Koje su aplikacije za dopisivanje omiljene prevarantima

Vesti, 16.07.2021, 10:00 AM

Koje su aplikacije za dopisivanje omiljene prevarantima

Anonimni podaci koje su sa kompanijom Kaspersky dobrovoljno delili korisnici aplikacije Kaspersky Internet Security for Android otkrili su koje su aplikacije za dopisivanje najpopularnije među prevarantima koji se bave fišingom.

Najveći udeo zlonamernih linkova otkrivenih od decembra 2020. do maja 2021. poslat je preko WhatsAppa (89,6%) i znatno manje preko Telegrama (5,6%). Viber je bio na trećem mestu sa udelom od 4,7%, a Hangouts je imao manje od 1%.

Zemlje u kojima je zabeležen najveći broj fišing napada bile su Rusija (46%), Brazil (15%) i Indija (7%), dok je Srbija u grupi zemalja sa najmanjim brojem detekcija ovakvih poruka, na 102. mestu, na listi na kojoj se nalazi 145 zemalja. Globalno, dnevno je evidentirano 480 pokušaja fišing napada.

Aplikacije za slanje poruka nadmašile su popularnost društvenih mreža u 2020. godini, i postale najpopularniji alat za komunikaciju. Ove aplikacije su 2020. godine dostigle broj od 2,7 milijardi korisnika a očekuje se da će do 2023. godine njihov broj porasti na 3,1 milijardi, što je skoro 40% svetske populacije.

Zahvaljujući činjenici da je Kaspersky Internet Security za Android dobio novu opciju Safe Messaging, koja sprečava korisnike da otvaraju zlonamerne linkove koje dobijaju u aplikacijama za dopisivanje, uključujući WhatsApp, Viber, Telegram, Hangouts, ali i putem SMS-a, istraživači kompanije Kaspersky mogli su da analiziraju anonimne klikove na fišing linkove u ovim aplikacijama. Tako je otkriveno 91.242 fišing linkova u periodu od decembra 2020. do maja 2021.

Najveći broj zlonamernih linkova otkriven je u WhatsAppu, delom i zbog činjenice da je najpopularniji mesindžer na svetu. Najveći udeo takvih poruka zabeležen je u Rusiji (42%), Brazilu (17%) i Indiji (7%).

Kaspersky Internet Security imao je najmanje detekcija za Telegram, ali je geografski slična situacija kao sa WhatsAppom. Najveći broj zlonamernih linkova otkriven je u Rusiji (56%), Indiji (6%) i Turskoj (4%). Visoki brojevi u Rusiji verovatno su posledica povećane popularnosti Telegrama u ovoj zemlji.

Viber i Hangouts su imali manji broj otkrivenih fišing linkova. Ključna razlika između njih je regionalna zastupljenost. Najveći broj otkrivanja u Viberu je uglavnom u Rusiji sa 89%, Ukrajini 5% i Belorusiji 2%, a najviše otkrivanja u Hangoutsu bilo je u SAD (39%) i Francuskoj (39%) .

U pogledu broja fišing napada zabeleženih po korisniku na WhatsAppu, Brazil (177) i Indija (158) su prednjačili. Istovremeno, ruski korisnici postali su lideri u broju detekcija na Viberu (305) i Telegramu (79) u poređenju sa drugim zemljama.

Kako i sami ne biste postali žrtva neke ovakve prevare, iz kompanije Kaspersky savetuju da uvek tražite pogrešno napisane reči ili druge abnormalnosti u linkovima.

Uobičajeno je da prevaranti traže od korisnika da dele zlonamerne linkove sa svojim kontaktima, kojima u tom slučaju ništa neće izgledati sumnjivo s obzirom da link šalje osoba koju poznaju. Zato se uzdržite od deljenja linkova za koje ni sami niste sigurni šta se krije iza njih.

Prevaranti često koriste mesinžere za komunikaciju sa potencijalnim žrtvama na koje su naišli na legitimnim veb sajtovima, kao što su online prodavnice ili sajtovi za pronalaženje i rezervisanje smeštaja. Čak i ako poruke i veb sajtovi izgledaju legitimno, hiperlinkovi verovatno imaju neke slovne greške i mogu vas preusmeriti na neko drugo mesto.

Ako vam poruka sa linkom stiže od jednog od vaših najboljih prijatelja, imajte na umu da i nalozi vaših prijatelja mogu biti hakovani. Čak i ako vam poruka izgleda bezopasno, budite oprezni sa linkovima i prilozima u porukama, bez obzira na to ko je pošiljalac.

Preporuka stručnjaka je i da instalirate pouzdano bezbednosno rešenje jer vas može upozoriti na ovakve opasnosti.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

WhatsApp dobija novu opciju za slanje ''jednokratnih'' fotografija i video snimaka

WhatsApp dobija novu opciju za slanje ''jednokratnih'' fotografija i video snimaka

Facebook je najavio uvođenje nove funkcije u WhatsApp, za koju kaže da će korisnicima dati “veću kontrolu nad njihovom privatnošću&rdqu... Dalje

Šta se krije iza misterioznog nestanka ransomware grupa Avaddon, Dark Side i REvil

Šta se krije iza misterioznog nestanka ransomware grupa Avaddon, Dark Side i REvil

Prošlog meseca pojavile su se najmanje dve nove grupe koje koriste takozvani “ucenjivački softver”, ransomware. Sa njima su se pojavile ... Dalje

Chrome više neće prikazivati HTTPS indikator na sigurnim sajtovima

Chrome više neće prikazivati HTTPS indikator na sigurnim sajtovima

Google već godinama ulaže napore da podstakne veb sajtove na korišćenje HTTPS-a. Da bi dodatno podstakao programere da koriste samo HTTPS na svo... Dalje

WeTransfer se zloupotrebljava za krađu lozinki, oprezno sa e-mailovima koje dobijate od WeTransfera

WeTransfer se zloupotrebljava za krađu lozinki, oprezno sa e-mailovima koje dobijate od WeTransfera

WeTransfer, servis za deljenje fajlova koji su suviše veliki da biste ih mogli poslati e-mailom, trenutno se zloupotrebljava za krađu Office 365 e-m... Dalje

Zoom pristao da plati 86 miliona dolara zbog ugrožavanja privatnosti korisnika i hakerskih upada u sesije

Zoom pristao da plati 86 miliona dolara zbog ugrožavanja privatnosti korisnika i hakerskih upada u sesije

Platforma za video konferencije Zoom pristala je da plati 86 miliona dolara za rešavanje kolektivne tužbe zbog ugrožavanja privatnosti korisnika u ... Dalje