Hakeri prodaju ukradene informacije milijardu korisnika Yahooa za 300000 dolara

Vesti, 19.12.2016, 01:00 AM

Hakeri prodaju ukradene informacije milijardu korisnika Yahooa za 300000 dolara

Kompanija Yahoo je prošle nedelje saopštila da su hakeri u avgustu 2013. upali u njene sisteme i ukrali informacije o oko milijardu naloga koje se prema pisanju Njujork Tajmsa prodaju na internetu.

Hakeri su ukrali informacije o više od milijardu korisnika Yahooa, uključujući i njihova imena, datume rođenja, brojeve telefona i kriptografski slabo zaštićene lozinke.

Hakeri su došli i do sigurnosnih pitanja i rezervnih email adresa koje se koriste za resetovanje zaboravljenih lozinki, koji mogu biti vredne informacije za nekog ko pokušava da upadne u druge naloge istog korisnika, ali i za hakere koji pokušavaju da upadnu u računare državnih institucija u celom svetu. Njujork Tajms navodi da nekoliko miliona rezervnih adresa pripadaju zaposlenima u vojsci i civilnoj službi, među kojima je i 150000 zaposlenih u američkim državnim institucijama i vojsci.

Šta se događalo sa ovim informacijama u godinama posle napada, niko ne zna. One su se pojavile na internetu u avgustu ove godine kada ih je jedna hakerska grupa iz istočne Evrope ponudila na prodaju. To su primetili stručnjaci američke firme InfoArmor koji nadgledaju mračne ćoškove interneta u koje zalaze kriminalci, špijuni i spameri. Dva kupca ove baze podataka su poznati spameri, a treći kupac je neko koga zanima špijunaža. Svaki kupac je platio po 300000 dolara za kopiju baze podataka.

Napad koji je Yahoo obelodanio u sredu je najveći takav napad na kompaniju. Ne samo da javnost nije znala za napad, nego ni Yahoo nije znao ništa o tome sve dok policija nije zakucala na vrata kompanije sa uzorcima ukradenih podataka koji su stigli iz nepoznatih izvora.

U kompaniji ne znaju ni ko je 2013. izveo napad na sisteme, kako su hakeri upali u sisteme, kao ni šta su uradili sa podacima. Za napad iz 2014. kada su ukradene informacije o 500 miliona naloga korisnika, Yahoo je optužio neimenovanu državu.

Otkriće ova dva incidenta preti da naruši poverenje korisnika u kompaniju i ugrozi njen dogovor sa Verizon Communications koji namerava da kupi Yahoo za 4,8 milijardi dolara. Vrednost akcija Yahooa u četvrtak je pala za 6% pa su investitori zabrinuti da bi Verizon mogao da odustane od kupovine.

InfoArmor je o ovom obavestio državne institucije u SAD, Australiji, Kanadi, Velikoj Britaniji i EU, ali ne i Yahoo direktno jer je kompanija odbila InfoArmor kada ga je posrednik preporučio. Sa druge strane, u InfoArmoru nisu verovali da je Yahoo sproveo ozbiljnu istragu ovim povodom jer bi to moglo da ugrozi prodaju kompanije.

Cena baze podataka je verovatno značajno pala pošto je javnost saznala za ove događaje i pošto je Yahoo započeo resetovanje lozinki, tako da njena cena ovog trenutka možda nije veća od 20000 dolara.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

OBAVEŠTENJE o godišnjem odmoru

Sajt neće biti ažuriran u periodu od 10. do 30. septembra zbog godišnjih odmora.... Dalje

Hakovan British Airways, ukradeni podaci o 380000 platnih kartica

Hakovan British Airways, ukradeni podaci o 380000 platnih kartica

Kompanija British Airways, koja za sebe kaže da je "omiljena svetska avio-kompanija", potvrdila je da je hakovana i da su tokom dve nedelje napadači... Dalje

Lozinke 570000 igrača Mortal Online prodaju se na forumima

Lozinke 570000 igrača Mortal Online prodaju se na forumima

Informacije o nalozima 569703 igrača Mortal Onlinea, prodate su nekoliko puta posle napada koji se dogodio 17. juna, kada je nepoznati napadač ili v... Dalje

Za deseti rođendan Chrome dobio brojna funkcionalna i sigurnosna poboljšanja

Za deseti rođendan Chrome dobio brojna funkcionalna i sigurnosna poboljšanja

Pre deset godina Google je objavio prvu verziju svog pregledača koji je nazvan Chrome. Ove nedelje je kompanija objavila 69. verziju Chromea. Novi Ch... Dalje

Vodafon traži od korisnika koji su koristili lozinku 1234 da vrate novac koji su ukrali hakeri

Vodafon traži od korisnika koji su koristili lozinku 1234 da vrate novac koji su ukrali hakeri

Sud u Češkoj nedavno je osudio dvojicu hakera na tri godine zatvora zbog toga što su opljačkali na desetine korisnika Vodafona. Oni su upadali u n... Dalje