Hakerska božićna čestitka: Anonimni napali obaveštajnu agenciju Stratfor [VIDEO]

Vesti, 26.12.2011, 00:01 AM

Hakerska božićna čestitka: Anonimni napali obaveštajnu agenciju Stratfor [VIDEO]

Božićne praznike proslavlja i hakerska grupa Anonimni na sebi svojstven način. Anonimni su obećali zanimljivu nedelju koju će obeležiti hakerski napadi, a prva na listi kojoj su hakeri uputili božićnu čestitku u svom stilu je američka privatna nevladina agencija Stratfor sa sedištem u Ostinu, država Teksas, specijalizovana za prikupljanje i analizu globalnih obaveštajnih podataka. Strartfor obezbeđuje svojim klijentima političke, ekonomske i vojne procene koje treba da im pomognu u smanjenju rizika, a izveštaji koje agencija naplaćuje dostavljaju se pretplatnicima usluga Stratfora preko veba, email-ova i video snimaka.

Kako izveštava Associated Press, jedan od učesnika napada na Stratfor izjavio je da je cilj napada bio da se podaci o kreditnim karticama klijenata agencije do kojih je grupa došla prilikom napada iskoriste za krađu miliona dolara kako bi na kraju taj novac bio upotrebljen kao božine donacije.

Veb sajt Mashable citira objavu sa Twitter naloga @YourAnonNews koji je navodno povezan sa hakerskom grupom da je napad bio uspešan zahvaljujući propustu agencije koja se bavi bezbednošću da primeni enkripciju za poverljive podatke svojih klijenata.

Grupa tvrdi da su ukradeni podaci o više od 90000 kreditnih kartica koje pripadaju klijentima Stratfora, među kojima se nalaze zaposleni u pravosudnim organima i obaveštajnim službama.

Grupa je pored toga objavila i strogo poverljivi dokument u kome se nalazi spisak klijenata agencije među kojima se nalaze američka vojska, američke vazduhoplovne snage, policija Majamija, banke, institucije američkog pravosuđa, kompanije koje posluju u sektoru odbrane, medijske kuće ali i tehnološke firme kao što su Microsoft i Apple.

Anonimni kažu da je lista klijenata koju su objavili samo mali deo od 200 gigabajta podataka koje je grupa ukrala od Stratfora i obećavaju da će objaviti još ukradenih podataka.

Anonimni su takođe objavili i slike koje potvrđuju da je bilo transakcija u kojima je grupa manipulisala ukradenim kreditnim karticama računa sa kojih je novac prebacivan na račune dobrotvornih organizacija.

AP navodi primer jedne transakcije prilikom koje je novac uplaćen na američkom Crvenom krstu i to sa računa penzionisanog službenika Odeljenja za bankarstvo u Teksasu, Alena Bara, koji je primetio da su sa njegovog računa u pet navrata prebacivane određene svote novca u ukupnom iznosu od 700 dolara i to na račune dobrotvornih organizacija - Crveni krst, CARE i Save the Children.

Stratfor je sa svoje strane reagovao obustavivši rad svojih servera a klijentima su poslati email-ovi sa obaveštenjem o napadu koji se dogodio.
Fred Barton, podpredsednik Stratfora rekao je da je kompanija o napadu obavestila nadležne organe i da je istraga u toku. On je dodao da kompanija ima zaštitne mehanizme protiv takvih napada ali da je veoma teško odbraniti se onda kada vas hakeri odaberu kao metu ili napadnu.

“Nije više tako privatno i tajno?” poruka je koju su ne bez podsmeha objavili na Twitter-u Anonimni, obećavši da je napad na Stratfor samo početak serije napada inspirisanih Božićem na dugu listu meta koje su odabrali hakeri.

@YourAnonNews je objavio da su Džastin Biber, Lejdi Gaga, Kim Kardašian i Tejlor Svift među sledećim metama.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

WhatsApp ima novu opciju za brzu proveru informacija iz prosleđenih poruka

WhatsApp ima novu opciju za brzu proveru informacija iz prosleđenih poruka

Korisnici WhatsAppa bili su iznenađeni kada je aplikacija odjednom počela da prikazuje ikonu lupe pored prosleđenih poruka. Objašnjenje za to je n... Dalje

Besplatni alati iz programa No More Ransom sačuvali žrtvama ransomwarea 650 miliona evra

Besplatni alati iz programa No More Ransom sačuvali žrtvama ransomwarea 650 miliona evra

Više od četiri miliona žrtava napada ransomwarea izbeglo je da plati sajber-kriminalcima preko 650 miliona evra tokom prve četiri godine postojanj... Dalje

Da li je Garmin ipak prekršio američke sankcije i platio napadačima ključ za dešifrovanje

Da li je Garmin ipak prekršio američke sankcije i platio napadačima ključ za dešifrovanje

Garmin je izgleda dobio ključ za dešifrovanje da bi dešifrovao fajlove šifrovane u napadu WastedLocker ransomwarea, objavio je BleepingComputer. 2... Dalje

EU uvela sankcije protiv Rusije, Kine i Severne Koreje zbog sajber-napada

EU uvela sankcije protiv Rusije, Kine i Severne Koreje zbog sajber-napada

Evropska unija uvela je juče sankcije protiv Kine, Rusije i Severne Koreje zbog sajber-napada izvršenih protiv evropskih građana i kompanija. U odl... Dalje

Bag u Zoomu omogućava hakerima da provale lozinku za Zoom sastanak za samo nekoliko minuta

Bag u Zoomu omogućava hakerima da provale lozinku za Zoom sastanak za samo nekoliko minuta

Popularna aplikacija Zoom ispravila je sigurnosni propust koji je omogućavao potencijalnim napadačima da dekodiraju numeričku šifru koja se koris... Dalje