Hakovana kompanija koja prodaje softver za špijuniranje nevernih supružnika

Vesti, 03.09.2018, 11:00 AM

Hakovana kompanija koja prodaje softver za špijuniranje nevernih supružnika

Poznati prodavac špijunskog softvera za iOS i Android, kompanija TheTruthSpy, je hakovana prošle nedelje.

TheTruthSpy je često bio predmet kritikova zbog zloupotrebe špijunskog softvera koji prodaje, kao i zbog načina na koji ga reklamira. Naime, kompanija reklamira svoj spyware kao najbolje rešenje za špijuniranje nevernih supružnika, tvrdeći da njen softver ne može da se otkrije. Ironija je, međutim, da TheTruthSpy nije mogao da zaštiti ni svoj web sajt od napada nepoznatog hakera.

Navodno, TheTruthSpy je hakovao neko ko koristi inicijale L.M. Haker je obavestio Motherboard da je u februaru 2018. godine uspeo da pristupi serverima kompanije. On nije samo pristupio serverima, već je ukrao i korisnička imena i lozinke za prijavljivanje, audio fajlove, fotografije, informacije o lokaciji, sadržaje tekstualnih poruka, razgovore sa društvenih mreža i druge podatke. Audio fajlovi su zapravo presretnuti razgovori koji su snimljeni na telefonima žrtava.

L.M. je hakovao server kompanije TheTruthSpy koristeći taktiku reverznog inženjeringa. On je ovu taktiku iskoristio da bi pomoću Android aplikacije identifikovao grešku unutar servera. Kada je infiltrirao server, L.M. je otkrio jedinstvene identifikacione brojeve mnogih klijenata zajedno sa audio fajlovima pod nazivom "cell phone_ID_date_time".

Haker se pohvalio da je tokom nekoliko meseci mogao da kontroliše "žrtve širom sveta". Imao je administrativni pristup serverima kompanije i kontrolu nad više od 10000 korisničkih naloga TheTruthSpya. Takođe je napomenuo da su mnogi korisnici koristili iste lozinke za svoje email, Amazon i PayPal naloge. Rekao je da je lako mogao da ukrade novac, ali da to nije učinio.

"Ovi podaci su veoma opasni. Možete saznati sve o svakoj osobi, a takođe i identitet napadača. Veoma je lako uceniti ih i zaraditi mnogo prljavog novca", rekao je L.M.

Motherboard je proverio i potvrdio kompromitovanje podataka kada je od L.M. dobio uzorke korisničkih imena i lozinki. Oko polovine njih su akreditivi za aktivne naloge korisnika TheTruthSpy. Da bi proverili podatke, Motherboard je koristio emai adrese koje su u trenutku registracije imali klijenti. Ali to nije bilo moguće u svim slučajevima pošto se nisu poklapale sve email adrese.

L.M je izgubio pristup serverima TheTruthSpya nakon što ih je kompanija ažurirala. L.M. je oštro kritikovao kompanije zbog nepoštovanja privatnosti korisnika i sigurnosti privatnih podataka. L.M. je za Motherboard izjavio: "Oni se brinu o tome kako da špijuniraju a ne vode računa o tome kako obezbeđuju privatnost napadača i žrtve."

TheTruthSpy nije prvi prodavac špijunskog softvera koji je postao žrtva ciljanog napada, već je 7. na spisku na kome se nalaze kompanije koje prodaju takav softver a koje su hakovane u poslednje dve godine.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje