Hakerska božićna čestitka: Anonimni napali obaveštajnu agenciju Stratfor [VIDEO]

Vesti, 26.12.2011, 00:01 AM

Hakerska božićna čestitka: Anonimni napali obaveštajnu agenciju Stratfor [VIDEO]

Božićne praznike proslavlja i hakerska grupa Anonimni na sebi svojstven način. Anonimni su obećali zanimljivu nedelju koju će obeležiti hakerski napadi, a prva na listi kojoj su hakeri uputili božićnu čestitku u svom stilu je američka privatna nevladina agencija Stratfor sa sedištem u Ostinu, država Teksas, specijalizovana za prikupljanje i analizu globalnih obaveštajnih podataka. Strartfor obezbeđuje svojim klijentima političke, ekonomske i vojne procene koje treba da im pomognu u smanjenju rizika, a izveštaji koje agencija naplaćuje dostavljaju se pretplatnicima usluga Stratfora preko veba, email-ova i video snimaka.

Kako izveštava Associated Press, jedan od učesnika napada na Stratfor izjavio je da je cilj napada bio da se podaci o kreditnim karticama klijenata agencije do kojih je grupa došla prilikom napada iskoriste za krađu miliona dolara kako bi na kraju taj novac bio upotrebljen kao božine donacije.

Veb sajt Mashable citira objavu sa Twitter naloga @YourAnonNews koji je navodno povezan sa hakerskom grupom da je napad bio uspešan zahvaljujući propustu agencije koja se bavi bezbednošću da primeni enkripciju za poverljive podatke svojih klijenata.

Grupa tvrdi da su ukradeni podaci o više od 90000 kreditnih kartica koje pripadaju klijentima Stratfora, među kojima se nalaze zaposleni u pravosudnim organima i obaveštajnim službama.

Grupa je pored toga objavila i strogo poverljivi dokument u kome se nalazi spisak klijenata agencije među kojima se nalaze američka vojska, američke vazduhoplovne snage, policija Majamija, banke, institucije američkog pravosuđa, kompanije koje posluju u sektoru odbrane, medijske kuće ali i tehnološke firme kao što su Microsoft i Apple.

Anonimni kažu da je lista klijenata koju su objavili samo mali deo od 200 gigabajta podataka koje je grupa ukrala od Stratfora i obećavaju da će objaviti još ukradenih podataka.

Anonimni su takođe objavili i slike koje potvrđuju da je bilo transakcija u kojima je grupa manipulisala ukradenim kreditnim karticama računa sa kojih je novac prebacivan na račune dobrotvornih organizacija.

AP navodi primer jedne transakcije prilikom koje je novac uplaćen na američkom Crvenom krstu i to sa računa penzionisanog službenika Odeljenja za bankarstvo u Teksasu, Alena Bara, koji je primetio da su sa njegovog računa u pet navrata prebacivane određene svote novca u ukupnom iznosu od 700 dolara i to na račune dobrotvornih organizacija - Crveni krst, CARE i Save the Children.

Stratfor je sa svoje strane reagovao obustavivši rad svojih servera a klijentima su poslati email-ovi sa obaveštenjem o napadu koji se dogodio.
Fred Barton, podpredsednik Stratfora rekao je da je kompanija o napadu obavestila nadležne organe i da je istraga u toku. On je dodao da kompanija ima zaštitne mehanizme protiv takvih napada ali da je veoma teško odbraniti se onda kada vas hakeri odaberu kao metu ili napadnu.

“Nije više tako privatno i tajno?” poruka je koju su ne bez podsmeha objavili na Twitter-u Anonimni, obećavši da je napad na Stratfor samo početak serije napada inspirisanih Božićem na dugu listu meta koje su odabrali hakeri.

@YourAnonNews je objavio da su Džastin Biber, Lejdi Gaga, Kim Kardašian i Tejlor Svift među sledećim metama.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

WhatsApp dobija novu opciju za slanje ''jednokratnih'' fotografija i video snimaka

WhatsApp dobija novu opciju za slanje ''jednokratnih'' fotografija i video snimaka

Facebook je najavio uvođenje nove funkcije u WhatsApp, za koju kaže da će korisnicima dati “veću kontrolu nad njihovom privatnošću&rdqu... Dalje

Šta se krije iza misterioznog nestanka ransomware grupa Avaddon, Dark Side i REvil

Šta se krije iza misterioznog nestanka ransomware grupa Avaddon, Dark Side i REvil

Prošlog meseca pojavile su se najmanje dve nove grupe koje koriste takozvani “ucenjivački softver”, ransomware. Sa njima su se pojavile ... Dalje

Chrome više neće prikazivati HTTPS indikator na sigurnim sajtovima

Chrome više neće prikazivati HTTPS indikator na sigurnim sajtovima

Google već godinama ulaže napore da podstakne veb sajtove na korišćenje HTTPS-a. Da bi dodatno podstakao programere da koriste samo HTTPS na svo... Dalje

WeTransfer se zloupotrebljava za krađu lozinki, oprezno sa e-mailovima koje dobijate od WeTransfera

WeTransfer se zloupotrebljava za krađu lozinki, oprezno sa e-mailovima koje dobijate od WeTransfera

WeTransfer, servis za deljenje fajlova koji su suviše veliki da biste ih mogli poslati e-mailom, trenutno se zloupotrebljava za krađu Office 365 e-m... Dalje

Zoom pristao da plati 86 miliona dolara zbog ugrožavanja privatnosti korisnika i hakerskih upada u sesije

Zoom pristao da plati 86 miliona dolara zbog ugrožavanja privatnosti korisnika i hakerskih upada u sesije

Platforma za video konferencije Zoom pristala je da plati 86 miliona dolara za rešavanje kolektivne tužbe zbog ugrožavanja privatnosti korisnika u ... Dalje