Kako hakeri mogu plaćati Mastercard karticom bez PIN-a koristeći je kao Visa karticu

Vesti, 25.02.2021, 12:00 PM

Kako hakeri mogu plaćati Mastercard karticom bez PIN-a koristeći je kao Visa karticu

Grupa naučnika sa švajcarskog tehničkog univerziteta ETH u Cirihu otkrila je novu vrstu napada koji bi kriminalcima mogao omogućiti da prevare PoS terminal tako da se plaćanje obavi beskontaktnom Mastercard karticom žrtve kao da je Visa kartica.

Njihovo istraživanje temelji se na studiji iz septembra prošle godine o napadu u kome se zaobilazi PIN kartice, koji može omogućiti kriminalcima da iskoriste ukradenu ili izgubljenu Visa kreditnu karticu za kupovinu velike vrednosti a bez PIN-a kartice.

„Ovo nije samo puko mešanje marki kartica, već ima ozbiljne posledice“, rekli su istraživači. „Na primer, kriminalci mogu da koriste ovo u kombinaciji sa prethodnim napadom na Visa kako bi takođe zaobišli PIN za Mastercard kartice.“

Istraživači su rekli da je Mastercard, pošto je obavešten o ovome, primenio odbrambene mehanizme kako bi sprečio takve napade. Detalji o napadu će biti predstavljeni na 30. USENIX simpozijumu posvećenom bezbednosti, koji će se održati u avgustu.

Baš kao i prethodni napad na Visa kartice, i najnovije istraživanje iskoriščava „ozbiljne“ ranjivosti u široko korištenom EMV beskontaktnom protokolu, samo što je ovog puta meta Mastercard kartica. EMV, nazvan po osnivačima Europay, Mastercard i Visa, međunarodni je protokol za plaćanje pametnim karticama u prodavnici. U decembru 2019. godine objavljeno je da EMV ima preko 9 milijardi kreditnih i debitnih kartica širom sveta. Uprkos tvrdnjama o sigurnosti standarda, otkriveni su brojni nedostaci u ovom protokolu.

Kada je reč o ovom najnovijem napadu, on se izvodi upotrebom Android aplikacije koja implementira takozvani „čovek u sredini“ napad (Man-in-the-Middle, MitM), omogućavajući aplikaciji ne samo da inicira poruke između dva kraja - terminala i kartice, već i presretanje i manipulisanje NFC (ili Wi-Fi) komunikacijama kako bi se izvela zamena kartica.

Terminal za plaćanje prepoznaje marku koristeći kombinaciju onoga što se naziva primarnim brojem računa (PAN, takođe poznat i kao broj kartice) i identifikatora aplikacije (AID) koji identifikuje vrstu kartice (npr. Mastercard Maestro ili Visa Electron), i zatim koristi ovo drugo da aktivira određeni kernel za transakciju.

EMV kernel je skup funkcija potrebnih za obavljanje EMV kontakta ili beskontaktne transakcije.

Napad, nazvan „mešanje marke kartica“, koristi činjenicu da AID-ovi nisu autentifikovani na platnom terminalu, što omogućava da se terminal prevari da aktivira pogrešan kernel, a samim tim i banka koja obrađuje plaćanja u ime trgovca, da prihvati beskontaktne transakcije sa PAN-om i AID-om koji označavaju različite marke.

„Napadač istovremeno izvršava Visa transakciju sa terminalom i Mastercard transakciju sa karticom“, rekli su istraživači.

Napad, međutim, zahteva da se ispune brojni preduslovi da bi bio uspešan. Pre svega, kriminalci moraju imati pristup žrtvinoj kartici, pored toga što moraju da budu u mogućnosti da modifikuju komande terminala i odgovore kartice pre nego što ih predaju odgovarajućem primaocu.

Više detalja o ovome možete naći ovde.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Bela kuća i formalno optužila rusku vladu za hakovanje SolarWindsa

Bela kuća i formalno optužila rusku vladu za hakovanje SolarWindsa

Vlada Sjedinjenih Država i formalno je optužila rusku vladu za napad na IT infrastrukturu kompanije SolarWinds, koji je ruskim hakerima omogućio p... Dalje

Hakovanje WhatsAppa: evo kako lako možete ostati bez svog WhatsApp naloga

Hakovanje WhatsAppa: evo kako lako možete ostati bez svog WhatsApp naloga

WhatsApp verifikuje naloge putem telefonskog broja. Broj koji koristite za verifikaciju naloga treba da bude isti kao i onaj koji koristite na telefon... Dalje

Vivaldi, Brave i DuckDuckGo odbili novu Googleovu tehnologiju praćenja koja navodno štiti privatnost korisnika

Vivaldi, Brave i DuckDuckGo odbili novu Googleovu tehnologiju praćenja koja navodno štiti privatnost korisnika

Prošlog meseca Google je najavio uvođenje nove funkcije pod nazivom Federated Learning of Cohorts (FLoC) za Chrome pregledač i veb sajtove koji pri... Dalje

SAD planiraju sankcije protiv Rusije kao odmazdu za sajber napade

SAD planiraju sankcije protiv Rusije kao odmazdu za sajber napade

Američka vlada navodno planira uvođenje niza sankcija protiv Rusije kao odmazdu za sajber napade na SAD, ali i zbog navodnog mešanja u predsedničk... Dalje

Nova politika privatnosti WhatsAppa je nezakonita?

Nova politika privatnosti WhatsAppa je nezakonita?

WhatsApp se suočava sa brojnim kritikama otkako je kompanija najavila novu politiku privatnosti koja će omogućiti Facebooku, u čijem je vlasniš... Dalje