Hakerski napad na proizvođača ruske vakcine protiv COVID-19

Vesti, 26.10.2020, 09:00 AM

Hakerski napad na proizvođača ruske vakcine protiv COVID-19

Farmaceutska kompanija Dr. Reddy's Laboratories, proizvođač ruske vakcine protiv COVID-19 “Sputinik V“, morala je da zatvori svoja postrojenja i izoluje svoje centre podataka.

Kompanija je posle hakerskog napada zatvorila svoje pogone u Brazilu, Indiji, Rusiji, Velikoj Britaniji i SAD.

Dr. Reddy's je indijska multinacionalna farmaceutska kompanija koja razvija rusku vakcinu “Sputinik V”, koja će uskoro ući u drugu fazu ispitivanja na ljudima. Kompanija je i u SAD jedan od glavnih proizvođača lekova koji se koriste u terapiji gastrointestinalnih, kardiovaskularnih, onkoloških, infektivnih, pedijatrijskih i dermatoloških oboljenja.

Pored zatvaranja postrojenja, proizvođač lekova izolovao je sve usluge svojih centara podataka kako bi primenio mere sanacije.

Kompanija nije objavila detalje o napadu.

Ovaj incident može biti povezan sa činjenicom da je kompanija sa sedištem u Hajderabadu, u Indiji, uključena u razvoj vakcine protiv COVID-19. Špijunaža medicinskih istraživanja koja su u vezi aktuelne pandemije su trenutno hronični problem. I samostalni strelci i hakeri koje finansiraju države napadaju farmaceutske kompanije zbog ekonomskih prednosti ali i uticaja koje će imati zemlje u kojima se bude proizvela uspešna vakcina.

U julu je američko Ministarstvo za unutrašnju bezbednost upozorilo da hakerska grupa APT29 (CozyBear ili The Dukes), koja se povezuje sa Rusijom, napada britanske, kanadske i američke kompanije koje učestvuju u razvoju vakcine protiv COVID-19.

Na početku pandemije, Svetska zdravstvena organizacija bila je na meti APT grupe DarkHotel, koja je želela da se infiltrira u njene mreže kako bi krala informacije.

U međuvremenu, i hakeri za koje se veruje da su povezani sa kineskom vladom optuženi su za špijuniranje Moderne, biotehnološke kompanije iz Masačusetsa. Kompanija takođe razvija vakcinu, uz finansijsku podršku američke vlade.

„Kompanija čija vakcina bude prva na tržištu imaće značajnu konkurentsku prednost, zbog čega postoji snažan motiv za krađu intelektualnog vlasništva u farmaceutskoj industriji“, kaže za Threatpost Kris Hejzelton iz firme Lookout.

„Istraživači provode značajno vreme daleko od stolova, što znači da tableti i pametni telefoni postaju primarni uređaji koje koriste laboratorijski tehničari koji rade na razvoju formula lekova“, rekao je Hazelton. „Farmaceutska industrija je uvek bila prva u primeni tehnologije. Tablete i pametne telefone koriste kao sastavni deo celokupnog procesa razvoja i distribucije lekova. Sa ovako intenzivnim fokusom na vakcinu protiv COVID-19, farmaceutski sigurnosni timovi trebalo bi da pretpostavljaju da su napadači u njihovoj infrastrukturi“, dodao je on.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Sophos obaveštava korisnike da su procureli podaci onih koji su kontaktirali korisničku podršku

Sophos obaveštava korisnike da su procureli podaci onih koji su kontaktirali korisničku podršku

Proizvođač rešenja za zaštitu informacionih sistema sa sedištem u Velikoj Britaniji, kompanija Sophos, trenutno šalje email obaveštenja svojim ... Dalje

Robot usisivači vas mogu prisluškivati

Robot usisivači vas mogu prisluškivati

Ako planirate kupovinu, ili maštate o robot usisivaču, možda bi trebalo da imate na umu otkriće naučnika koji kažu da robot usisivači mogu pris... Dalje

Otkriveno kako je hakovano više od 300000 Spotify naloga

Otkriveno kako je hakovano više od 300000 Spotify naloga

Korisnici su se godinama žalili da su im Spotify nalozi hakovani a lozinke promenjene, da im se nove plejliste pojavljuju na profilima ili su njihovi... Dalje

Top 10 najčešće korišćenih lozinki u 2020.

Top 10 najčešće korišćenih lozinki u 2020.

Ovo je doba godine kada obično govorimo o lozinkama, odnosno da li se promenio odnos korisnika prema vlastitoj bezbednosti. Nakon analize 275 699 516... Dalje

Hakeri napali fudbalski klub Mančester Junajted

Hakeri napali fudbalski klub Mančester Junajted

Evropski fudbalski klub Mančester Junajted objavio je u petak da su pretrpeli sajber napad koji je uticao na njihove interne sisteme. Fudbalski klub ... Dalje