Hakerska osveta: Poznatom stručnjaku za internet bezbednost pokušali da smeste dilovanje droge

Vesti, 31.07.2013, 08:16 AM

Hakerska osveta: Poznatom stručnjaku za internet bezbednost  pokušali da smeste dilovanje droge

Brajan Krebs, poznati američki bloger i stručnjak za internet bezbednost, nije omiljen među sajber kriminalcima koji se na prilično neobične načine trude da mu to i pokažu. Autor web sajta Krebson Security doživeo je tokom poslednjih šest meseci brojne neprijatnosti zahvaljujući tome što se zamerio akterima sajber podzemlja.

Prljava kampanja koju hakeri i sajber kriminalci vode protiv Krebsa nezadovoljni njegovim pisanjem, u martu ove godine rezultirala je time da su naoružane policijske snage opkolile kuću poznatog novinara zbog lažne dojave koja je došla, kako se činilo, iz Krebsove kuće. Kada je Krebs otvorio vrata svoje kuće našao se oči u oči sa odredom policajaca i oružjem koje je bilo upereno u njega.

Nakon ispitivanja policije, pošto su mu prethodno stavljene lisice na ruke, Krebs je najzad uspeo da ubedi policiju da je reč o prevari iza koje stoje hakeri.

Haker je koristio servis koji je namenjen ljudima sa oštećenim sluhom i pretvarajući se da je Krebs, javio policiji da su Rusi upali u njegovu kuću i ubili mu ženu.

To nije bio i kraj neprijatnostima koje je doživeo Krebs. Ali najnovija u nizu smicalica koje su smislili kriminalci je posebno zanimljiva. Administrator jednog ruskog hakerskog foruma nameravao je da kupi heroin, isporuči ga na Krebsovu adresu, i da zatim obavesti policiju ali tako da izgleda kao da poziv dolazi od nekog od Krebsovih komšija. Krebs je na sreću osujetio ovaj plan.

Krebs je već nadgledao ovaj forum i video šta mu se sprema. On je o ovome odmah obavestio FBI i policiju i tako sprečio pokušaj kriminalaca da od njega naprave dilera droge.

Organizator zavere prikupio je 200 dolara vredne bitcoine, kao donacije od forumaša za realizaciju plana, i onda kupio 12 paketića heroina na crnom online tržištu Silk Road. Paket je stigao na Krebsovu adresu i on ga je predao policiji.

U izjavi za BBC Krebs je izrazio zabrinutost pitajući se šta je sledeće što mogu da urade ljudi koji mogu da vam naprave veliki problem, za šta im je dovoljna tastatura i par klikova mišem.

Krebs čiji se web sajt često nalazi na udaru DDoS napada, govoriće sutra o ovakvim napadima na hakerskoj konferenciji Black Hat koja se održava u Las Vegasu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Bag u Windows 10 Update Assistant ostavlja otvorena vrata hakerima

Bag u Windows 10 Update Assistant ostavlja otvorena vrata hakerima

Ranjivost u Microsoftovom Windows 10 Update Assistant programu omogućava napadaču da pokrene kod sa sistemskim privilegijama. Bezbednosni propust C... Dalje

Otkriven malver koji se već 7 godina koristi za sajber-špijunažu

Otkriven malver koji se već 7 godina koristi za sajber-špijunažu

Istraživači ESET-a primetili su novi modularni malver koji se najmanje 7 godina koristi za napade na diplomate i državne institucije. Ciljevi napad... Dalje

Ranjivost u Appleovom Software Update za Windows koristi se za infekciju računara ransomwareom BitPaymer

Ranjivost u Appleovom Software Update za Windows koristi se za infekciju računara ransomwareom BitPaymer

Nekoliko kompanija iz automobilske industrije našlo se tokom avgusta na meti sajber-kriminalaca koji distribuiraju ransomware BitPaymer. Kriminalci s... Dalje

Haker prodaje ukradene podatke članova foruma prostitutki

Haker prodaje ukradene podatke članova foruma prostitutki

Popularni forumi za prostituciju i poslovnu pratnju u Holandiji i Italiji su hakovani a napadač je ukrao korisnička imena, email adrese i hashovane ... Dalje

Programer hakovao napadača, i objavio ključeve za dešifrovanje za žrtve ransomwarea Mushtik

Programer hakovao napadača, i objavio ključeve za dešifrovanje za žrtve ransomwarea Mushtik

Ko se poslednji smeje najslađe se smeje. Nemački programer Tobias Fromel uverio se u to, doduše na vrlo dramatičan način. Sve je počelo kada je ... Dalje