Korisnici Googleovog programa napredne zaštite sada mogu tražiti skeniranje fajlova

Vesti, 17.09.2020, 01:00 AM

Korisnici Googleovog programa napredne zaštite sada mogu tražiti skeniranje fajlova

Google je dodao novu funkciju svom programu za zaštitu visokorizičnih korisnika, kao što su novinari, političke organizacije i aktivisti. Od juče, korisnici APP-a koji pretražuju internet sa Chromeom mogu sumnjive fajlove koje su upravo preuzeli poslati na Googleove servere i skenirati ih.

Ova funkcija je najnoviji dodatak Googleovom programu napredne zaštite (Google Advanced Protection Program, APP).

APP, koji je pokrenut 2017. godine, je poseban Googleov program koji nije dostupan svim korisnicima. Bez obzira na to, iako je program pokrenut sa ciljem zaštite visokorizičnih korisnika, ne postoji ograničenje ko se može prijaviti, tako da se svako može prijaviti za APP preko zvanične veb stranice programa.

Da bi se registrovao, sve što korisnik treba je da poseduje i poveže hardverski sigurnosni ključ sa svojim Google nalogom. Kada to uradi, njegov Gmail nalog će biti zaštićen sigurnosnim ključem, koji će služiti kao metod dvofaktorne autentifikacije (2FA), a elektronska pošta korisnika temeljno će biti skenirana kako bi se otkrile potencijalne pretnje, kao što su prilozi sa malverom, fišing linkovi i emailovi poznatih hakerskih grupa koje sponzorišu države.

APP je najpre pokrenut kao skup dodatnih bezbednosnih funkcija za Gmail nalog, ali se program proširio 2019. godine na korisnike koji pretražuju internet pomoću Googleovog Chrome pregledača.

Od prošle godine, Google je počeo da prikazuje upozorenja korisnicima APP-a kada u Chromeu preuzmu fajlove koji izgledaju zlonamerno.

Google je rekao da je ažurirao ovo upozorenje da bi dodao opciju koja omogućava korisnicima APP-a da fajl pošalju na Googleove servere kako bi ga skenirao Google Safe Browsing, koristeći svoje interne tehnike statičke i dinamičke analize.

Nova funkcija je idealna za korisnike koji ne mogu da priušte kupovinu antivirusnog programa, poput aktivista sa malim primanjima ili onih koji žive u zemljama pod američkim sankcijama u kojima neki proizvođači antivirusa možda nisu prisutni.

Da bi korisnici APP-a iskoristili ovu novu funkciju, moraju da pretražuju veb koristeći Chrome i da se prijave u Chromeu sa svojim APP zaštićenim Google nalogom.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

U Google Chromeu od sada moguće uređivanje sačuvanih lozinki

U Google Chromeu od sada moguće uređivanje sačuvanih lozinki

Google trenutno radi na dugo traženoj funkciji koja će vam omogućiti uređivanje lozinki koje ste prethodno sačuvali u pregledaču Chrome. Trenut... Dalje

Naizgled bezopasni adware uhvaćen kako distribuira malvere

Naizgled bezopasni adware uhvaćen kako distribuira malvere

Adware poznat prvenstveno po distribuciji “browser hijackera” (otmičara pregledača) uhvaćen je u distribuciji pravih malvera, otkrili ... Dalje

Hakovanje aparata za kafu: Umesto jutranje kafe problemi sa ransomwareom

Hakovanje aparata za kafu: Umesto jutranje kafe problemi sa ransomwareom

Istraživači iz kompanije Avast uspeli su da inficiraju aparat za kafu ransomwareom i da ga iskoriste za rudarenje Monero kriptovalute. Verovatno mal... Dalje

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Universal Health Services (UHS), kompanija u čijem je vlasnišvu više od 400 zdravstvenih ustanova, bolnica i centara za negu bolesnika u SAD i Veli... Dalje

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Izvorni kod za Windows XP je procurio i sada ga sa torrent sajtova može preuzeti svako ko zna gde da traži. Kod se pojavio kao torrent fajl na veb s... Dalje