Kineski hakeri ukrali projekte američkog vojnog programa

Vesti, 29.05.2013, 08:55 AM

Kineski hakeri ukrali projekte američkog vojnog programa

Kineski hakeri ukrali su projekte za desetine naprednih sistema naoružanja američke vojske, objavio je Washington Post koji je došao u posed kopije tajnog izveštaja namenjenog Pentagonu, zvaničnicima američke vlade i odbrambenoj industriji.

U januaru je objavljena javna verzija ovog izveštaja (pdf) ali je izostala lista ukradenih projekata koja se nalazi u poverljivom delu izveštaja do koga je došao Washington Post.

Prema podacima iz do sada neobjavljenih delova izveštaja, kineski hakeri ukrali su projekte naoružanja koji su okosnica regionalne raketne odbrane Pentagona za Aziju, Evropu i Persijski zaliv. Među ukradenim projektima nalaze se i oni za raketni sistem velikog dometa Patriot (PAC 3), zatim za protivraketni odbrambeni sistem, poznat pod nazivom Terminal High Altitude Area Defence (THAAD) i balističko-raketni odbrambeni sistem američke ratne mornarice.

Hakeri su ukrali i projekte za važne borbene avione i brodove, uključujući i mlazni borbeni avion F/A-18, konvertiplan V-22 Osprey i helikopter Black Hawk, kao i mornarički obalski borbeni brod koji je namenjen patroliranju u priobalnim vodama.

Na listi ukradenih projekata nalazi se i projekat najskupljeg lovca u istoriji - F-35 Joint Strike Fighter vredan oko 1,4 biliona dolara.

Prema mišljenju stručnjaka, krađa ovih planova omogućava Kinezima da ubrzaju razvoj sopstvenih sistema i slabi vojnu poziciju SAD. Visoki vojni zvaničnici rekli su Postu da je Kina na taj način stekla borbenu prednost vrednu milijarde dolara i da je ova sajber špijunaža uštedela Kini 25 godina istraživanja i razvoja.

U dokumentu se ne navodi kada i gde se dogodio upad hakera, i da li su planovi ukradeni direktno od američke vlade ili vojnih dobavljača.

U martu je Obamina administracija uputila zahtev Kini da okonča kampanju sajber špijunaže “bez presedana”, upozoravajući kineske vlasti da hakerske aktivnosti koje dolaze iz Kine prete da ugroze napore da se izgrade snažnije veze između dve zemlje.

U nedavno objavljenom izveštaju američke firme Mandiant objavljeno je da većina hakerskih napada iz Kine dolazi iz jedne poslovne zgrade koja se nalazi na periferiji Šangaja u kojoj se navodno nalazi sedište jedinice 61398 kineske Narodnooslobodilačke vojske.

Kina je odbacila navode iz ovog izveštaja o umešanosti u sajber špijunažu američkih kompanija, vladinih agenicija i organizacija i osudila iznošenje ovakvih neistina zbog nedostatka čvrstih dokaza.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje