Korisnici nekih od 62000 ukradenih email adresa prijavljuju prve probleme

Vesti, 17.06.2011, 12:01 PM

Korisnici nekih od 62000 ukradenih email adresa prijavljuju prve probleme

Izgleda da će 62000 internet korisnika morati što pre da promeni svoje lozinke za pristup različitim servisima nakon što je u četvrtak hakerska grupa LulzSec objavila na internetu njihove email adrese i pripadajuće lozinke. Još uvek nije jasno odakle dolaze email adrese i lozinke koje je objavila grupa, ali ima nagoveštaja da bar 12000 email adresa dolazi sa Writerspace.com, foruma za poklonike i autore ljubavnih i misterioznih priča. Tehničko osoblje sajta još uvek pokušava da otkrije kako su ukradeni podaci i da obavesti korisnike čiji su podaci ugroženi, potvrdili su iz Writerspace-a.

O slučaju jedne od žrtava krađe podataka sa ovog foruma izvestio je ComputerWorld navodeći da je Debi Krovel ceo jučerašnji dan provela u pokušaju da otkaže kupovinu iPhone-a i tako povrati 712 dolara za telefon koji nikada nije naručila.

Slučaj Debi Krovel nije usamljen.

Korisnici Twitter-a su, dovodeći to u vezu sa ukradenim podacima, prijavljivali hakovanje svojih Gmail, PayPal, Facebook, Hotmail i Twitter naloga, što znači da ukoliko ste imali nesreću da se vaši podaci nađu na listi onih koje je ukrala i objavila grupa LulzSec, nijedan od vaših naloga nije siguran.

Neki od pratilaca LulzSec-a na Twitteru iskoristili su priliku i upotrebili objavljene ukradene podatke za pristup nalozima.

Uobičajeno, internet korisnici istu lozinku koriste za pristup većem broju svojih naloga, tako da jedna objavljena email adresa i pripadajuća lozinka obično znači da se problem multiplifikuje, i da je ugroženo više naloga a nekada i svi korisnikovi nalozi.

Među 62000 ukradenih email adresa nalaze se i adrese zaposlenih u velikim kompanijama, kao i adrese zaposlenih u američkoj vojsci, mornarici, vazduhoplovstvu i drugim vladinim organizacijama i institucijama. To je takođe poznata loša praksa internet korisnika da poslovne adrese koriste u privatne svrhe, što štetu koja nastaje u ovakvim slučajevima čini mnogo većom nego što bi ona inače bila.

Pored krađe i objavljivanja email adresa korisnika, LulzSec imaju i pomalo neočekivanu metu. Reč je o poznatom forumu 4Chan.org, koji se povezuje sa drugom hakerskom grupom Anonimni.

Do sukoba je izgleda došlo nakon što je LulzSec napao popularne gejmerske veb sajtove, uključujući i EVE Online, League of Legends i Minecraft, što je iznerviralo posetioce i članove 4Chan foruma, igrače ovih video igara, te su i i oni sami započeli sopstvenu DDoS kampanju protiv LulzSec-a i svega što je povezano sa njima.

Usledile su provokacije sa Twitter naloga LulzSec-a a onda su se oglasili i Anonimni sa svog Twitter naloga: “Prihvatamo izazov gubitnici,” glasio je njihov odgovor objavljen na Twitter-u.

Iako su dve hakerske grupe često dovođene u vezu, s obzirom na to da im je izbor meta napada bio nekada vrlo sličan, a u slučaju hakovanja servisa kompanije Sony i isti, LulzSec je neprestano poricao bilo kakve veze sa Anonimnima.

Sada kada je njihov sukob postao javan jasno je da grupe ne rade sinhronizovano.

Veb sajt 4Chan je nakon kraćeg perioda sporijeg rada, što je bila posledica DDoS napada, ponovo funkcionisao uobičajeno.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Posle hapšenja članova grupe, stižu upozorenja da ransomware banda REvil ponovo napada

Posle hapšenja članova grupe, stižu upozorenja da ransomware banda REvil ponovo napada

Zloglasna ransomware grupa REvil ponovo se pojavila, tvrdi nekoliko istraživača bezbednosti koji prate njene napade. Grupa je po drugi put prekinula... Dalje

Mnogi veb sajtovi beleže sve što kucate pre nego što pritisnete ''Pošalji''

Mnogi veb sajtovi beleže sve što kucate pre nego što pritisnete ''Pošalji''

Kada se prijavljujete za bilten, rezervišete hotel ili se prijavljujete na sajtu, verovatno mislite da ako ste tri puta pogrešno otkucali imejl adre... Dalje

Italijanska policija sprečila napade proruskih hakera na Evroviziju

Italijanska policija sprečila napade proruskih hakera na Evroviziju

Italijanske vlasti uspele su da blokiraju pokušaje proruskih hakera da prekinu takmičenje za Pesmu Evrovizije tokom polufinala 10. maja i finala koj... Dalje

Poznati kradljivac lozinki RedLine ponovo se širi preko YouTube videa

Poznati kradljivac lozinki RedLine ponovo se širi preko YouTube videa

Istraživači Netskope Threat Labsa otkrili su novu kampanju za širenje RedLine Stealera, jeftinog alata za krađu lozinki koji se prodaje na hakersk... Dalje

Broj ransomware napada u padu zbog sankcija protiv Rusije koje otežavaju život sajber kriminalcima

Broj ransomware napada u padu zbog sankcija protiv Rusije koje otežavaju život sajber kriminalcima

Broj ransomware napada opao je poslednjih meseci jer sankcije protiv Rusije otežavaju sajber kriminalcima da organizuju napade i primaju otkupnine, o... Dalje