Lavabit, email servis koga je nekada koristio Snouden, ponovo radi

Vesti, 24.01.2017, 00:30 AM

Lavabit, email servis koga je nekada koristio Snouden, ponovo radi

Kriptovani email servis Lavabit koga je nekada koristio Edvard Snouden, objavio je da ponovo počinje sa radom posle trogodišnje pauze tokom koje je trajao razvoj nove email tehnologije.

Vlasnik Lavabita, Ladar Levison, najavio je povratak Lavabita 1. januara, a zvanično saopštenje servisa objavljeno je krajem prošle nedelje.

Stari korisnici mogu ponovo aktivirati svoje naloge.

Lavabit je počeo sa radom 2008. godine kada je pokrenut sa idejom da omogući uslugu šifrovane elektronske pošte svima koji žele više privatnost za svoje online komunikacije.

Servis je sa radom prestao naglo, avgusta 2013., kada je Levison izbrisao SSL ključ sajta, zbog čega je servis bio nedostupan svim korisnicima, pa i agentima američke Nacionalne bezbednosne agencije.

Levison je bio prinuđen na ovaj korak da ne bi morao da preda SSL ključ upravo agentima NSA, koji su došli na vrata njegove kompanije sa sudskim nalogom, i namerom da pristupe email nalogu Edvarda Snoudena.

Levison je rekao da bi SSL ključ omogućio pristup svim Lavabit email nalozima, ne samo Snoudenovom, tako da je on odlučio da ga obriše kako bi sačuvao naloge svojih klijenata. U trenutku kada se odlučio na taj korak, Lavabit je imao oko 400000 korisnika.

U saopštenju koje je objavljeno na sajtu Lavabita, Levison je otkrio dve nove tehnologije koje su on i njegovi zaposleni razvijali finansirajući se preko Kickstarter kampanje.

Nove tehnologije koje je spomenuo Levison su DIME i Magma. DIME je skraćenica za Dark Internet Mail Environment a u pitanju je standard za automatsku end-to-end enkripciju koji je dizajniran za rad sa različitim provajderima i minimalno curenje metapodataka.

Magma je revolucionarni email server koji je dizajniran za rad sa DIME. Levison kaže da je Magma otvorenog koda i da će biti dostupna za sve koji traže sigurniji mail server.

"Svako sa domenom može primeniti Magmu ili primeniti sopstveni kriptovani DIME kompatibilni server", kaže Levison. "Ovo su samo prvi od mnogih koraka jer su naši ciljevi da izgradimo grafičke klijente za Windows, Mac OS X/iOS i Linux/Android i pomognemo drugima da implementiraju ovu novu tehnologiju."


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

OBAVEŠTENJE o godišnjem odmoru

Sajt neće biti ažuriran u periodu od 10. do 30. septembra zbog godišnjih odmora.... Dalje

Hakovan British Airways, ukradeni podaci o 380000 platnih kartica

Hakovan British Airways, ukradeni podaci o 380000 platnih kartica

Kompanija British Airways, koja za sebe kaže da je "omiljena svetska avio-kompanija", potvrdila je da je hakovana i da su tokom dve nedelje napadači... Dalje

Lozinke 570000 igrača Mortal Online prodaju se na forumima

Lozinke 570000 igrača Mortal Online prodaju se na forumima

Informacije o nalozima 569703 igrača Mortal Onlinea, prodate su nekoliko puta posle napada koji se dogodio 17. juna, kada je nepoznati napadač ili v... Dalje

Za deseti rođendan Chrome dobio brojna funkcionalna i sigurnosna poboljšanja

Za deseti rođendan Chrome dobio brojna funkcionalna i sigurnosna poboljšanja

Pre deset godina Google je objavio prvu verziju svog pregledača koji je nazvan Chrome. Ove nedelje je kompanija objavila 69. verziju Chromea. Novi Ch... Dalje

Vodafon traži od korisnika koji su koristili lozinku 1234 da vrate novac koji su ukrali hakeri

Vodafon traži od korisnika koji su koristili lozinku 1234 da vrate novac koji su ukrali hakeri

Sud u Češkoj nedavno je osudio dvojicu hakera na tri godine zatvora zbog toga što su opljačkali na desetine korisnika Vodafona. Oni su upadali u n... Dalje