Kaspersky optužio Microsoft da krši antimonopolske zakone, iz Microsofta negiraju optužbe

Vesti, 08.06.2017, 00:30 AM

Kaspersky optužio Microsoft da krši antimonopolske zakone, iz Microsofta negiraju optužbe

Ruski proizvođač antivirusa kompanija Kaspersky Lab krajem prošle godine podnela je žalbu protiv Microsofta ruskoj Federalnoj antimonopolskoj službi optužujući Microsoft da zlouptrebljava svoju dominantnu poziciju na tržištu da bi favorizovao svoj antivirusni softver na Windowsu 10.

Microsoft isporučuje Windows 10 sa svojim antivirusnim softverom Windows Defender, koji dolazi podrazumevano uključen sa operativnim sistemom.

Microsoft je posle te žalbe, uveo neke promene u Windows Defender, ali u kompaniji Kaspersky nisu zadovoljni tim promenama, pa je ruski proizvođač antivirusa ovoga puta odlučio da podnese žalbu Evropskoj komisiji i nemačkoj Saveznoj kancelariji za zaštitu tržišta.

Antivirusna kompanija se požalila evropskim institucijama da Microsoft sprečava druge proizvođače antivirusnog softvera da se ravnopravno takmiče sa svojim proizvodima koji su napravljeni za zaštitu sveprisutnog Microsoftovog operativnog sistema.

"Microsoft koristi dominantnu poziciju na tržištu računarskih operativnih sistema da bi žestoko promovisao svoj sopstveni - slabiji - sigurnosni softver (Windows Defender) na račun sigurnosnog rešenja koje su korisnici prethodno sami odabrali", kaže Jevgenij Kasperski, direktor i osnivač kompanije Kaspersky Lab.

Kasperski tvrdi da Microsoft uklanja antivirusni softver sa Windowsa kada korisnici nadograđuju svoje sisteme na Windows 10, i uključuje sopstveno antivirusno rešenje Windows Defender.

Kasperski takođe tvrdi da Microsoft ne daje dovoljno vremena za potpuno testiranje Windows 10 nadogradnji da bi proizvođači antivirusa bili sigurni da je njihov softver kompatibilan sa operativnim sistemom.

Kasperski kaže i da Windows 10 generiše pop-up dijaloge kada korisnici pokušaju da pokrenu antivirusni softver drugih proizvođača. Jedan od njihovih korisnika rekao je Kasperskom da kada je nadogradio svoj OS na Windows 10 i kontaktirao Microsoftov tim podrške u vezi nestanka antivirusnog softvera, iz Microsofta mu je rečeno da je Windows 10 nekompatibilan sa antivirusima drugih prozvođača. "Šteta što ste potrošili novac na proizvod Kaspersky Laba, ali ne možete ga ponovo instalirati bez rizika da će se pojaviti novi bagovi."

U svojoj izjavi, kompanija Kaspersky Lab je rekla nadležnima u EU da je ovim potezima Microsoft doveo korisnike do manjeg nivoa zaštite, ograničio im pravo izbora, i da je prouzorkovao gubitke i korisnicima i proizvođačima antivirusnog softvera.

"Mi želimo da Microsoft prestane da dovodi u zabludu i da dezinformiše naše, i ne samo naše korisnike", kaže Kasperski dodajući da oni samo žele ravnopravan položaj za sve antiviruse na Windows platformi, kao i to da korisnici sami mogu da odluče šta žele i šta je važno za njih.

Microsoft se oglasio saopštenjem u kome se kaže da je kompanija kontaktirala Kaspersky Lab posle prve žalbe u novembru prošle godine, ali da do sada dve kompanije nisu razmenile ni reč.

U Microsoftu smatraju da je Windows 10 usklađen sa zakonima o konkurenciji. Kompanija je izrazila uverenje da će se nadležna regulatorna tela uveriti da nisu uradili ništa loše.

"Microsoftov glavni cilj je da njegovi korisnici budu zaštićeni. Mi smo uvereni da su bezbednosne karakteristike Windowsa 10 u skladu sa zakonima o konkurenciji. Odgovorićemo na sva pitanja regulatornih tela", obećavaju iz kompanije.

Microsoft je istakao da su oni zainteresovani za povratne informacije koje stižu iz drugih kompanija. Iz kompanije kažu da su tesno povezani sa proizvođačima antivirusa i da su preduzimali brojne korake da odgovore na njihove primedbe.

"Direktno smo kontaktirali Kaspersky pre mnogo meseci nudeći im direktan susret na nivou izvršnih direktora da bi bolje razumeli ono što ih brine, ali do tog sastanka nije došlo."


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje