Kina optužila Apple da aplikacijom u svojoj prodavnici podržava demonstrante u Hong Kongu, Apple odmah uklonio aplikaciju

Vesti, 10.10.2019, 08:00 AM

Kina optužila Apple da aplikacijom u svojoj prodavnici podržava demonstrante u Hong Kongu, Apple odmah uklonio aplikaciju

Apple je iz svoje prodavnice aplikacija, App Store, uklonio aplikaciju HKmap.live koju stanovnici Hong Konga koriste za praćenje kretanja policije u gradu i obaveštavanje o zatvaranju ulica tokom aktuelnih prodemokratskih protesta u Hong Kongu.

Aplikaciju HKmap.live, koja prati lokaciju policije i antivladinih demonstranata, Apple je odobrio 4. oktobra i ona se našla u App Store dan kasnije, nakon što je kompanija poništila raniju odluku o odbijanju aplikacije, preneo je South China Morning Post reči anonimnog programera. Aplikacija prikazuje žarišne tačke na mapi grada koje se neprestano ažuriraju kako korisnici prijavljuju incidente, omogućavajući demonstrantima da izbegnu policiju.

"Stvorili smo App Store kao sigurno i pouzdano mesto za otkrivanje aplikacija", kaže se u saopštenju kompanije. "Saznali smo da se aplikacija HKmap.live koristila na načine koji ugrožavaju policiju i stanovništvo u Hong Kongu. Mnogi zabrinuti korisnici u Hong Kongu kontaktirali su nas u vezi ove aplikacije i odmah smo započeli istragu o njoj. Aplikacija prikazuje policijske lokacije, a mi smo utvrdili sa Biroom za sajber-bezbednost i tehnološki kriminal Hong Konga (CSTCB) da se aplikacija koristi za napade i zasede za policiju, pretnju javnoj bezbednosti, a kriminalci su je koristili protiv stanovnika u oblastima za koje znaju da nema policije. Ova aplikacija krši naše smernice i lokalne zakone i uklonili smo je iz App Storea."

Samo dan pre nego što je Apple doneo odluku da ukloni aplikaciju iz App Storea, kineski državni mediji su zbog aplikacije HKmap.live optužili kompaniju da podržava i štiti demonstrante u Hong Kongu.

Jučerašnja osuda kineskog dnevnog lista "People's Daily", glasila Komunističke partije Kine, je protumačena kao još jedan pokušaj Kine da izvrši pritisak na strane kompanije nakon što su državna televizija i kineske kompanije otkazale saradnju sa američkim Nacionalnim košarkaškim savezom zbog podrške zvaničnika tima protestima u Hong Kongu.

Naslov članka koji je People's Daily objavio u sredu glasi: "Zaštita nereda - da li je Apple razmislio o tome?" U komentaru People's Daily se između ostalog kaže da to što je Apple dozvolio da jedna "toksična aplikacija procveta" je "izdaja osećanja Kineza". HKmap.live je do uklanjanja bio najpreuzimanija aplikacija u kategoriji putovanja u iOS App Storeu za Hong Kong.

Bez imenovanja aplikacije, People's Daily je naveo da je Apple ovom aplikacijom omogućio "hongkonškim demonstranatima da počine zločin i da otvoreno beže od hapšenja". U članku je rečeno da je Appleovo odobrenje aplikacije učinilo kompaniju saučesnikom u protestima, jer ona tako "štiti i podržava nerede", a dovedene su u pitanje i namere kompanije.

Apple je kritikovan i zbog toga što je omogućio da nezvanična himna koju demonstranti često pevaju tokom protesta protiv vlasti, bude dostupna za preuzimanje u Appleovoj muzičkoj prodavnici.

People's Daily je ocenio da je Appleovo mešanje političkih, komercijalnih i nezakonitih aktivnosti "nepromišljeno" i da će doneti "više turbulencija" kompaniji, aludirajući na Appleovu poziciju na ogromnom kineskom tržištu.

Sa druge strane, programeri HKmap.live kažu da nema nijednog dokaza koji bi mogao da podrži optužbe CSTCB-a i da njihova aplikacija "nikada ne traži, promoviše ili podstiče kriminalne aktivnosti". "HKmap aplikacija objedinjuje informacije iz korisničkih i javnih izvora, npr. prenos vesti uživo, Facebook i Telegram."

Apple je poslednja strana kompanija koja se našla u problemu sa Kinom zbog antivladinih protesta u Hong Kongu.

I kompanija Tiffany & Co je uklonila tvit i Facebook objave sa reklamom koja prikazuje kako kineski model Sun Fei Fei pokriva rukom svoje desno oko, koja je protumačena kao gest solidarnosti sa demonstrantima koji pokrivaju oko posle sukoba demonstranata i policije u kome je jedna mlada žena zadobila ozbiljne povrede oka. Kompanija je saopštila da je slika zapravo nastala u maju, pre nego što su počeli protesti, i da ni na koji način nije politički stav kompanije.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google tajno prikuplja zdravstvene podatke Amerikanaca, ni lekari ni pacijenti ne znaju ništa o tome

Google tajno prikuplja zdravstvene podatke Amerikanaca, ni lekari ni pacijenti ne znaju ništa o tome

Google je tajno prikupio podatke pacijenata iz 21 američke države u ime kompanije Ascension, najvećeg sistema zdravstvene zaštite u SAD, a zbog pr... Dalje

Hakovan forum ZoneAlarma, korisnici treba da promene lozinke

Hakovan forum ZoneAlarma, korisnici treba da promene lozinke

Kompanija ZoneAlarm koja proizvodi poznati softver za zaštitu i koja je u vlasništvu izraelske firme Check Point Technologies, pretrpela je hakerski... Dalje

Zaposleni u kompaniji TrendMicro ukrao i prevarantima prodavao podatke korisnika antivirusnog softvera

Zaposleni u kompaniji TrendMicro ukrao i prevarantima prodavao podatke korisnika antivirusnog softvera

Proizvođač antivirusa, kompanija TrendMicro, objavila je da je njen zaposleni krao i prodavao informacije o njenim korisnicima koje su korišćene z... Dalje

U petak na Elektronskom fakultetu u Nišu počinje Hakaton

U petak na Elektronskom fakultetu u Nišu počinje Hakaton

Od 8. do 10. novembra 2019. godine na Elektronskom fakultetu u Nišu održaće se Hakaton, dvadesetčetvoročasovno ekipno takmičenje u kreiranju apl... Dalje

Edvard Snouden: ''Poslovni model Googlea i Facebooka je zlostavljanje ljudi''

Edvard Snouden: ''Poslovni model Googlea i Facebooka je zlostavljanje ljudi''

Šest godina nakon što je otkrio dokumente o masovnom nadzoru američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), Edvard Snouden tvrdi da se svet menja.... Dalje