Kasperski: Preselio bih kompaniju da su Rusi tražili da špijuniramo za njih

Vesti, 29.11.2017, 08:30 AM

Kasperski: Preselio bih kompaniju da su Rusi tražili da špijuniramo za njih

Osnivač ruske antivirusne kompanije Kaspersky Lab izjavio je u utorak da bi napustio Rusiju da su njene obaveštajne agencije tražile da njegova kompanija špijunira za njih.

Izvršni direktor Jevgenij Kasperski izjavio je da su optužbe da su softver koji proizvodi njegova kompanija koristili ruski špijuni da bi ukrali američke tajne dovele do smanjenja prihoda kompanije u Severnoj Americi, ali je istakao i da prihodi kompanije i dalje rastu u drugim delovima sveta.

Ministarstvo unutrašnje bezbednosti SAD zabranilo je državnim agencijama da koriste softver kompanije Kaspersky Lab, zato što se došlo do zaključka da je antivirusni softver kompanije korišćen za kopiranje poverljivih fajlova koji su sadržali američke državne tajne.

Kompanija i njen osnivač Jevgenij Kasperski snažno su negirali da su ikada sarađivali sa ruskim obaveštajnim službama, iako su priznali da je njihov softver nenamerno zaista kopirao takve fajlove.

"Nikada, nikada", rekao je Kasperski odgovarajući na pitanje da li su ruske obaveštajne službe ikada tražile od njega da im pomogne u špijuniranju Zapada. "Nikada nisu tražili od nas da špijuniramo ljude. Nikada. "

Kasperski je rekao da se njegova kompanija suočila sa "cunamijem" medijskih izveštaja i izjava zvaničnika američke vlade, za koje je rekao da su neosnovani.

Kasperski je rekao i da će prihodi njegove kompanije na globalnom nivou ove godine biti 700 miliona dolara. Ali prihod u Severnoj Americi će biti manji za 5 do 8 odsto u poređenju sa prošlom godinom što je rezultat američkih optužbi, rekao je on. Očekuje se da prihod kompanije u Evropi bude nepromenjen u odnosu na prošlu godinu, dok bi prihodi u ostatku sveta trebalo da nastave da beleže dvocifren rast.

Kasperski, koji je studirao u institutu KGB-a u Moskvi, i koji je nekada bio inženjer Sovjetske vojne obaveštajne službe (GRU) svoju kompaniju osnovao je 1991., u godinama nakon pada Sovjetskog Saveza. On je više puta negirao da je činio bilo kakve usluge svojim bivšim kolegama iz obaveštajne službe u kojoj je radio.

"Ako bi ruska vlade došla kod mene i i tražila da uradim nešto loše, ili od mojih zaposlenih, preselio bih kompaniju iz Rusije", rekao je Kasperski. "Nikada nismo pomogli špijunskim agencijama, ruskoj ili bilo koje druge zemlje."

Kasperski je rekao je da su njihovi proizvodi "dizajnirani da zaustave napade, prepoznaju maliciozni kod, a ne da špijuniraju njihove kupce".

Kasperski je izjavio i da je njegova kompanija prvobitno bila zbunjena i šokirana medijskim izveštajima o navodnoj saradnji kompanije i ruske obaveštajne službe.

On je rekao da je Kaspersky antivirusni softver nenamerno "pokupio" izvorni kod za zlonamerni softver na računaru korisnika Kaspersky softvera iz Marilanda septembra 2014. Kada su ga obavestili da je kod koji je slučajno kopiran povezan sa poverljivim špijunskim alatima za koje se veruje da pripadaju američkoj NSA, Kasperski je odmah naredio da se taj uzorak obriše.

Kasperski je rekao da će se njegova kompanija boriti za zaštitu svoje reputacije: "Borićemo se", najavio je direktor kompanije.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakeri uništili VFEmail servis, obrisali sve podatke i rezervne kopije

Hakeri uništili VFEmail servis, obrisali sve podatke i rezervne kopije

Zamislite da se jednog jutra probudite i saznate da su svi vaši podaci, vaši dokumenti, emailovi, slike, vaše rezervne kopije, jednostavno nestali,... Dalje

WhatsApp pod pritiskom indijskih vlasti koje traže mogućnost pristupa privatnim porukama korisnika

WhatsApp pod pritiskom indijskih vlasti koje traže mogućnost pristupa privatnim porukama korisnika

Facebook je ponovo pod pritiskom u Indiji, jer lokalna vlada želi da kompanija omogući pristup privatnim porukama korisnika WhatsAppa, koji je u vl... Dalje

Rusija planira test sa potpunim ''isključivanjem sa interneta''

Rusija planira test sa potpunim ''isključivanjem sa interneta''

Rusija planira da na kratko prekine vezu sa globalnim internetom, u sklopu eksperimenta koji je osmišljen kao provera sposobnosti zemlje da se odbran... Dalje

Fišeri kriju pokušaje krađe lozinki pomoću Google Translatea

Fišeri kriju pokušaje krađe lozinki pomoću Google Translatea

Leri Kešdolar, istraživač kompanije Akamai, otkrio je pokušaje fišinga čiji je cilj krađa Google naloga i lozinki za pristup Facebook nalozima.... Dalje

Spotify upozorio korisnike da će blokiranje reklama biti zabranjeno

Spotify upozorio korisnike da će blokiranje reklama biti zabranjeno

Izmenjeni uslovi korišćenja servisa Spotify sadrže ozbiljno upozorenje za korisnike koji besplatno koriste Spotify a koji pribegavaju programima k... Dalje