Kontroverzni tvorac prvog komercijalnog antivirusnog softvera Džon Mekafi pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji

Vesti, 24.06.2021, 09:30 AM

Kontroverzni tvorac prvog komercijalnog antivirusnog softvera Džon Mekafi pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji

Kontroverzni tvorac prvog komercijalnog antivirusnog softvera Džon Mekafi pronađen je mrtav u zatvorskoj ćeliji u Barseloni gde je čekao izručenje u SAD koje su ga optužile za utaju poreza.

Mekafi je uhapšen u Španiji u oktobru 2020. godine dok je čekao let za Tursku. Španske vlasti su ga uhapsile po poternici Sjedinjenih Država gde je optužen da četiri godine nije podnosio poreske prijave iako je zarađivao milione od brojnih poslovnih aranžmana, konsultantskih poslova, govora koje je držao, kriptovaluta i prodaje prava na njegovu životnu priču.

Američke vlasti su tvrdile da je Mekafi svoje prihode uplaćivao na bankovne račune i račune za kriptovalutu drugih ljudi. On je optužen za prikrivanje imovine, jahte i nekretnina.

Nekoliko sati nakon što je španski sud u sredu ujutru odobrio izručenje, El Pais je objavio da je Mekafi počinio samoubistvo. Lokalne katalonske vlasti su rekle da pokušaji reanimacije zatvorskih lekara nisu uspeli da ga ožive i da sve ukazuje na samoubistvo.

„Zatvorski službenici pronašli su ga kako visi u svojoj ćeliji, prema policijskim izvorima, koji kažu da se prema događaju odnose kao prema samoubistvu“, izveštava El Pais.

Mekafi je godinama tvrdio da vlada SAD želi da ga ubije, međutim, španski sud je rekao da nema dokaza da je Mekafi optužen u SAD zbog političkih ili ideoloških razloga. Na saslušanju održanom početkom meseca, Mekafi je rekao da su optužbe protiv njega politički motivisane i da će, ako bude vraćen u SAD, ostatak života provesti u zatvoru.

Mekafi je rođen u Kinderfordu, u Glosterširu, u Velikoj Britaniji, u američkoj vojnoj bazi. Odrastao je u SAD, ali je govorio da se oseća Britancem koliko i Amerikancem. Kada je imao 15 godina, njegov otac je izvršio samoubistvo. Diplomirao je 1967. matematiku na Roanouk koledžu koji mu je 2008. godine dodelio titulu počasnog doktora nauka.

Karijeru je započeo kao programer NASA Instituta za svemirske studije u Njujorku, gde je radio 12 godina, posle čega je radio u nekoliko poznatih kompanija dok osamdesetih, dok je bio zaposlen u Lockheedu, nije dobio kopiju računarskog virusa Brain i počeo da razvija softver za borbu protiv virusa.

Mekafi je 1987. osnovao antivirusnu kompaniju McAfee Associates, koju je Intel kupio 2010. godine za 7,6 milijardi dolara.

Po odlasku iz kompanije McAfee Associates 1994. godine, Mekafi je osnovao kompanije TribalVoice, QuorumEx i Future Tense Central, između ostalih, radio je u Zone Labs, a nedavno i u kompaniji za kriptovalute Luxcore.

2012. godine uhapšen je u Gvatemali, posle bekstva iz Belizea, gde je policija vodila istragu zbog smrti njegovog komšije. Tri godine pre toga, on se preselio u Belize zbog poreskih olakšica, živeći tamo životom pustinjaka na dobro čuvanom imanju. Mekafi je negirao da je umešan u ubistvo.

Mekafi je bio i politički aktivista. Bezuspešno je tražio nominaciju Libertarijanske stranke za predsednika SAD 2016. i 2020. godine.

Mekafijev način života, politička uverenja i žudnja za kriptovalutom učinili su ga kultnom figurom za mnoge.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

WhatsApp dodaje opciju podrazumevanog nestajanja poruka za nova ćaskanja

WhatsApp dodaje opciju podrazumevanog nestajanja poruka za nova ćaskanja

WhatsApp je objavio da je proširio funkcije kontrole privatnosti dodatkom podrazumevanog nestajanja poruka za sva novozapočeta ćaskanja. „Kad... Dalje

Firefox dobija zaštitu od grešaka u sopstvenom kodu

Firefox dobija zaštitu od grešaka u sopstvenom kodu

Mozilla uvodi novu funkciju za koju tvrdi da će Firefox učiniti najbezbednijim veb pregledačem koji je dostupan korisnicima. Nova funkcija je dizaj... Dalje

Telefoni američkog Stejt departmenta hakovani špijunskim softverom izraelske NSO Grupe

Telefoni američkog Stejt departmenta hakovani špijunskim softverom izraelske NSO Grupe

iPhone uređaji najmanje devet službenika američkog Stejt departmenta koji rade u Ugandi ili sa Ugandom hakovani su pomoću špijunskog softvera iz... Dalje

Ruske vlasti zabranile još šest VPN servisa

Ruske vlasti zabranile još šest VPN servisa

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor, najavio je zabranu još š... Dalje

Hakeri napali Panasonic, kompanija potvrdila da su napadači pristupali podacima kompanije

Hakeri napali Panasonic, kompanija potvrdila da su napadači pristupali podacima kompanije

Japanski tehnološki gigant Panasonic potvrdio je da su hakeri pristupili njegovoj internoj mreži. Panasonic je u saopštenju za javnost od 26. novem... Dalje