Kina besna zbog optužnice protiv njenih oficira: ''SAD su ohole i licemerne''

Vesti, 21.05.2014, 00:31 AM

Kina besna zbog optužnice protiv njenih oficira: ''SAD su ohole i licemerne''

Kina je pozvala američkog ambasadora u Kini u ministarstvo inostranih poslova posle objavljivanja optužnice koju je podiglo američko tužilaštvo protiv petorice oficira kineske vojske zbog hakovanja mreža američkih kompanija i krađe poslovnih tajni.

Vašington je upozoren da će Kina, u zavisnosti od razvoja situacije, preduzeti dalje korake kao odgovor na sudski postupak koji je pred američkim sudom u Pensilvaniji pokrenut protiv kineskih oficira.

Američki ambasador u Kini Maks Baukus, susreo se u ponedaljak sa pomoćnikom ministra inostranih poslova Kine, Zeng Zeguangom.

Portparol američke ambasade u Kini potvrdio je da je do susreta ambasadora i pomoćnika ministra došlo ali je odbio da pruži više detalja o tome.

Optužnica protiv kineskih oficira je prva optužnica u SAD za ovo krivično delo koja je podignuta protiv stranih državnih službenika. Optužnica će verovatno dodatno pogoršati odnose Kine i SAD između kojih stoje mnoga nerešena pitanja.

Zeng je američkom ambasadoru rekao da kineska vlada i vojska nikada nisu učestovali u krađi poslovnih tajni preko interneta. On je rekao ambasadoru da je stav SAD prema internet bezbednosti “ohol i licemeran” i pozvao Sjedinjene države da daju Kini jasno objašnjenje izveštaja prema kojima Vašington već dugo špijunira kinesku vladu, kompanije, univerzitete i pojedince.

Kina je žrtva teške američke sajber krađe, prisluškivanja i nadzora. Velika količina javno objavljenih informacija pokazuje da relevantne američke institucije sprovode sajber upade, prisluškivanje i nadzor kineskih ministarstava, institucija, kompanija, univerziteta i pojedinaca”, rekao je Kin Jang, portparol kineskog ministra inostranih poslova.

Kineska vlada objavila je najnovije podatke o američkim sajber napadima na kineske računare i mreže. Prema tim podacima prikupljenim od 19. marta do 19. maja, ukupno 2077 trojanskih mreža ili botnet servera u SAD direktno kontroliše 1,18 miliona računara u Kini. U SAD se hostuju i 563 fišing stranice koje ciljaju kineske web sajtove. 2016 IP adresa u SAD imaju ubačene backdoorove na više od 1700 kineskih web sajtova. Kineski Koordinacioni centar tima za hitan odgovor na sajber napade koji je objavio ove podatke, saopštio je i da SAD napadaju, infiltriraju se i prisluškuju kineske mreže koje pripadaju vladi, institucijama, preduzećima, univerzitetima i glavnim komunikacijskim mrežama. Meta tih napada su kineski lideri ali i obični građani, kao i svako ko ima mobilni telefon.

I kineski ambasador u SAD je službeno protestvovao i optužbe SAD protiv kineskih zvaničnika nazvao “čistim izmišljotinama” i “krajnje besmislenim”.

I kineski ministar odbrane pozvao je američkog vojnog atašea na sastanak u utorak da bi protestvovao rekavši da optužbe na račun kineskih oficira ozbiljno narušavaju međunarodne odnose i da ruše ugled i sliku o kineskoj armiji.

Kina je suspendovala svoje aktivnosti u radnoj grupi za sajber bezbednost koju su dve zemlje formirale prošle godine prilikom posete državnog sekretara SAD Džona Kerija Pekingu da bi izgladile odnose koji su dugo vremena zategnuti zbog međusobnih optužbi za sajber špijunažu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje