Ko su hakeri Sirijske elektronske armije

Vesti, 26.04.2013, 11:42 AM

Ko su hakeri Sirijske elektronske armije

Associated Press je poslednja u nizu medijskih kuća koje su se našle na udaru Sirijske elektronske armije, hakerske grupe koja je hakovala Twitter nalog agencije i objavila tvitove sa lažnim vestima o eksplozijama u Beloj kući i ranjavanju američkog predsednika Baraka Obame.

Odgovornost za hakerski napad preuzela je grupa haktivista koji sebe nazivaju Sirijskom elektronskom armijom (SEA). Članovi grupe kažu da podržavaju sirijskog predsednika Bašara el Asada i zahtevaju da arapski i zapadni mediji prestanu sa objavljivanjem fabrikovanih informacija.

Aktivnosti SEA su uglavnom skoncentrisane na Facebook i Twitter, a grupa je pokrenula organizovanu spam kampanju i DoS napade na pojedince i web sajtova grupa i organizacija za koje smatraju da podrivaju legitimitet sirijske vlade. Među prvim na udaru spam kampanje Sirijske elektronske armije su se našli Facebook profil američkog predsednika Baraka Obame i bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija.

Ciljevi SEA su politički. Na svom web sajtu, grupa je optužila opozicione grupe i aktiviste da koriste Facebook za širenje destruktivnih ideja i podsticanje na teror građana koji ne žele da učestvuju u protestima i napadima na javna dobra.

Grupa odbacuje tvrdnje da dobija naredbe od sirijskih vlasti.

SEA se pojavila na internetu pre dve godine, ali je tek poslednjih meseci privukla pažnju javnosti i medija. To je izgleda i cilj grupe, koja na svom web sajtu objavljuje pojedinosti o svojim hakerskim poduhvatima, zajedno sa snimcima hakovanih Twitter naloga i izveštajima medija o aktivnostima grupe.

Na udaru Sirijske elektornske armije su se našli Twitter nalog emisije „60 Minutes“ američke televizijske kuće CBS, sajt National Public Radio, Twitter nalog BBC Weather, web sajt Univerziteta Harvard i drugi.Jedna od stalnih meta Sirijske elektronske armije je i vlada Katara, koja otvoreno podržava sirijsku opoziciju.

Grupa je preuzela odgovornost i za hakovanje Twitter naloga predsednika Svetske fudbalske federacije FIFA, Sepa Blatera, zbog toga što je Katar navodno podmitio zvaničnike FIFA kako bi Katar dobio organizaciju Svetskog prvenstva 2022. godine. Tvit koji je objavljen sa hakovanog naloga sadržao je lažnu informaciju da će se Blater povući sa mesta predsednika zbog optužbi za korpuciju.

Još uvek nije jasno kako je grupa hakovala naloge medijskih kuća. Moguće je da su zaposleni dobili fišing emailove ili da su računari zaraženi softverom koji beleži aktivnosti na tastaturi, tako da sve što se kuca, uključujući i lozinke, bude vidljivo hakerima.

I dok se čeka da Twitter konačno omogući uslugu dvostepene verifikacije naloga, mikrobloging servis vodi svoju bitku protiv Sirijske elektronske armije, suspenzijom svih naloga koji pripadaju grupi.

Dok traju elektronske bitke na internetu, u Siriji se vodi građanski rat koji traje već dve godine i koji je prema podacima UN, odneo 70000 žrtava.

Sirijskog predsednika Bašara el Asada podržavaju šiiti, a pobunjenici su uglavnom iz redova sunita. Deo arapskih država i zemlje Zapada su na strani opozicije.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Microsoft uvodi podršku za pristupne ključeve u Windows 11

Microsoft uvodi podršku za pristupne ključeve u Windows 11

Microsoft uvodi podršku za pristupne ključeve (passkeys) u operativnom sistemu Windows 11 kao deo velikog ažuriranja operativnog sistema. Ova funkc... Dalje

Prevaranti na internetu koriste stare metode ali su ubedljiviji nego ikad pre

Prevaranti na internetu koriste stare metode ali su ubedljiviji nego ikad pre

Prema podacima kompanije Norton, prevare su najznačajnija pretnja naših digitalnih života, i trenutno su dostigle najviši nivo u istoriji. Telemet... Dalje

Signal dobija novu bezbednosnu funkciju koja će nam biti potrebna u budućnosti

Signal dobija novu bezbednosnu funkciju koja će nam biti potrebna u budućnosti

Mnogi ljudi sada shvataju prednosti end-to-end enkripcije (E2E) poruka koje šalju i primaju. Kako raste popularnost šifrovane komunikacije, kompanij... Dalje

Hakeri koji su hakovali kockarnice u Las Vegasu, napali i druge kompanije

Hakeri koji su hakovali kockarnice u Las Vegasu, napali i druge kompanije

Hakeri koji su poslednjih nedelja napali poznate kockarnice u vlasništvu kompanija MGM Resorts International i Caesars Entertainment, takođe su hako... Dalje

Microsoft greškom otkrio 38TB podataka, ali kompanija tvrdi da podaci korisnika nisu ugroženi

Microsoft greškom otkrio 38TB podataka, ali kompanija tvrdi da podaci korisnika nisu ugroženi

Microsoft je preko javnog GitHub repozitorijuma nenamerno otkrio ogromnu količinu osetljivih internih informacija koje datiraju pre više od tri godi... Dalje