Hakerski napad na proizvođača ruske vakcine protiv COVID-19

Vesti, 26.10.2020, 09:00 AM

Hakerski napad na proizvođača ruske vakcine protiv COVID-19

Farmaceutska kompanija Dr. Reddy's Laboratories, proizvođač ruske vakcine protiv COVID-19 “Sputinik V“, morala je da zatvori svoja postrojenja i izoluje svoje centre podataka.

Kompanija je posle hakerskog napada zatvorila svoje pogone u Brazilu, Indiji, Rusiji, Velikoj Britaniji i SAD.

Dr. Reddy's je indijska multinacionalna farmaceutska kompanija koja razvija rusku vakcinu “Sputinik V”, koja će uskoro ući u drugu fazu ispitivanja na ljudima. Kompanija je i u SAD jedan od glavnih proizvođača lekova koji se koriste u terapiji gastrointestinalnih, kardiovaskularnih, onkoloških, infektivnih, pedijatrijskih i dermatoloških oboljenja.

Pored zatvaranja postrojenja, proizvođač lekova izolovao je sve usluge svojih centara podataka kako bi primenio mere sanacije.

Kompanija nije objavila detalje o napadu.

Ovaj incident može biti povezan sa činjenicom da je kompanija sa sedištem u Hajderabadu, u Indiji, uključena u razvoj vakcine protiv COVID-19. Špijunaža medicinskih istraživanja koja su u vezi aktuelne pandemije su trenutno hronični problem. I samostalni strelci i hakeri koje finansiraju države napadaju farmaceutske kompanije zbog ekonomskih prednosti ali i uticaja koje će imati zemlje u kojima se bude proizvela uspešna vakcina.

U julu je američko Ministarstvo za unutrašnju bezbednost upozorilo da hakerska grupa APT29 (CozyBear ili The Dukes), koja se povezuje sa Rusijom, napada britanske, kanadske i američke kompanije koje učestvuju u razvoju vakcine protiv COVID-19.

Na početku pandemije, Svetska zdravstvena organizacija bila je na meti APT grupe DarkHotel, koja je želela da se infiltrira u njene mreže kako bi krala informacije.

U međuvremenu, i hakeri za koje se veruje da su povezani sa kineskom vladom optuženi su za špijuniranje Moderne, biotehnološke kompanije iz Masačusetsa. Kompanija takođe razvija vakcinu, uz finansijsku podršku američke vlade.

„Kompanija čija vakcina bude prva na tržištu imaće značajnu konkurentsku prednost, zbog čega postoji snažan motiv za krađu intelektualnog vlasništva u farmaceutskoj industriji“, kaže za Threatpost Kris Hejzelton iz firme Lookout.

„Istraživači provode značajno vreme daleko od stolova, što znači da tableti i pametni telefoni postaju primarni uređaji koje koriste laboratorijski tehničari koji rade na razvoju formula lekova“, rekao je Hazelton. „Farmaceutska industrija je uvek bila prva u primeni tehnologije. Tablete i pametne telefone koriste kao sastavni deo celokupnog procesa razvoja i distribucije lekova. Sa ovako intenzivnim fokusom na vakcinu protiv COVID-19, farmaceutski sigurnosni timovi trebalo bi da pretpostavljaju da su napadači u njihovoj infrastrukturi“, dodao je on.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Izrael pokrenuo istragu protiv proizvođača špijunskog softvera Pegaz

Izrael pokrenuo istragu protiv proizvođača špijunskog softvera Pegaz

Izraelske vlasti pokrenule su istragu protiv proizvođača softvera za nadzor, izraelske kompanije NSO Grupa, zbog izveštaja koji je nedavno objavio ... Dalje

Ucenjeni ucenjivači: Napadnut forum ransomware bande, napadač traži 5000 dolara

Ucenjeni ucenjivači: Napadnut forum ransomware bande, napadač traži 5000 dolara

Rebrendiranje ransomware bande Babuk čini se ne ide baš najbolje. Izgleda da je ova kriminalna grupa i sama postala žrtva ucene. Poslednji poduhvat... Dalje

Bajden: Ozbiljni sajber napadi mogli bi dovesti do ''pravog oružanog rata''

Bajden: Ozbiljni sajber napadi mogli bi dovesti do ''pravog oružanog rata''

Američki predsednik Džo Bajden upozorio je da bi sajber napadi koji bi doveli do ozbiljnih posledica mogli eskalirati u „pravi oružani rat&ld... Dalje

Zbog hakerskih napada, Apple objavio hitna ažuriranja za Mac, iPhone i iPad uređaje

Zbog hakerskih napada, Apple objavio hitna ažuriranja za Mac, iPhone i iPad uređaje

Ako ste vlasnik iPhonea, iPada ili Maca, trebalo bi da odmah ažurirate sistem. Apple je objavio hitno bezbednosno ažuriranje za svoje uređaje, nako... Dalje

No More Ransom uštedeo milijardu evra milionima žrtava ransomwarea

No More Ransom uštedeo milijardu evra milionima žrtava ransomwarea

Projekat No More Ransom proslavio je petu godišnjicu više nego dobrim rezultatima. Od kada je pokrenut, šest miliona žrtava je zahvaljujući proje... Dalje