Ilon Musk zapretio da će zabraniti Appleove uređaje zbog integracije sa ChatGPT-om

Vesti, 11.06.2024, 11:00 AM

Ilon Musk zapretio da će zabraniti Appleove uređaje zbog integracije sa ChatGPT-om

Milijarder Ilon Mask je na svojoj platformi X kritikovao integraciju kompanije Apple sa ChatGPT-om kao „očigledno apsurdnu“ u pogledu privatnosti i bezbednosti korisnika.

Komentarišući najavu kompanije Apple, koja je na godišnjoj konferenciji za programere WWDC24 u ponedeljak objavila da će ChatGPT ove jeseni biti integrisan u iPhone, iPad i Mac uređaje, rekao da bi bilo „neprihvatljivo kršenje bezbednosti“ ako bi proizvođač iPhonea udružio snage sa OpenAI-om kako bi stvorio operativni sistem koji je u potpunosti integrisan sa ChatGPT-om.

„Ako Apple integriše OpenAI na nivou OS-a, tada će Apple uređaji biti zabranjeni u mojim kompanijama. To je neprihvatljivo kršenje bezbednosti“, zapretio je Mask na X-u.

Mask je rekao da će naterati sve posetioce da „provere svoje Apple uređaje na vratima, gde će biti stavljeni u Faradejev kavez“.

Appleova najava integracije je deo nastojanja kompanije da se pridruži revoluciji veštačke inteligencije, koju je Apple sporo usvajao u poređenju sa velikim tehnološkim rivalima kao što su Google i Microsoft.

Jedna od najzanimljivijih ChatGPT integracija koju je Apple otkrio u ponedeljak je ona sa digitalnim asistentom Siri, koji će moći da se poveže direktno sa OpenAI-jevim najnaprednijim AI modelom GPT4o, koji je objavljen prošlog meseca. Siri će delovati kao posrednik između korisnika i ChatGPT-a, tako da korisnici ne moraju da otvore aplikaciju ChatGPT ili da se prijave na veb sajt OpenAI da bi pristupili čet botu.

Mask je objavio mim koji prikazuje trougao razmene podataka između Applea, OpenAI-a i iPhonea kako bi dodatno ilustrovao svoju tezu.

Apple navodi da će korisnici imati besplatan pristup ChatGPT-u bez potrebe da se registruju. Kompanija je takođe rekla da informacije o korisničkom nalogu neće biti evidentirane sa čet botom.

Apple obećava da će Siri prvo „tražiti dozvolu“ od korisnika pre nego što podeli pitanje ili informacije (kao što su slike, video snimci, dokumenti, itd.) sa čet botom.

„Očigledno je apsurdno da Apple nije dovoljno pametan da napravi sopstvenu veštačku inteligenciju, ali je na neki način sposoban da osigura da će OpenAI zaštititi vašu bezbednost i privatnost!“, rekao je Mask. „Apple nema pojma šta se zapravo dešava kada predaju vaše podatke OpenAI. Puste vas niz vodu“, rekao je on.

Mask je podsetio na nedavni incident između OpenAI-a i glumice Skarlet Johanson.

On je podelio objavu jednog korisnika X-a o ovom incidentu koji je podsetio na to „da je Skarlet Johanson rekla OpenAI da ne koristi njen glas, ali su ga oni klonirali i ipak koristili“.

„Sada zamislite šta mogu da urade sa vašim telefonskim podacima, čak i ako im ne dozvolite da ih koriste“, rekao je korisnik čiju je objavu podelio Mask na svom profilu uz komentar „Tačno“.

Masku svet veštačke inteligencije nije stran. On je osnovao je sopstveni startup xAI vredan milijardu dolara i napravio alternativni čet bot po imenu Grok.

Mask, koji takođe poseduje Teslu i SpaceX, osnovao je OpenAI sa sadašnjim izvršnim direktorom Semom Altmanom još 2015.

On je u martu podneo tužbu protiv Altmana i OpenAI, optužujući ih da su napustili svoju prvobitnu misiju razvoja veštačke inteligencije za dobrobit čovečanstva i umesto toga napravili profitni poslovni model.

Foto: Zhiyue | Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Booking.com upozorava da je broj prevara na putovanjima porastao za 900%

Booking.com upozorava da je broj prevara na putovanjima porastao za 900%

Booking.com je upozorio na značajan porast prevara na putovanjima, pripisujući to pojavi veštačke inteligencije (AI). Marni Vilking, direktor bez... Dalje

Bajdenova administracija zabranila Kaspersky antivirusni softver u SAD

Bajdenova administracija zabranila Kaspersky antivirusni softver u SAD

Bajdenova administracija je zabranila antivirusni softver ruske kompanije Kaspersky i isporuku ažuriranja softvera američkim kompanijama i korisnici... Dalje

Poznati haker tvrdi da je hakovao AMD i Apple

Poznati haker tvrdi da je hakovao AMD i Apple

Ozloglašeni haker i moderator platforme za sajber kriminal Breach Forums, objavio je vest o hakovanju kompanija AMD i Apple, koje se navodno dogodilo... Dalje

Hakeri imaju novu ''copy-paste'' taktiku: iza ispravke za Chrome kriju se malveri

Hakeri imaju novu ''copy-paste'' taktiku: iza ispravke za Chrome kriju se malveri

Sajber kriminalci koriste novu „copy-paste“ tehniku varajući žrtve lažnom porukom o grešci koja se pojavljuje u pretraživaču Chrome ... Dalje

Signal i Threema protiv planova EU o skeniranju privatnih poruka

Signal i Threema protiv planova EU o skeniranju privatnih poruka

Predlog Evropske unije o skeniraju privatnih poruka sa ciljem otkrivanja sadržaja o seksualnom zlostavljanju dece (CSAM) predstavlja ozbiljan rizik z... Dalje