Kako američka NSA koristi Facebook za širenje malvera

Vesti, 13.03.2014, 09:12 AM

Kako američka NSA koristi Facebook za širenje malvera

Novinari Rajan Galager i Glen Grinvald objavili su na sajtu The Intercept nove detalje o tehnologiji koju je razvila američka obaveštajna agencija NSA za potrebe masovne infekcije miliona računara širom sveta “malicioznim implantantima”, koja omogućava agenciji upad u računare i izvlačenje podataka iz internet i telefonskih mreža u inostranstvu.

Izveštaj se bazira na tajnim dokumentima NSA do kojih je došao Edvard Snouden, koja otkrivaju da je i britanska obaveštajna agencija GCHQ igrala važnu ulogu u razvoju ovih sistema.

Dokumenta otkrivaju da se taktike NSA ne razlikuju mnogo od onih koje koriste sajber kriminalci.

“U nekim slučajevima, NSA se prerušava u lažni Facebook server, koristeći sajt društvene mreže kao odskočnu dasku za infekciju računara koje je meta i izvlačenje fajlova sa hard diska”, tvrde Galager i Grinvald. Još više zabrinjava činjenica da Facebook ima Like dugme širom interneta, što agenciji daje mnogo veće šanse za infekciju računara malverima.

NSA se takođe oslanja na spam kampanje za širenje malvera sposobnih da snimaju zvuk i fotografišu pomoću web kamera zaraženih računara.

Pre deset godina NSA je raspolagala sa oko 100-150 malvera. U međuvremenu je TAO jedinica NSA (Tailored Access Operations) koja vodi ovakve operacije angažovala hakere i razvila brojne nove alate, tako da agencija sada raspolaže sa desetinama hiljada malvera.

S obzirom da je nemoguće ručno upravljati implantantima, NSA je razvila sistem koji je nazvan TURBINA i koji omogućava agenciji rukovanje aktivnim implantantima i njihovo masovno korišćenje.

TURBINA je deo večeg projekta NSA nazvanog “Posedovanje interneta”. Ako pretpostavljate da takav projekat zahteva ogromna novčana sredstva, u pravu ste - NSA je tražila budžet od 67,6 miliona dolara prošle godine za ovaj projekat.

Tajna dokumenta otkrivaju i detalje o pojedinim alatima koje NSA koristi za špijuniranje terorista ali i ostalih korisnika interneta.

Na primer, implantat nazvan CAPTIVATEDAUDIENCE se koristi za preuzimanje kontrole nad mikrofonom računara koji je meta i snimanje zvuka u okolini uređaja. Drugi alat nazvan GUMFISH može krišom da preuzme kontrolu nad web kamerom i da pravi fotografije. FOGGYBOTTOM beleži istoriju pretraživanja interneta i prikuplja korisnička imena i lozinke za pristup web sajtovima i email nalozima. GROK se koristi za praćenje onoga što korisnik računara kuca na tastaturi. SALVAGERABBIT izvlači podatke sa USB fleš diskova koji se priključuju na zaraženi računar. UNITEDRAKE se koristi za preuzimanje potpune kontrole nad računarom.

Svi pomenuti implantati su ustvari dodaci ovog poslednjeg, koji imaju specifičnu namenu.

Alati za enkripciju ne štite od ovakvih malvera, jer su oni dizajnirani tako da prevare takvu zaštitu i uzmu informacije pre nego što one budu šifrovane.

Upitani da prokomentarišu tvrdnje da NSA koristi Facebook kao mamac za korisnike tako da oni poveruju da su na pravoj Facebook stranici, iz kompanije su rekli da nemaju dokaze o ovim navodnim aktivnostima, ali da metoda koji eventualno primenjuje NSA ne funkcioniše za saobraćaj preko HTTPS koji je Facebook prošle godine u potpunosti integrisao kao podrazumevanu opciju.

NSA je navodno bila primorana da iskoristi najpopularniju svetsku društvenu mrežu zbog toga što su se ostale tehnike ubacivanja malvera u računare, koje uključuju spam emailove sa malicioznim linkovima, pokazale neuspešnim.

NSA navodno na sličan način koristi i Google, da bi došao do podataka korisnika.

NSA ne koristi svoje kapacitete samo da bi nadzirala teroriste i ekstemiste, već i sistem administratore stranih internet provajdera i telefonskih kompanija.

Opširnije o ovome na sajtu The Intercept.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoft Office 365 više nije dozvoljen u školama u nemačkoj pokrajini Hesen, nakon što su lokalne vlasti odlučile da zabrane softver zbog niza ... Dalje

Tramp izjavio da će istražiti optužbe da Google sarađuje sa kineskom vladom

Tramp izjavio da će istražiti optužbe da Google sarađuje sa kineskom vladom

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u utorak da će njegova administracija istražiti da li kompanija Google Alphabet Inc podržava kinesku ... Dalje

Hakovana presa za ispravljanje kose može zapaliti kuću

Hakovana presa za ispravljanje kose može zapaliti kuću

Istraživači tima Pen Test Partners hakovali su prese za ispravljanje kose koje proizvodi Glamouriser. Britanska firma se reklamira kao proizvođač ... Dalje

Google priznao: Da, naši zaposleni slušaju audio snimke Google pomoćnika

Google priznao: Da, naši zaposleni slušaju audio snimke Google pomoćnika

Ljudi koji rade za Google slušaju audio snimke korisnika Google Home pametnih zvučnika, priznala je kompanija. Belgijska radio-televizija VRT NWS je... Dalje

Bag u Apple Watchu omogućava prisluškivanje korisnika iPhonea

Bag u Apple Watchu omogućava prisluškivanje korisnika iPhonea

Apple je privremeno onemogućio aplikaciju Walkie-Talkie na Apple Watchu jer je otkriven bag koji omogućava korisnicima prisluškivanje iPhone uređ... Dalje