaki kupac je platio po 300000 dolara za kopiju baze podataka.

Napad koji je Yahoo obelodanio u sredu je najveći takav napad na kompaniju. Ne samo da javnost nije znala za napad, nego ni Yahoo nije znao ništa o tome sve dok policija nije zakucala na vrata kompanije sa uzorcima ukradenih podataka koji su stigli iz nepoznatih izvora.

U kompaniji ne znaju ni ko je 2013. izveo napad na sisteme, kako su hakeri upali u sisteme, kao ni šta su uradili sa podacima. Za napad iz 2014. kada su ukradene informacije o 500 miliona naloga korisnika, Yahoo je optužio neimenovanu državu.

Otkriće ova dva incidenta preti da naruši poverenje korisnika u kompaniju i ugrozi njen dogovor sa Verizon Communications koji namerava da kupi Yahoo za 4,8 milijardi dolara. Vrednost akcija Yahooa u četvrtak je pala za 6% pa su investitori zabrinuti da bi Verizon mogao da odustane od kupovine.

InfoArmor je o ovom obavestio državne institucije u SAD, Australiji, Kanadi, Velikoj Britaniji i EU, ali ne i Yahoo direktno jer je kompanija odbila InfoArmor kada ga je posrednik preporučio. Sa druge strane, u InfoArmoru nisu verovali da je Yahoo sproveo ozbiljnu istragu ovim povodom jer bi to moglo da ugrozi prodaju kompanije.

Cena baze podataka je verovatno značajno pala pošto je javnost saznala za ove događaje i pošto je Yahoo započeo resetovanje lozinki, tako da njena cena ovog trenutka možda nije veća od 20000 dolara.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

U Windows Store otkriveno 8 malicioznih aplikacija

U Windows Store otkriveno 8 malicioznih aplikacija

Kompanija Symantec otkrila je osam aplikacija objavljenih u Microsoft Store koje su se bavile rudarenjem Monera o čemu njihovi korisnici ništa nisu ... Dalje

Google Chrome će sprečavati web sajtove da detektuju režim privatnog pregledavanja

Google Chrome će sprečavati web sajtove da detektuju režim privatnog pregledavanja

Nova verzija Google Chromea blokiraće web sajtove koji izbegavaju postojeću implementaciju privatnog režima pregledavanja (Incognito mode) da bi u... Dalje

Novi fišing napad može da prevari i najopreznije među vama

Novi fišing napad može da prevari i najopreznije među vama

Kako proveravate da li je web sajt koji traži vaše korisničko ime i lozinku lažan ili pravi? Proveravate li da li je URL ispravan? Proveravate li ... Dalje

Podaci 127 miliona naloga sa 8 popularnih sajtova prodavani na Dark Webu

Podaci 127 miliona naloga sa 8 popularnih sajtova prodavani na Dark Webu

Haker koji je prodavao informacije o skoro 620 miliona online naloga ukradenih sa 16 popularnih sajtova stavio je na prodaju na Dark Webu podatke 127 ... Dalje

Hakeri uništili VFEmail servis, obrisali sve podatke i rezervne kopije

Hakeri uništili VFEmail servis, obrisali sve podatke i rezervne kopije

Zamislite da se jednog jutra probudite i saznate da su svi vaši podaci, vaši dokumenti, emailovi, slike, vaše rezervne kopije, jednostavno nestali,... Dalje