Huawei se sprema da tuži američku vladu

Vesti, 08.03.2019, 10:30 AM

Huawei se sprema da tuži američku vladu

Kineski tehnološki gigant, kompanija Huawei, priprema se da tuži vladu Sjedinjenih Država zbog zabrane upotrebe njihovih proizvoda koja je na snazi u SAD i koja važi za državne institucije.

Tužba će biti podneta Okružnom sudu u Teksasu gde je američko sedište kompanije Huawei, rekli su Njujork Tajmsu izvori koji su insistirali na anonimnosti. Kompanija planira da ove nedelje objavi tužbu.

Na ovaj način Huawei bi možda mogao da natera vladu Sjedinjenih Država da slučaj protiv kineskog proizvođača telekomunikacione opreme učini javnim. To je deo odbrane kineske kompanije protiv kampanje koju vode Sjedinjene Države, zbog toga što Vašington kompaniju smatra pretnjom za nacionalnu bezbednost. Rukovodioci kompanije se već dugo verbalno protive akcijama SAD usmerenim protiv Huawei, a nove marketinške kampanje su usmerene na popravljanje imidža kompanije kod korisnika.

Američki zvaničnici već dugi niz godina govore da bi Peking mogao koristiti Huaweijevu telekomunikacijsku opremu za špijuniranje i ometanje komunikacijskih mreža. Kompanija je negirala ove insinuacije i optužbe, ali je američka kampanja ipak rezultirala time da su veliki operateri, kao što su AT&T i Verizon, na kraju sprečeni da koriste opremu kineskog proizvođača.

Prošle godine, Vašington je pojačao pritisak na Huawei, koji se priprema da preuzme glavnu ulogu u izgradnji mreža nove generacije širom sveta. Američki zvaničnici pozvali su druge vlade da zabrane upotrebu proizvoda kompanije Huawei. Ove godine, američko ministarstvo pravde je podnelo krivičnu prijavu protiv kompanije i njenog glavnog finansijskog direktora zbog zaobilaženja američkih sankcija prema Iranu. Reč je o Meng Vanzhou, direktorki i ćerki osnivača kompanije o čijoj se sudbini ove nedelje odlučuje u Kanadi, od koje su SAD zatražile njeno izručenje kako bi joj se sudilo u SAD. Meng je tužila kanadsku vladu i policiju zbog hapšenja i zadržavanja u pritvoru.

Krivični postupak protiv direktorke Meng u Sjedinjenim Državama mogli bi zakomplikovati komentari predsednika Trampa, jer Bela kuća vodi trgovinske pregovore sa Kinom. Iako su krivični postupci nezavisni od politike, Tramp je naveo da bi sudbina Huaweija mogla biti važna za pregovore.

Tokom sastanka sa delegacijom kineskih zvaničnika prošlog meseca, Tramp je rekao: “Mi ćemo doneti takvu odluku”, odgovarajući na pitanje da li će odbaciti krivične prijave protiv Huawei u sklopu trgovinskog sporazuma. On je dodao: “Razgovaraćemo sa tužiocem.”

Očekuje se da će tužba protiv Sjedinjenih Država koju Huawei najavljuje osporiti deo zakona o odobrenju troškova za odbranu koji je usvojen prošle godine. Ovaj zakon sprečava američke vladine agencije da koriste telekomunikacijsku opremu koju su proizveli Huawei i ZTE, druga velika kineska kompanija.

Prema rečima ljudi koji su upoznati sa situacijom, Huawei će verovatno tvrditi da ta odredba izdvaja osobu ili grupu koju treba kazniti bez suđenja. Ustav zabranjuje Kongresu da donosi takve zakone.

Ipak, planovi kompanije Huawei nisu konačni. Huawei još uvek može da odluči da promeni kurs ili da uopšte ne podnese tužbu.

Na mnogo načina, slučaj Huawei je sličan slučaju ruske kompanije Kaspersky Lab.

Pre dve godine, američki zvaničnici su počeli da izražavaju zabrinutost da bi Moskva mogla da koristi softver ruske kompanije za prikupljanje obaveštajnih podataka. Kompanija je odbacila te navode. Međutim, u septembru 2017. godine, američka vlada naredila je federalnim agencijama da počnu da uklanjaju proizvode ruske kompanije sa svojih sistema. Kongres je zatim ubacio ovu zabranu u zakon o potrošnji.

Kao odgovor na ovo Kaspersky je podneo dve tužbe. Maja prošle godine, sudija Okružnog suda Kolumbije je odbacio tužbe, presuđujući da je Kongres bio motivisan legitimnom željom da se zaštite vladine računarske mreže od ruskog upada. Sudija je takođe rekao da je prodaja softvera kompanije Kaspersky američkoj vladi bila samo mali deo poslovanja kompanije te da zabrana nije bila posebno “okrutna”.

Viši sud je potvrdio presudu nekoliko meseci kasnije. Zabrana Kaspersky Laba bila je "profilaktička, a ne kaznena” mera", rekao je sud u odgovoru na žalbu ruske kompanije.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Malo je verovatno da ovih dana niste videli fotografije bar nekih od svojih prijatelja koje su delo aplikacije FaceApp. Svi pričaju o ovoj aplikaciji... Dalje

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Bugarska je pretrpela najveći gubitak podataka u svojoj istoriji, što je ugrozilo lične i finansijske podatke 5 miliona odraslih građana od ukupn... Dalje

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoft Office 365 više nije dozvoljen u školama u nemačkoj pokrajini Hesen, nakon što su lokalne vlasti odlučile da zabrane softver zbog niza ... Dalje

Tramp izjavio da će istražiti optužbe da Google sarađuje sa kineskom vladom

Tramp izjavio da će istražiti optužbe da Google sarađuje sa kineskom vladom

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u utorak da će njegova administracija istražiti da li kompanija Google Alphabet Inc podržava kinesku ... Dalje

Hakovana presa za ispravljanje kose može zapaliti kuću

Hakovana presa za ispravljanje kose može zapaliti kuću

Istraživači tima Pen Test Partners hakovali su prese za ispravljanje kose koje proizvodi Glamouriser. Britanska firma se reklamira kao proizvođač ... Dalje