Hakovan Dropbox Sign, hakeri ukrali informacije o korisnicima

Vesti, 07.05.2024, 08:30 AM

Hakovan Dropbox Sign, hakeri ukrali informacije o korisnicima

Početkom meseca, Dropbox je objavio rezultate istrage o hakovanju svoje infrastrukture, ne precizirajući kada se incident zaista dogodio. Napad su primetili zaposleni u kompaniji 24. aprila.

Nepoznati napadači su uspeli da kompromituju nalog Dropbox Sign usluge e-potpisa i tako dobiju pristup internom mehanizmu automatske konfiguracije platforme. Koristeći ovaj pristup, hakeri su mogli da se dočepaju baze podataka koja sadrži informacije o korisnicima Dropbox Signa.

Ukradeni su sledeći podaci registrovanih korisnika Signa: korisnička imena, email adrese, brojevi telefona, lozinke (heširane), opšta podešavanja naloga i određene informacije o autentifikaciji (ključevi za autentifikaciju za Dropbox Sign API, OAuth tokeni za autentifikaciju, SMS i aplikacijski tokeni za dvofaktornu autentifikaciju). Napad je otkrio i email adrese i imena ljudi koji su samo primali ili potpisivali dokumente preko Dropbox Signa ali nikada nisu registrovali nalog. Lozinke korisnika koji su koristili opciju „sign up with…” su bezbedne.

Dropbox tvrdi da nije pronašao tragove neovlašćenog pristupa sadržaju korisničkih naloga, odnosno dokumentima i ugovorima, kao i informacijama o plaćanju.

Dropbox je resetovao lozinke za sve Dropbox Sign naloge i prekinuo sve aktivne sesije, tako da korisnici moraju ponovo da se prijave i postave novu lozinku.

Dropbox Sign, ranije poznat kao HelloSign, je Dropboxov alat za dokumente u oblaku, koji se prvenstveno koristi za potpisivanje elektronskih dokumenata. Najbliži analozi ove usluge su DocuSign i Adobe Sign.

Kako je kompanija naglasila u svojoj izjavi, infrastruktura Dropbox Signa je „u velikoj meri odvojena od drugih Dropbox usluga“. Sudeći po rezultatima istrage, hakovanje Dropbox Signa je bio izolovan incident i nije uticao na druge Dropbox proizvode. Ovo važi i za one korisnike čiji je Sign nalog povezan sa njihovim glavnim Dropbox nalogom.

Šta treba da uradite ako vam je Dropbox Sign hakovan? Dropbox je već resetovao lozinke za sve Dropbox Sign naloge. Dakle, u svakom slučaju ćete morati da promenite lozinku. Trebalo bi koristiti potpuno novu lozinku umesto malo izmenjene verzije stare. Najbolje rešenje je generisati lozinku pomoću menadžera lozinki.

Pošto su tokeni za dvofaktorsku autentifikaciju takođe ukradeni, trebalo bi i njih resetovati. Za one koji koriste SMS 2FA, resetovanje je automatsko. Oni koji koriste aplikaciju, moraće to sami da urade.

Među podacima koje su ukrali hakeri su i ključevi za autentifikaciju za Dropbox Sign API. Dakle, ako je vaša kompanija koristila ovaj alat preko API-ja, morate da generišete novi ključ.

Takođe, ako ste koristili istu lozinku na bilo kom drugom mestu, trebalo bi da je promenite što pre, posebno ako ste koristili isto korisničko ime, email adresu ili telefonski broj koji ste naveli i prilikom registracije Dropbox Sign naloga.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google omogućio deljenje lozinki sa članovima porodice

Google omogućio deljenje lozinki sa članovima porodice

Google je ranije ove godine najavio da deljenje lozinki dolazi u Google menadžer lozinki, a sada je ova funkcija najzad dostupna korisnicima. Googleo... Dalje

Velika Britanija razmatra uvođenje dozvola za plaćanje otkupa za žrtve napada ransomwarea

Velika Britanija razmatra uvođenje dozvola za plaćanje otkupa za žrtve napada ransomwarea

Velika Britanija razmatra da promeni način na koji zemlja reaguje na napade ransomwarea tako što će od svih žrtava zahtevati da incidente prijave... Dalje

Mastercard najavio da će primenjivati generativnu veštačku inteligenciju za brže otkrivanja prevara

Mastercard najavio da će primenjivati generativnu veštačku inteligenciju za brže otkrivanja prevara

Mastercard je najavio da će primenjivati generativnu AI tehnologiju kako bi poboljšao otkrivanje prevara. Kompanija je rekla da veštačka inteligen... Dalje

YouTube postao leglo prevara

YouTube postao leglo prevara

Prevare koje se oslanjaju na socijalni inženjering odnosno manipulaciju ljudima i njihovu naivnost i neopreznost predstavljaju većinu sajber pretnj... Dalje

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje