Kako da instalirate Windows 11 a da ne zarazite računar malverom

Vesti, 26.07.2021, 11:30 AM

Kako da instalirate Windows 11 a da ne zarazite računar malverom

Prevaranti već koriste publicitet koji je privuklo naredno izdanje Microsoftog operativnog sistema Windows i podmeću lažne instalacione programe za Windows 11 prepune malvera i adwarea.

Iako će Windows 11 početi da se distribuira širom sveta tek početkom 2022. godine, Microsoft ga je već stavio na raspolaganje za instaliranje svim korisnicima Insider programa nakon što ga je prošlog meseca zvanično predstavio kao sledeću verziju Windowsa.

Međutim, stotine korisnika već su preuzele programe za instaliranje novog Windowsa iz nezvaničnih izvora, koji su im računare zarazile različitim malverima, upozoravaju istraživači kompanije Kaspersky.

„Iako je Microsoft proces preuzimanja i instaliranja operativnog sistema Windows 11 sa svog zvaničnog veb sajta učinio prilično jednostavnim, mnogi i dalje posećuju druge sajtove da bi preuzeli softver, koji često sadrži poslastice od sajber kriminalaca (a to uopšte nije nužno Windows 11)“, kažu iz kompanije Kaspersky.

„Kaspersky proizvodi su već sprečili nekoliko stotina pokušaja infekcije koji su koristili slične šeme povezane sa Windowsom 11.“

Mnogo malvera koje su napadači distribuirali na ovaj način bili su “preuzimači” (downloader) dizajnirani da isporuče druge malvere na već zaraženim računarima žrtava.

Mamci u vidu instalacionog programa za Windows 11 takođe su korišćeni za distribuciju širokog spektra drugih malvera, od adwarea (koji antivirusni softver smatra uglavnom bezopasnim) do mnogo opasnijih trojanaca, kradljivaca lozinki i drugih opasnih virusa.

Jedan od zaraženih korisnika preuzeo je lažni program za instalaciju Windowsa 11 od 1,75 GB koji je, nakon pokretanja, prikazao nešto što je izgledalo kao čarobnjak za instalaciju Windowsa. Međutim, ovaj lažni program bi zapravo preuzeo i pokrenuo drugi program za instalaciju koji instalira adware, potencijalno neželjene programe (PUP) i malvere.

Taj drugi izvršni fajl je je instalacioni program nazvan „menadžer preuzimanja za 86307_windows 11 build 21996.1 x64 + activator“, koji čak dolazi sa ugovorom o licenci, koji inače malo ljudi čita. Žrtvi se napominje da prihvatanjem ugovora prihvata instalaciju sponzorisanog softvera, a zapravo će prihvatanjem ugovora, žrtva na svoj računar instalirati razne zlonamerne programe.

Da biste izbegli ovakve situacije, softver preuzimajte uvek samo iz zvaničnih izvora.

Windows 11 je dostupan svim korisnicima registrovanim u programu Windows Insider i može se instalirati na bilo koji računar sa instaliranim Windows 10. Najavljujući Windows prošlog meseca, Microsoft je takođe objavio hardverske zahteve za Windows 11 ali je rekao da bi insajder koji su već na kanalu Dev mogli da instaliraju Windows 11 preview čak i ako ne ispunjavaju minimalne sistemske zahteve OS-a.

Dakle, za sada je Windows 11 zvanično dostupan samo učesnicima programa Windows Insider što znači ako želite Windows 11 morate se registrovati. Trebaće vam i uređaj sa već instaliranim Windows 10. Da biste nadogradili svoj Windows 10 računar na Windows 11, idite na Settings, kliknite Update & Security, a zatim izaberite Windows Insider Program i aktivirajte Dev Channel da biste dobili nadogradnju. Kaspersky ne preporučuje da to radite na svom glavnom računaru, zato što ove verzije OS-a mogu biti nestabilne.

Foto: Kaspersky


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

WhatsApp ima nove funkcije koje čuvaju vašu privatnost

WhatsApp ima nove funkcije koje čuvaju vašu privatnost

Meta je najavila nove funkcije privatnosti za korisnike WhatsAppa koje će im omogućiti da sakriju „last seen“ status od određenih konta... Dalje

UN: Sajber-napadi su glavni izvor prihoda za program nuklearnog naoružanja Severne Koreje

UN: Sajber-napadi su glavni izvor prihoda za program nuklearnog naoružanja Severne Koreje

Severna Koreja je ukrala stotine miliona dolara vredne kriptovalute u najmanje jednom velikom sajber-napadu, navodi se u poverljivom izveštaju Ujedin... Dalje

Smart App Control u Windows 11 proširio asortiman potencijalno opasnih fajlova koje blokira

Smart App Control u Windows 11 proširio asortiman potencijalno opasnih fajlova koje blokira

Smart App Control, pametni mehanizam za kontrolu aplikacija koji je debitovao u operativnom sistemu Windows 11, blokira pokretanje zlonamernih, nepouz... Dalje

Apple: Od jeseni lozinke postaju prošlost

Apple: Od jeseni lozinke postaju prošlost

Mrzite lozinke? Zamara vas da unosite lozinke, zaboravljate ih, jednu lozinku koristite za više naloga? Verovatno je bar na neko od ovih pitanja vaš... Dalje

SAD udvostručile nagradu za informacije o hakerima iz Severne Koreje

SAD udvostručile nagradu za informacije o hakerima iz Severne Koreje

Američka vlada ponudila je nagradu od 10 miliona dolara za informacije o hakerima povezanim sa severnokorejskim vlastima. Stejt department je udvostr... Dalje