Kako da instalirate Windows 11 a da ne zarazite računar malverom

Vesti, 26.07.2021, 11:30 AM

Kako da instalirate Windows 11 a da ne zarazite računar malverom

Prevaranti već koriste publicitet koji je privuklo naredno izdanje Microsoftog operativnog sistema Windows i podmeću lažne instalacione programe za Windows 11 prepune malvera i adwarea.

Iako će Windows 11 početi da se distribuira širom sveta tek početkom 2022. godine, Microsoft ga je već stavio na raspolaganje za instaliranje svim korisnicima Insider programa nakon što ga je prošlog meseca zvanično predstavio kao sledeću verziju Windowsa.

Međutim, stotine korisnika već su preuzele programe za instaliranje novog Windowsa iz nezvaničnih izvora, koji su im računare zarazile različitim malverima, upozoravaju istraživači kompanije Kaspersky.

„Iako je Microsoft proces preuzimanja i instaliranja operativnog sistema Windows 11 sa svog zvaničnog veb sajta učinio prilično jednostavnim, mnogi i dalje posećuju druge sajtove da bi preuzeli softver, koji često sadrži poslastice od sajber kriminalaca (a to uopšte nije nužno Windows 11)“, kažu iz kompanije Kaspersky.

„Kaspersky proizvodi su već sprečili nekoliko stotina pokušaja infekcije koji su koristili slične šeme povezane sa Windowsom 11.“

Mnogo malvera koje su napadači distribuirali na ovaj način bili su “preuzimači” (downloader) dizajnirani da isporuče druge malvere na već zaraženim računarima žrtava.

Mamci u vidu instalacionog programa za Windows 11 takođe su korišćeni za distribuciju širokog spektra drugih malvera, od adwarea (koji antivirusni softver smatra uglavnom bezopasnim) do mnogo opasnijih trojanaca, kradljivaca lozinki i drugih opasnih virusa.

Jedan od zaraženih korisnika preuzeo je lažni program za instalaciju Windowsa 11 od 1,75 GB koji je, nakon pokretanja, prikazao nešto što je izgledalo kao čarobnjak za instalaciju Windowsa. Međutim, ovaj lažni program bi zapravo preuzeo i pokrenuo drugi program za instalaciju koji instalira adware, potencijalno neželjene programe (PUP) i malvere.

Taj drugi izvršni fajl je je instalacioni program nazvan „menadžer preuzimanja za 86307_windows 11 build 21996.1 x64 + activator“, koji čak dolazi sa ugovorom o licenci, koji inače malo ljudi čita. Žrtvi se napominje da prihvatanjem ugovora prihvata instalaciju sponzorisanog softvera, a zapravo će prihvatanjem ugovora, žrtva na svoj računar instalirati razne zlonamerne programe.

Da biste izbegli ovakve situacije, softver preuzimajte uvek samo iz zvaničnih izvora.

Windows 11 je dostupan svim korisnicima registrovanim u programu Windows Insider i može se instalirati na bilo koji računar sa instaliranim Windows 10. Najavljujući Windows prošlog meseca, Microsoft je takođe objavio hardverske zahteve za Windows 11 ali je rekao da bi insajder koji su već na kanalu Dev mogli da instaliraju Windows 11 preview čak i ako ne ispunjavaju minimalne sistemske zahteve OS-a.

Dakle, za sada je Windows 11 zvanično dostupan samo učesnicima programa Windows Insider što znači ako želite Windows 11 morate se registrovati. Trebaće vam i uređaj sa već instaliranim Windows 10. Da biste nadogradili svoj Windows 10 računar na Windows 11, idite na Settings, kliknite Update & Security, a zatim izaberite Windows Insider Program i aktivirajte Dev Channel da biste dobili nadogradnju. Kaspersky ne preporučuje da to radite na svom glavnom računaru, zato što ove verzije OS-a mogu biti nestabilne.

Foto: Kaspersky


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Sajber kriminalci već godinama koriste Telegram, jer je šifrovan i lak za korišćenje. Prema istraživanju koje su sproveli Financial Times i Cybe... Dalje

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Dobra vest za žrtve ransomwarea REvil: objavljen je besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje fajlova koje je šifrovao ransomware. Kompanija Bit... Dalje

Microsoft uvodi prijavljivanje bez lozinke za Microsoft naloge

Microsoft uvodi prijavljivanje bez lozinke za Microsoft naloge

Microsoft proširuje svoju opciju prijavljivanja bez lozinke sa poslovnih korisnika koji koriste Azure Active Directory (AAD) na korisničke Microsoft... Dalje

FBI: Nema naznaka da je Rusija preduzela mere protiv ransomware bandi

FBI: Nema naznaka da je Rusija preduzela mere protiv ransomware bandi

FBI je rekao da agencija nije videla dokaze da se ruska vlada suprotstavila ransomware grupama koje deluju unutar njenih granica. „Na osnovu ono... Dalje

Apple objavio hitna ažuriranja za iOS zbog opasnog baga korišćenog za špijuniranje korisnika

Apple objavio hitna ažuriranja za iOS zbog opasnog baga korišćenog za špijuniranje korisnika

Apple je objavio paket novih ažuriranja za iOS, iPadOS, watchOS, macOS i Safari kako bi popravio dve greške (CVE-2021-30858) i CVE-2021-30860, koje ... Dalje