Kako da sprečite Yahoo da skenira, prikuplja i prodaje vaše podatke

Vesti, 31.08.2018, 01:30 AM

Kako da sprečite Yahoo da skenira, prikuplja i prodaje vaše podatke

Verovali ili ne, milioni korisnika još uvek imaju Yahoo Mail nalog, a ako vas je naslov privukao i čitate ovaj tekst, verovatno ste i vi među njima.

Ako vas otkrića o hakovanju Yahooa nisu ubedila da počnete da koristite usluge drugih provajdera elektronske pošte, možda će vas ubediti ovo. Wall Street Journal je ove nedelje otkrio da Yahoo Mail još uvek skenira, prikuplja i prodaje podatke korisnika oglašavačima, a prema rečima onih koji su upoznati sa ovim problemom, u to je uključeno oko 200 miliona email naloga.

Evo kako to funkcioniše: Yahoo Mail skenira vaše poruke koje su u vezi prodaje (Yahoo se kune da to ne radi sa privatnim emailovima), a potom traži informacije koje bi mogli koristiti oglašivači.

Yahoo Mail grupiše korisnike u određene kategorije na osnovu informacija koje pronalazi u emailovima, i na taj način može da prikazuje personalizovane oglase.

Oni koji rade za Oath, kompaniju koju je novi vlasnik Yahooa Verizon stvorio prošle godine, kažu da to uopšte nije neočekivano. Email usluga "je skup sistem", kaže Dag Šarp, potpredsednik Oatha, tako da ima smisla to što kompanija pokušava da zaradi nešto koristeći podatke kojima ima pristup.

Ipak, postoji način da se ovo spreči, bez prelaska kod drugog email provajdera, iako bi to svakako trebalo uzeti u razmatranje.

Ono što je važno znati jeste da Yahoo skenira i prikuplja podatke i na besplatnim i na premijum nalozima, tako da to možete samo ručno sprečiti bez obzira na vrstu naloga. To nije baš jednostavno, sa aspekta prosečnog korisnika, jer je Yahoo odlučio da sakrije postavke koje su u vezi toga, duboko u informacijama o nalogu.

Dakle, prva stvar koju treba da uradite je da otvorite stranicu "Ad Interest Manager" gde su sve opcije grupisane. Nepotrebno je reći da morate biti prijavljeni na Yahoo nalog koji želite ažurirati.

U "Your Advertising Choices", postoje dva različita tabulatora nazvana "Across the Web" i "On Yahoo". Oba treba da se promene - obavezno to uradite jer onemogućavanje samo jednog od njih ostavlja aktivnim skeniranje podataka.

Kako Yahoo objašnjava, opcija Across the Web "kontroliše Yahoo oglase koji vam se prikazuju na drugim sajtovima, vidžetima i aplikacijama". Kada onemogućite ovu opciju time onemogućavate personalizaciju na osnovu vaših interesa. "S druge strane, opcijom On Yahoo "kontrolišete Yahoo oglase koji su vam prikazani na Yahoo sajtovima, vidžetima i aplikacijama". Onemogućavanje ove opcije takođe onemogućava personalizaciju na osnovu vaših interesa.

Otvorite svaki tabulator ručno i kliknite na dugme Opt Out. Kada ovo uradite, stranica bi trebalo da se automatski osveži, a dugme bi trebalo da se prebaci na "Opt In", što znači da su prilagođeni oglasi blokirani.

Jasno vam je da prosečan korisnik verovatno neće znati za ovo, osim ako se ne informiše o sumnjivoj Yahoooj praksi u medijima. Za sada, Yahoo nema nameru da promeni način na koji korisnici mogu onemogućiti skeniranje emailova.

U međuvremenu, velike su šanse da se mnogi korisnici prebace na druge servise, a ima ih nekoliko koji obećavaju da će se ponašati transparentnije od Yahooa. Gmail je u prošlosti imao slične probleme, ali Google se danas kune da igra pošteno. Ipak, ako ne verujete Googleu, ili tražite nešto drugo, ProtonMail je verovatno najbolja opcija.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Darcula je nova taktika sajber kriminalaca a ako vam stigne ova poruka ne odgovarajte na nju

Darcula je nova taktika sajber kriminalaca a ako vam stigne ova poruka ne odgovarajte na nju

Izveštaj kompanije za sajber bezbednost Netcraft razotkrio je sofisticiranu phishing-as-a-service (PhaaS) platformu pod nazivom „Darcula“... Dalje

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje