Kina kritikuje bezbednost Windowsa 8

Vesti, 06.06.2014, 09:14 AM

Kina kritikuje bezbednost Windowsa 8

Kineska državna televizija CCTV emitovala je dvominutni prilog u kome su kineski stručnjaci Windows 8 predstavili kao pretnju kineskoj sajber bezbednosti navodeći da se Microsoftov najnoviji operativni sistem koristi za krađu informacija o kineskim građanima.

Prilog koji je emitovala Kineska centralna televizija (CCTV) usledio je pošto je u maju iz kineskog glavnog centra za nabavku stigla naredba da svi desktop i laptop računari i tablet uređaji koje kupuju državne institucije ne smeju imati instaliran Windows 8.

Kineska državna novinska agencija Ksinhua je tada izvestila da je razlog za zabranu ušteda energije, ali su mnogi mediji već tada spekulisali da je pravi razlog zabrinutost kineskih vlasti zbog sigurnosti operativnog sistema.

“Ko god kontroliše operativni sistem može kontrolisati sve podatke na računarima”, kaže se u prilogu CCTV.

Profesor Jang Min sa Univerziteta Fudan koji je učestvovao u reportaži rekao je da Windows 8 predstavlja veliki izazov za nacionalnu sajber bezbednost.

“Microsoft neće otkriti izvorni kod Windows 8 kineskoj vladi”, rekao je Jang Min, dodajući da je Windows 8 dizajniran tako da omogući bolji pristup Microsoftovoj bazi korisnika.

CCTV podseća da je Windows 8 bio jedno od sredstava koje je NSA koristila za izvlačenje podataka iz zemlje.

Kineski stručnjaci upozorili su korisnike da njihov identitet, nalog, kontakti, brojevi telefona i svi podaci mogu biti predmet analize podataka. “Podaci mogu biti dobar način za SAD da nadziru druge zemlje”, kaže Ni Guangnan, član Kineske inženjerske akademije.

Iz Microsofta kažu da aktivno sarađuju sa kineskom vladom na proveri proizvoda kompanije kako bi kineske vlasti uverili da podaci korisnika nisu ugroženi.

Jedan segment priloga kineske televizije bavio se i visokom cenom Windowsa 8. Pojedini strani stručnjaci smatraju da je u tome problem i da vlasti države koja je poznata kao sklonište piratskog softvera na ovaj način pokušavaju da izvrše pritisak na Microsoft da smanji cenu za Windows licence.

Microsoft nije jedina američka tehnološka kompanija koja je ovih dana kritikovana u kineskim medijima zbog pomoći špijunskim programima NSA.

Istog dana kada je emitovan prilog o Windows 8 na CCTV, zvanično glasilo kineske Komunističke partije Narodne dnevne označilo je Microsoft, Yahoo, Facebook, Apple i Google kao pione američkih vlasti, koji su pomagali u špijuniranju kineskih građana.

Nimalo slučajno Microsoft je istog dana zatražio promene u politici SAD u vezi nadzora, a Bred Smit, glavni savetnik u kompaniji napisao je na Microsoftovom blogu da je smanjeno poverenje u tehnologiju prouzorkovalo gubitke i podsetio da su Microsoft, Google i drugi više puta pozvali američke vlasti na reforme zbog toga što je njihovo globalno poslovanje pretrpelo štetu zbog nadzora koje sprovode vlasti SAD koje je razbesnelo strane vlade.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Interpol izdao hitno upozorenje o vakcinama

Interpol izdao hitno upozorenje o vakcinama

Interpol je danas izdao upozorenje u kome se kaže da bi međunarodne mreže organizovanog kriminala mogle da pokušaju da ubace u prodaju lažne vakc... Dalje

Proizvođač čipova Advantech potvrdio napad ransomwareom, kriminalne grupe traže sve veće otkupnine

Proizvođač čipova Advantech potvrdio napad ransomwareom, kriminalne grupe traže sve veće otkupnine

Proizvođač čipova Advantech potvrdio je da je 26. novembra dobio zahtev za otkupninu od grupe Conti koja zahteva 750 bitkoina, odnosno oko 14 milio... Dalje

Hakerska grupa OceanLotus koristi novi malver za napade na korisnike MacOS

Hakerska grupa OceanLotus koristi novi malver za napade na korisnike MacOS

Istraživači kompanije Trend Micro otkrili su novi malver koji se koristi u napadima na korisnike MacOS, iza kojih prema rečima istraživača stoje ... Dalje

Napadi hakera na proizvođača vakcine za COVID-19, kompaniju AstraZeneca

Napadi hakera na proizvođača vakcine za COVID-19, kompaniju AstraZeneca

Hakeri iz Severne Koreje pokušali su da provale u sisteme britanskog proizvođača lekova AstraZeneca, kompanije koja je trenutno u žiži javnosti k... Dalje

Policija sprečila krađu 40 miliona evra akcijom protiv sajtova za trgovinu ukradenim platnim karticama

Policija sprečila krađu 40 miliona evra akcijom protiv sajtova za trgovinu ukradenim platnim karticama

Italijanska i mađarska policija, uz podršku britanske policije i Europola, sprečile su gubitke od oko 40 miliona evra pojedinaca i kompanija, akcij... Dalje