Hakovana kompanija koja vlastima prodaje špijunski softver FinFisher

Vesti, 08.08.2014, 10:05 AM

Hakovana kompanija koja vlastima prodaje špijunski softver FinFisher

Britansko-nemačka kompanija Gamma Group koja proizvodi i prodaje vladama i policijama širom sveta špijunski softver FinFisher (poznat i pod nazivom FinSpy) je hakovana početkom nedelje a 40GB fajlova koji pripadaju kompaniji objavljeno je na internetu.

Tajanstveni špijunski softver FinFisher može da kontroliše kompjuter koji zarazi, da kopira fajlove, presreće Skype pozive, uključuje web kameru, beleži kucanje na tastaturi, a sudeći po detaljima koji su procureli posle hakovanja proizvođača softvera, FinFisher može i mnogo više od toga.

Pre dve godine javnost je saznala da FinFisher ima široku primenu u pojedinim zemljama, posebno u zemljama Bliskog istoka, čije ga vlasti koriste za špijuniranje kompjutera i mobilnih telefona novinara i disidenata.

Proizvođač softvera se tada branio od ovakvih optužbi tvrdeći da oni prodaju svoje hakerske alate samo “dobrim” vladama, a da autoritarni režimi uglavnom koriste ukradene kopije softvera.

U sredu poslepodne, anonimni haker objavio je na Twitteru i Redditu da je kompromitovao mrežu kompanije Gamma International koja je u vlasništvu Gamma Group. On je objavio linkove za torrent fajl na Dropboxu koji sadrži arhivu sa podacima o klijentima kompanije, cenovnik, izvorni kod programa Web Finfly, informacije o mogućnostima špijunskog softvera FinFisher i uputstva za korisnike.

Linkovi za ukradene dokumente su objavljeni na Twitter nalogu @GammaGroupPR koji je posle hakovanja kompanije registrovao haker koji je sudeći po satiričnim tvitovima želeo da se našali na račun kompanije. U jednom od tvitova on je rekao da Gamma sada prodaje špijunski softver široj javnosti jer joj je ponestalo vlada kojima bi mogla da ga proda.

Haker je na Redditu objavio da ima dokaze da je kompanija prodavala i da još uvek prodaje svoj softver vladi u Bahreinu koja ga koristi za špijuniranje aktivista, iako je Gamma pre dve godine tvrdila suprotno.

Ukradeni fajlovi koji su procureli kao torrent fajl na Dropboxu ubrzo su počeli da se dele na internetu, tako da je bilo nemoguće zaustaviti curenje informacija.

Informacije koje su sadržane u ukradenim fajlovima su sveže, a najskorije među njima su od 14. aprila ove godine. U pitanju su beleške o izdanju za FinSpyPC i FinSpyMobile 4.51.

Procureli dokumenti otkrivaju da mobilna verzija špijunskog programa može da nadzire različite komunikacijske kanale (pozivi, SMS i MMS poruke). Ona omogućava i pristup sačuvanim podacima, kao što su podaci iz adresara telefona. FinSpyMobile može i da krišom telefonira da bi prisluškivao preko mikrofona.

Ukradeni dokumenti otkrivaju i da proizvođač softvera tvrdi da FinFisher za PC može da izbegne detekciju 35 vodećih antivirusa, mada nije navedeno koja antivirusna rešenja su testirana. Nadogradnja za desktop verziju programa koja je objavljena u aprilu ove godine uključila je i izmene koje omogućavaju rootkit komponenti da izbegne detekciju od strane sigurnosnih rešenja kao što su Avast i Microsoft Security Essentials.

Softver ima i neka ograničenja - OS X Skype detektuje FinFisher, a isto važi i za Windows 8 Metro, navodi se u dokumentaciji.

Ukradeni cenovnik otkriva da vlade plaćaju oko 1,5 miliona evra za softverski paket, a za različite servise i pakete koje nudi kompanija potrebno je izdvojiti ukupno 3 miliona evra.

Gamma ne prodaje 0-day bagove ali se iz ukradenih dokumenata vidi da ih kupuje od drugih, među kojima je i kontroverzna francuska firma VUPEN.

Borci za ljudska prava i lovci na malvere već dugo pokušavaju da prouče FinFisher i otkriju zloupotrebe špijunskog softera. Informacije o "legalnom malveru" koji Gamma Group prodaje vlastima prvi put su se pojavile u oktobru 2011. godine kada ih je objavio WikiLeaks.

Iz kompanije Gamma Group još uvek nema komentara.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Hiljade lažnih onlajn apoteka koje prodaju kopije lekova širom sveta, uključujući i kopije popularnog Ozempica, leka za lečenje dijabetesa tipa ... Dalje