Kaspersky Lab demantuje optužbe o vezama sa ruskom vladom i špijuniranju američkih građana

Vesti, 11.05.2017, 08:30 AM

Kaspersky Lab demantuje optužbe o vezama sa ruskom vladom i špijuniranju američkih građana

Pozivajući se na izvore iz Kongresa, ABC News su objavile da je Obaveštajni komitet Senata započeo istragu o vezi kompanije Kaspersky Lab sa ruskom vladom.

Prema tvrdnjama ABC Newsa, Komitet je poslao tajni memorandum direktoru Nacionalne obaveštajne službe Denu Koutsu, i državnom tužiocu Džefu Sešnsu.

Obaveštajni komitet Senata smatra da je sve veće prisustvo ruske kompanije na američkom tržištu, uključujući i američku važnu infrastrukturu, problem za nacionalnu bezbednost.

Zvaničnici američke vlade i članovi Komiteta strahuju da kompanija možda ima bliske veze sa ruskom vladom, i da njen softver može biti korišćen za špijuniranje američkih građana ili sabotažu važne infrastrukture.

Kako izveštava ABC News, američko Ministarstvo za unutrašnju bezbednost objavilo je poverljivi izveštaj o vezama kompanije Kaspersky Lab sa ruskom vladom, što je dovelo do istrage FBI.

Neke optužbe i strahovi proističu iz činjenice da je Jevgenij Kasperski, osnivač i direktor kompanije Kaspersky Lab, prošao obuku KGB-a i da je radio kao obaveštajac sovjetske Crvene armije, u periodu o kome je odbijao da govori.

Ovo nije prvi put da se Kaspersky Lab dovodi u vezi sa ruskom vladom. Jevgenij Kasperski je već odgovarao na ovakve optužbe, a poslednji put u članku koji je objavio Njujork Tajms.

Kaspersky Lav je na ove optužbe odgovorio saopštenjem na svom sajtu, u kome su ove optužbe okarakterisane kao lažne.

Kompanija ima 20 godina dugu istoriju poslovanja u industriji IT bezbednosti, tokom kojih se uvek pridržavala najviše etičke poslove prakse. Kaspersky Lab smatra da su neutemeljene optužbe, bez čvrstih dokaza koji mogli da ih podrže, potpuno neprihvatljive.

Kaspersky Lab je u saopštenju ukazao i na nekoliko pojedinosti koje su u suprotnosti sa izveštavanjem ABC News.

Najpre, uključivanje kompanije u ovako nešto bi upropastilo njeno poslovanje koje donosi milijarde dolara. Korisnici Kaspersky Laba imaju potpunu kontrolu nad telemetrijskim podacima.

Učešće korisnika u telemetriji je dobrovoljno, i može bilo kom trenutku biti onemogućeno.

Kompanije i državne institucije mogu izabrati da instaliraju lokalni i privatni Kaspersky Security Network (KSN) centar u svojim prostorijama, da bi bili sigurni da njihovi podaci neće napustiti ustanovu.

Tokom poslednjih desetak godina, Kaspersky Lab je otkrio i izvestio javnost o nekoliko ruskih operacija sajber špijunaže, što je bolji rezultat u odnosu na duge kompanije sa sedištem u SAD.

Izveštaj ABC News dolazi posle mnogobrojnih optužbi da se Rusija mešala u američke predsedničke izbore, pa čak i u nedavno održane predsedničke izbore u Francuskoj.

ABC News je podsetio na sve veći jaz između Rusije i američkih zvaničnika koji kritikuju rusku agresivnu sajber politiku.

Ranije ove godine, visokorangirani stručnjak kompanije Kaspersky Lab je uhapšen u Rusiji, čije su ga vlasti optužile za veleizdaju. Hapšenje nema veze sa kompanijom Kaspersky, jer je on uhapšen zbog onoga što je radio pre nego što se pridružio kompaniji.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Hiljade lažnih onlajn apoteka koje prodaju kopije lekova širom sveta, uključujući i kopije popularnog Ozempica, leka za lečenje dijabetesa tipa ... Dalje