Kina pozvala SAD da prestanu sa ''neosnovanim optužbama'' za hakerske napade

Vesti, 15.09.2015, 08:30 AM

Kina pozvala SAD da prestanu sa ''neosnovanim optužbama'' za hakerske napade

Kina je ljutito reagovala na izjavu direktora američke Nacionalne obaveštajne službe Džejmsa Klapera da SAD moraju da pojačaju sajber odbranu od kineskih hakera, pozivajući Sjedinjene Države da prestanu sa "neosnovanim optužbama".

Klaper je rekao da SAD moraju da pojačaju američku sajber odbranu od kineskih hakera koji ugrožavaju niz američkih interesa.

Izjava Klapera pojačala je pritisak na Peking i to samo par nedelja pre posete kineskog predsednika Ksi Đinpinga SAD koja je najavljena za kraj septembra.

“Očuvanje sajber bezbednosti bi trebalo da bude tačka saradnje a ne izvor trvenja između Kine i SAD”, rekao je predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova.

“Nadamo se da će SAD prestati sa svojim neosnovanim napadima na Kinu, započeti dijalog zasnovan na temelju uzajamnog poštovanja, i zajednički graditi sajber prostor koji je miran, bezbedan, otvoren i kooperativan”.

Međutim, Obamina administracija razmatra sankcije protiv pojedinaca i kompanija iz Kine zbog sajber napada na američke kompanije, rekli su Rojtersu neimenovani američki zvaničnici.

Kineski hakeri su navodno umešani i u druge incidente koji su se dogodili ove godine a u kojima su ciljevi bili američke vladine agencije.

Predsednik Obama je upozorio kinesku vladu da su sajber napadi na SAD "nedopustivi". On je rekao da SAD i druge vodeće države kao što su Kina, Rusija i Iran treba da se dogovore o pravilima sajber ratovanja.

Obama je najavio da će o ovome razgovarati sa Kinezima, potvrđujući time da SAD smatraju da sajber napade treba tretirati kao pretnju nacionalnoj bezbednosti. On je rekao da će jasno reći kineskom predsedniku da određene aktivnosti za koje SAD znaju da dolaze iz Kine za njih nisu prihvatljive.

Ističući da pretnja koju predstavljaju sajber napadi sve vreme raste, Obama je rekao da će SAD morati mnogo bolje i brže da odgovaraju na napade.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga iz AppStorea

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga  iz AppStorea

Apple je objavio da je u periodu između 2020. i 2023. godine blokirao ukupno 7 milijardi dolara potencijalno lažnih transakcija, kao i lažne recenz... Dalje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Apple i Google uvode nove funkcije koje će upozoravati korisnike iOS-a i Androida na Bluetooth uređaje za praćenje. „Ovo će pomoći da se ... Dalje

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Poznata hakerska grupa prodaje nešto za šta tvrde da su veoma osetljivi interni podaci koji su ukradeni početkom ovog meseca od Europola. Grupa &bd... Dalje

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell je upozorio da su hakeri ukrali informacije o oko 49 miliona kupaca. Kompanija je na email adrese kupaca počela da šalje obaveštenja o komprom... Dalje