Interpol pozvao nacionalne policije da ujedinjene spreče ''pandemiju ransomwarea''

Vesti, 13.07.2021, 09:30 AM

Interpol pozvao nacionalne policije da ujedinjene spreče ''pandemiju ransomwarea''

Generalni sekretar Interpola Jirgen Štok pozvao je policijske agencije iz celog sveta da oforme globalnu koaliciju sa partnerima iz industrije sajber bezbednosti kako bi se sprečila moguća “pandemija ransomwarea”.

Generalni sekretar Štok je rekao da je, iako postoje neka rešenja na nacionalnoj ili bilateralnoj osnovi, najbolja taktika da se prekine naizgled beskrajan talas napada ransomwarea usvajanje iste strategije međunarodne saradnje koja se koristi u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Poziv za proširenje saradnje u borbi protiv ransomwarea izazvan je njegovim esponencijalnim rastom u ekosistemu sajber kriminala, i prelaskom sajber kriminalaca na poslovni model “ransomware kao usluga”.

„Ransomware kriminalci neprestano prilagođavaju svoje taktike, delujući bez granica i gotovo nekažnjeno uprkos težini njihovih zločina“, rekao je Štok na Interpolovom forumu o ransomwareu, dodajući da baš kao u aktuelnoj pandemiji korona virusa, i ransomware evoluira u različite varijante, donoseći ogromnu finansijsku dobit kriminalcima.

„Ransomware je postao prevelika pretnja da bi se bilo koji entitet ili sektor mogao time sam baviti; veličina ovog izazova zahteva hitnu ujedinjenu globalnu akciju koju Interpol može da olakša kao neutralan i pouzdan globalni partner.“

Istraživanje Chainalysisa pokazalo je da su kriminalci prošle godine zaradili 350 miliona dolara od ucenjivanja žrtava ransomwarea, što predstavlja rast od 311 procenata u jednoj godini. U istom periodu, prosečna otkupnina porasla je za 171 procenat, objavila je kompanija Palo Alto Networks.

„Ransomware se pojavljuje kao ekvivalent “Divljeg zapada” digitalnog prostora u kome svako, u bilo kom trenutku, može postati žrtva. Suzbijanje ransomwarea zahteva kolektivne napore svih da se poboljša sajber higijena u svim sektorima, povećaju troškovi i rizik za sajber kriminalce i smanji isplativost kriminalcima“, rekao je Tal Goldštajn, šef strategije Centra za sajber bezbednost.

Treba podsetiti da su ranije međunarodne operacije koje je Interpol koordinirao pokazale da zajedništvo policija iz celog sveta u borbi protiv kriminala može dovesti do izvanrednih rezultata.

Interpol nije jedini zabrinut zbog napada ransomwarea koji neselektivno ciljaju entitete iz svih sektora i gotovo svih zemalja širom sveta.

U telefonskom pozivu u petak, američki predsednik Bajden zatražio je od ruskog predsednika Putina da preduzme mere protiv ransomware grupa koje deluju unutar ruskih granica.

Ovaj poziv na akciju usledio je posle velikog napada REvil ransomwarea koji je pogodio desetine klijenata kompanije Kaseya i otprilike 1.500 drugih preduzeća koja su njihovi korisnici.

Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki izjavila je u utorak da će SAD preduzeti mere protiv ransomware bandi iz Rusije ako “ruska vlada to ne može ili neće”.

I lideri G7 takođe su zatražili od Rusije da preduzme mere protiv ransomware bandi odgovornih za napade na organizacije iz kritičnih sektora širom sveta.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

WhatsApp dodaje opciju podrazumevanog nestajanja poruka za nova ćaskanja

WhatsApp dodaje opciju podrazumevanog nestajanja poruka za nova ćaskanja

WhatsApp je objavio da je proširio funkcije kontrole privatnosti dodatkom podrazumevanog nestajanja poruka za sva novozapočeta ćaskanja. „Kad... Dalje

Firefox dobija zaštitu od grešaka u sopstvenom kodu

Firefox dobija zaštitu od grešaka u sopstvenom kodu

Mozilla uvodi novu funkciju za koju tvrdi da će Firefox učiniti najbezbednijim veb pregledačem koji je dostupan korisnicima. Nova funkcija je dizaj... Dalje

Telefoni američkog Stejt departmenta hakovani špijunskim softverom izraelske NSO Grupe

Telefoni američkog Stejt departmenta hakovani špijunskim softverom izraelske NSO Grupe

iPhone uređaji najmanje devet službenika američkog Stejt departmenta koji rade u Ugandi ili sa Ugandom hakovani su pomoću špijunskog softvera iz... Dalje

Ruske vlasti zabranile još šest VPN servisa

Ruske vlasti zabranile još šest VPN servisa

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor, najavio je zabranu još š... Dalje

Hakeri napali Panasonic, kompanija potvrdila da su napadači pristupali podacima kompanije

Hakeri napali Panasonic, kompanija potvrdila da su napadači pristupali podacima kompanije

Japanski tehnološki gigant Panasonic potvrdio je da su hakeri pristupili njegovoj internoj mreži. Panasonic je u saopštenju za javnost od 26. novem... Dalje