Koje su aplikacije za dopisivanje omiljene prevarantima

Vesti, 16.07.2021, 10:00 AM

Koje su aplikacije za dopisivanje omiljene prevarantima

Anonimni podaci koje su sa kompanijom Kaspersky dobrovoljno delili korisnici aplikacije Kaspersky Internet Security for Android otkrili su koje su aplikacije za dopisivanje najpopularnije među prevarantima koji se bave fišingom.

Najveći udeo zlonamernih linkova otkrivenih od decembra 2020. do maja 2021. poslat je preko WhatsAppa (89,6%) i znatno manje preko Telegrama (5,6%). Viber je bio na trećem mestu sa udelom od 4,7%, a Hangouts je imao manje od 1%.

Zemlje u kojima je zabeležen najveći broj fišing napada bile su Rusija (46%), Brazil (15%) i Indija (7%), dok je Srbija u grupi zemalja sa najmanjim brojem detekcija ovakvih poruka, na 102. mestu, na listi na kojoj se nalazi 145 zemalja. Globalno, dnevno je evidentirano 480 pokušaja fišing napada.

Aplikacije za slanje poruka nadmašile su popularnost društvenih mreža u 2020. godini, i postale najpopularniji alat za komunikaciju. Ove aplikacije su 2020. godine dostigle broj od 2,7 milijardi korisnika a očekuje se da će do 2023. godine njihov broj porasti na 3,1 milijardi, što je skoro 40% svetske populacije.

Zahvaljujući činjenici da je Kaspersky Internet Security za Android dobio novu opciju Safe Messaging, koja sprečava korisnike da otvaraju zlonamerne linkove koje dobijaju u aplikacijama za dopisivanje, uključujući WhatsApp, Viber, Telegram, Hangouts, ali i putem SMS-a, istraživači kompanije Kaspersky mogli su da analiziraju anonimne klikove na fišing linkove u ovim aplikacijama. Tako je otkriveno 91.242 fišing linkova u periodu od decembra 2020. do maja 2021.

Najveći broj zlonamernih linkova otkriven je u WhatsAppu, delom i zbog činjenice da je najpopularniji mesindžer na svetu. Najveći udeo takvih poruka zabeležen je u Rusiji (42%), Brazilu (17%) i Indiji (7%).

Kaspersky Internet Security imao je najmanje detekcija za Telegram, ali je geografski slična situacija kao sa WhatsAppom. Najveći broj zlonamernih linkova otkriven je u Rusiji (56%), Indiji (6%) i Turskoj (4%). Visoki brojevi u Rusiji verovatno su posledica povećane popularnosti Telegrama u ovoj zemlji.

Viber i Hangouts su imali manji broj otkrivenih fišing linkova. Ključna razlika između njih je regionalna zastupljenost. Najveći broj otkrivanja u Viberu je uglavnom u Rusiji sa 89%, Ukrajini 5% i Belorusiji 2%, a najviše otkrivanja u Hangoutsu bilo je u SAD (39%) i Francuskoj (39%) .

U pogledu broja fišing napada zabeleženih po korisniku na WhatsAppu, Brazil (177) i Indija (158) su prednjačili. Istovremeno, ruski korisnici postali su lideri u broju detekcija na Viberu (305) i Telegramu (79) u poređenju sa drugim zemljama.

Kako i sami ne biste postali žrtva neke ovakve prevare, iz kompanije Kaspersky savetuju da uvek tražite pogrešno napisane reči ili druge abnormalnosti u linkovima.

Uobičajeno je da prevaranti traže od korisnika da dele zlonamerne linkove sa svojim kontaktima, kojima u tom slučaju ništa neće izgledati sumnjivo s obzirom da link šalje osoba koju poznaju. Zato se uzdržite od deljenja linkova za koje ni sami niste sigurni šta se krije iza njih.

Prevaranti često koriste mesinžere za komunikaciju sa potencijalnim žrtvama na koje su naišli na legitimnim veb sajtovima, kao što su online prodavnice ili sajtovi za pronalaženje i rezervisanje smeštaja. Čak i ako poruke i veb sajtovi izgledaju legitimno, hiperlinkovi verovatno imaju neke slovne greške i mogu vas preusmeriti na neko drugo mesto.

Ako vam poruka sa linkom stiže od jednog od vaših najboljih prijatelja, imajte na umu da i nalozi vaših prijatelja mogu biti hakovani. Čak i ako vam poruka izgleda bezopasno, budite oprezni sa linkovima i prilozima u porukama, bez obzira na to ko je pošiljalac.

Preporuka stručnjaka je i da instalirate pouzdano bezbednosno rešenje jer vas može upozoriti na ovakve opasnosti.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje