Ko su ''Yahoo Boys'' koji ucenjuju tinejdžere na društvenim mrežama

Vesti, 31.01.2024, 12:30 PM

Ko su ''Yahoo Boys'' koji ucenjuju tinejdžere na društvenim mrežama

Seksualna ucena je već dugo opasnost sa kojim se susreću korisnici interneta. Međutim, sve češće mete ovakvih napada su tinejdžeri, posebno iz zapadnih zemalja engleskog govornog područja a prevaranti koji ih ucenjuju, pokušavajući da iznude novac od maloletnih žrtava, su u većini slučajeva sajber kriminalci iz Nigerije poznati kao „Yahoo Boys“, otkrilo je nedavno sprovedeno istraživanje Instituta „Network Contagion Research“ (NCRI).

Termin „Yahoo Boys“ počeo je da se koristi početkom 2000-ih za mlade Nigerijce koji su sprovodili fišing prevare koje se obično nazivaju „yahoo yahoo“ ili „419 prevara“ u nigerijskom slengu, za koje su prevaranti koristili Yahoo.com email adrese.

Oni su čuveni „nigerijski prinčevi“, koji su poslednjih godina prešli na prevare starijih ljudi, prevare sa poslovima i ljubavne prevare.

Yahoo Boys nisu jedna sajber kriminalna grupa, već deo subkulturne grupe. Iako mogu da dele međusobno savete, trikove i iskustva, oni obično rade pojedinačno ili strukturisani u malim grupama.

Na primer, NCRI je otkrio da sada naširoko dele skripte i video snimke sa uputstvima na TikToku, YouTubeu i Scribdu, podstičući druge kriminalce da učestvuju u seksualnim iznudama. Direktan rezultat razmene ovih „znanja“ je veliki talas seksualnih ucena i iznuda koji je primećen u SAD, Kanadi i Australiji.

Do sada su protiv ovih prevaranata podignute samo tri optužnice.

Njihov tipičan pristup je „bombardovanje“ srednjih škola, omladinskih sportskih timova i univerziteta sa lažnih naloga, i korišćenje naprednih taktika socijalnog inženjeringa koje primenjuju kako bi dovele žrtve u kompromitujuće situacije.

Seksualna iznuda, nezakoniti čin odraslih koji manipulišu maloletnicima ili drugim odraslim osobama da dele seksualno sugestivan sadržaj na mreži kako bi im iznudili novac, je najbrže rastući kriminal usmeren na decu u SAD, Kanadi i Australiji, navodi se u izveštaju NCRI.

U oktobru 2023. FBI je prijavio povećanje broja incidenata povezanih sa seksualnom iznudom u SAD za 1.000% u poslednjih 18 meseci. Ovo je navelo nekoliko vladinih agencija SAD da objave upozorenje o eksploziji ove pretnje.

Kanada i Australija primećuju sličan trend, pri čemu njihove agencije za sprovođenje zakona primaju između 200 i 300 žalbi mesečno.

Prema američkom Nacionalnom centru za nestalu i eksploatisanu decu (NCMEC), društvene mreže su platforma izbora za ove šeme seksualne iznude. Većina kontakata ostvaruje se na platformama drušvenih mreža kao što su TikTok, Snapchat, Instagram i Wizz.

Konkretno, sledeće tri aplikacije su najbolje platforme za ovakve prevare:

Instagram, koji ne nudi funkciju za skrivanje konekcija, je platforma koju kriminalci koji vrše seksualnu iznudu najčešće koriste, navodi se u izveštaju NCRI.

„Konkretno, skoro svi napadi seksualne iznude na maloletne osobe uključuju skrinšotove pratilaca na Instagramu žrtve i korišćenje tih lista kao oružja protiv žrtava kojima se preti slanjem intimnih fotografija na sve ove naloge“, navodi se u izveštaju.

Snapchat se najčešće koristi da primora žrtve da pošalju kompromitujuću fotografiju kada napadač zadobije njihovo poverenje.

„Snapchat je omiljena aplikacija za kriminalce jer njegove funkcije pružaju žrtvi lažni osećaj sigurnosti da će njene fotografije nestati i da neće biti snimljene“, navodi NCRI.

Treća aplikacija koja se najviše koristi u svrhe seksualnog iznuđivanja je Wizz. Ova platforma za upoznavanje nalik Tinderu namenjena je tinejdžerima (13+).

U Google Play prodavnici i App Storeu, desetine maloletnika je prijavilo da su bili primorani da sami naprave seksualno eksplicitni materijal i da su ucenjivani na Wizzu, koji osim zbog bezbednosti dece, izaziva zabrinutost i zbog učestalih pritužbi da aplikacija prikazuje pornografske oglase maloletnicima, primetili su istraživači NCRI.

Foto: Yura Fresh / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Sud naložio NSO grupi da preda WhatsAppu kod softvera Pegaz kojim su špijunirani njegovi korisnici

Sud naložio NSO grupi da preda WhatsAppu kod softvera Pegaz kojim su špijunirani njegovi korisnici

Američki savezni sud naložio je izraelskoj kompaniji NSO da preda WhatsAppu izvorni kod za softver za špijunažu Pegaz i druge proizvode kompanije.... Dalje

Hakeri prevarili popularni maloprodajni lanac Pepco, ukradeno 15,5 miliona evra

Hakeri prevarili popularni maloprodajni lanac Pepco, ukradeno 15,5 miliona evra

Evropski diskontni maloprodajni lanac Pepco Group koji posluje u 21 zemlji, prijavio je fišing napad u svom ogranku u Mađarskoj, koji je rezultirao ... Dalje

Malver sakriven u lažnim mejlovima sa sajta Booking.com

Malver sakriven u lažnim mejlovima sa sajta Booking.com

Prevaranti ciljaju korisnike popularnih provajdera usluga u vezi putovanja malverom Agent Tesla, šaljući im mejlove u ime sajtova kao što je Bookin... Dalje

Posle velike policijske akcije, ransomware kartel LockBit je ponovo aktivan, stižu izveštaji o novim žrtvama njihovih napada

Posle velike policijske akcije, ransomware kartel LockBit je ponovo aktivan, stižu izveštaji o novim žrtvama njihovih napada

Nekoliko dana nakon što je globalna policijska akcija desetkovala njihovu infrastrukturu, zloglasna ransomware grupa LockBit se ponovo se pojavila. &... Dalje

Apple uvodi u iMessage novu zaštitu od napada iz budućnosti

Apple uvodi u iMessage novu zaštitu od napada iz budućnosti

Apple je objavio da uvodi u iMessage novi post-kvantni kriptografski protokol pod nazivom PQ3, dizajniran da brani šifrovanje od kvantnih napada. iMe... Dalje