Image Previewer, prvi dodatak za Firefox koji ubacuje in-browser majner

Vesti, 01.02.2018, 12:30 PM

Image Previewer, prvi dodatak za Firefox koji ubacuje in-browser majner

Dodatak za Firefox nazvan Image Previewer koji je juče primećen, ne samo da prikazuje iskačuće prozore, već ubacuje Monero in-browser majner za Firefox. Takve dodatke za Chrome smo već videli, ali je ovo prva takva ekstenzija za Firefox.

Image Previewer dodatak se reklamira na web sajtovima kao manuelno ažuriranje za Firefox, a zapravo umesto ažuriranja korisnici dobijaju dodatak za browser. To se radi pomoću ponovljenih Javascript obaveštenja i zahteva za potvrdu identiteta korisnika koji guraju korisnika u instaliranje dodatka direktno sa sajta.

Kada je dodatak instaliran, on će ubaciti iframe u Javascript fajl koji će zarađivati od vaših poseta sajtovima koristeći u tu svrhu iskačuće prozore, ubacivanje reklama i preotimanje klikova na linkove.

Instalirani dodatak će otvoriti stranicu https://devappgrant.space/lib/iframe.html?u=6081&t=0.5 u iframeu. Ova stranica sadrži skriptu za Monero majner koja se učitava svakih 15 minuta. Majner će, dok je aktivan, koristiti 50% snage procesora na računaru. To znači da će procesor raditi većim intenzitetom, što može dovesti do skraćenja radnog veka hardvera.

Majner se ubacuje u browser kad god se on pokrene, i jedini način da se isključi jeste da se zatvori Firefox ili još bolje, da se dodatak u potpunosti ukloni iz browsera.

Da biste to uradili, otvorite Firefox i pritisnite istovremeno tastere Ctrl+Shift+A ili kliknite na meni u Firefoxu i odaberite Add-ons da biste pristupili listi instaliranih dodataka. Klikom na Remove uklonićete dodatak iz browsera.

Majneri postaju epidemijski problem, a situacija sa in-browser majningom će samo biti još gora. Zato je važno da se korisnici zaštite antivirusom koji detektuje kad god se browser povezuje sa poznatim majning servisima kao što je CoinHive.

Nažalost, novi servisi se stalno pojavljuju i to postaje problem za proizvođače antivirusa. Zbog toga se može desiti da vaš antivirus možda ne detektuje URL ili skripte povezane sa novim in-browser majnerom.

Kao dodatnu zaštitu možete koristiti adblockere, koji blokiraju ovakve skripte.

Ako ste skloni temeljnijem pristupu, možete iskoristiti sajt CoinBlockerLists da preuzmete liste IP adresa i domena povezanih sa in-browser majningom.

I na kraju, mada ne i najmanje važno, nikada ne instalirajte dodatak za Firefox direktno sa sajta. Proverite da li je dodatak koji želite da instalirate dodat Mozilla Add-on repozitorujumu. Svaki dodatak na sajtu Mozillae se proverava i potpisuje digitalnim sertifikatom.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje