Kremlj zabrinut zbog izveštaja o planiranim sajber napadima iz SAD

Vesti, 11.03.2021, 12:00 PM

Kremlj zabrinut zbog izveštaja o planiranim sajber napadima iz SAD

Sjedinjene Američke Države planiraju sajber napade na sisteme ruskih vlasti u naredne tri nedelje, objavio je nedavno Njujork Tajms. Američki dnevni list je citirajući visokog američkog zvaničnika upućenog u detalje navodno planirane operacije, objavio da će napadi biti usmereni protiv predsednika Rusije i ruskih obaveštajnih službi, kao i da građani Rusije neće biti meta napada niti će oni biti vidljivi za njih.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da je Moskva zabrinuta zbog izveštaja o mogućim sajber napadima Sjedinjenih Država. On je takođe optužbe američkog Stejt departmenta da je Rusija odgovorna za širenje dezinformacija o stranim vakcinama nazvao apsurdnim.

Peskov je komentarišući izveštaj Njujork Tajmsa o predstojećim sajber napadima na interne sisteme ruskih vlasti nazvao „alarmantnom informacijom“ koja se pojavila u „prilično uglednoj američkoj publikaciji“.

Dmitrij Peskov je rekao da „to nije ništa drugo do međunarodni sajber kriminal“. „Naravno, činjenica da Njujork Tajms priznaje mogućnost da američka država može biti umešana u ovaj sajber kriminal razlog je za našu krajnju zabrinutost“, rekao je Peskov novinarima.

On je takođe komentarisao izjavu zvaničnog predstavnika američkog Stejt departmenta Neda Prajsa da su četiri ruske online platforme koje vode ruske obaveštajne službe širile dezinformacije o vakcinama odobrenim u Sjedinjenim Državama. „Ne razumemo razloge za takve izjave. Nastavićemo da strpljivo objašnjavamo da su takvi izveštaji potpuno apsurdni”, rekao je Dmitrij Peskov. „Oduvek smo bili protiv politizacije bilo kojih pitanja koja se odnose na vakcinu na bilo koji način“, dodao je portparol Kremlja.

Peskov je takođe rekao da se ruska vakcina „Sputnjik V“ neprestano kritikuje bez ikakvih ozbiljnih osnova a da je sama Rusija uvek bila protiv toga i da nije učestvovala i neće učestvovati u takvoj kampanji protiv bilo kojih drugih vakcina.

U nedelju je Njujork Tajms, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, izvestio da SAD planiraju da izvrše seriju sajber napada na sisteme ruskih vlasti u naredne tri nedelje kao svojevrsnu odmazdu za hakerski napad preko softvera kompanije SolarWinds koji je ugrozio stotinak američkih kompanija i devet državnih institucija a za koji se sumnjiče ruski hakeri iz grupe Cozy Bear (APT29) koji rade pod patronatom države. SAD su za napad optužile Rusiju, ali je zvanična Moskva negirala da je umešana u napad nazivajući ove optužbe pokušajem da se ocrni Rusija.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Booking.com upozorava da je broj prevara na putovanjima porastao za 900%

Booking.com upozorava da je broj prevara na putovanjima porastao za 900%

Booking.com je upozorio na značajan porast prevara na putovanjima, pripisujući to pojavi veštačke inteligencije (AI). Marni Vilking, direktor bez... Dalje

Bajdenova administracija zabranila Kaspersky antivirusni softver u SAD

Bajdenova administracija zabranila Kaspersky antivirusni softver u SAD

Bajdenova administracija je zabranila antivirusni softver ruske kompanije Kaspersky i isporuku ažuriranja softvera američkim kompanijama i korisnici... Dalje

Poznati haker tvrdi da je hakovao AMD i Apple

Poznati haker tvrdi da je hakovao AMD i Apple

Ozloglašeni haker i moderator platforme za sajber kriminal Breach Forums, objavio je vest o hakovanju kompanija AMD i Apple, koje se navodno dogodilo... Dalje

Hakeri imaju novu ''copy-paste'' taktiku: iza ispravke za Chrome kriju se malveri

Hakeri imaju novu ''copy-paste'' taktiku: iza ispravke za Chrome kriju se malveri

Sajber kriminalci koriste novu „copy-paste“ tehniku varajući žrtve lažnom porukom o grešci koja se pojavljuje u pretraživaču Chrome ... Dalje

Signal i Threema protiv planova EU o skeniranju privatnih poruka

Signal i Threema protiv planova EU o skeniranju privatnih poruka

Predlog Evropske unije o skeniraju privatnih poruka sa ciljem otkrivanja sadržaja o seksualnom zlostavljanju dece (CSAM) predstavlja ozbiljan rizik z... Dalje