Lavabit i Silent Circle razvijaju email koji će biti otporan na špijuniranje

Vesti, 01.11.2013, 09:35 AM

Lavabit i Silent Circle razvijaju email koji će biti otporan na špijuniranje

Osnivači nedavno iznenada zatvorenih šifrovanih email servisa Lavabit i Silent Circle najavili su osnivanje neprofitne organizacije "Dark Mail Alliance" čiji će cilj biti razvoj email sistema za jačom odbranom od špijuniranja.

Lavabit, među čijih 40000 korisnika je bio i bivši službenik NSA Edvard Snouden, i Silent Circle su iznenada obustavili rad svojih email servisa, uz obrazloženje da ne mogu više garantovati svojim korisnicima da će njihovi emailovi ostati tajni zbog straha da će ih američke vlasti sudskim nalogom primorati na predaju privatnog SSL ključa za dešifrovanje komunikacije korisnika.

Odluka o osnivanju alijanse objavljena je u sredu, na konferenciji Inbox Love koja se održava u Kaliforniji.

Osnivač Lavabit-a Ladar Levinson i osnivač Silent Circle Džon Kalas, najavili su razvoj alternative emailu koji sada poznajemo. Ideja je da se razvije otvoreni sistem koji će biti široko primenjen i koji će korisnicima ponuditi veću bezbednost i privatnost. Dark Mail treba da zaštiti ne samo sadržaj emailova već i metapodatke uključujući i podatke o tome ko šalje email i kome se email šalje, IP adrese i zaglavlja.

Pokretači projekta se nadaju da će Email 3.0, koji treba da zameni današnje decenijama stare protokole i emailove koji su šifrovani ali koji se još uvek oslanjaju na ranjive protokole koji propuštaju metapodatke, biti dostupan korisnicima sredinom sledeće godine.

"Problem je u tome što pokušavamo da se bavimo emailom koji je stvoren pre 40 godina”, kaže Džon Kalas. “On nije stvoren da izađe na kraj sa bilo kojim od bezbednosnih problema koje danas imamo.”

Umesto stvaranja zatvorenog email servisa, pokretači projekta su odlučili da Dark Mail bude dizajniran sa open-source softverskim komponentama koje može koristiti bilo koji email provajder.

„Potrebno nam je 1000 Lavabita širom sveta“, kaže Kalas.

Od velikih email provajdera, samo su iz Microsoft-a imali komentar o Dark Mail-u. Direktor Outlook.com webmail portala kompanije Microsoft Dejvid Denis je Dark Mail nazvao “zanimljivim predlogom”. On je rekao da njegova kompanija prati sve nove prokole, standarde i predloge koji mogu imati uticaja na online komunikacije. “Uvek smo otvoreni za razgovore sa potencijalnim partnerima”, rekao je Denis.

Predstavnici Google-a i Yahoo-a koji su takođe bili prisuti na konferenciji Inbox Love nisu imali komentar.

Osnivači alijanse su istakli da će raditi na tome da alijansa dobije nove članove, da će im pomoći u implementaciji novog protokola i da će članice alijanse zajedno raditi na širenju end-to-end šifrovanog Email 3.0 u svetu.

Oni su izneli neke detalje o novom emailu a jedan od njih je da će Dark Mail biti baziran na Extensible Messaging and Presence Protocol (XMPP) kao i na enkripcijskom protokolu Silent Circle-a SCIMP (Silent Circle Instant Message Protocol). Privatni ključ za enkripciju emaila biće čuvan na sistemima korisnika umesto kod provajdera servisa. Čak i u slučaju da je provajder primoran da preda SSL ključ, emailovi korisnika neće biti kompromitovani jer su sve poruke šifrovane ključevima koji se nalaze u rukama primaoca, objasnio je Kalas.

Levinson je najavio da će pokrenuti kampanju za pokrivanje troškova razvoja Dark Mail-a. On je rekao da će prve 32 kompanije koje budu donirale 10000 dolara dobiti mogućnost da 60 dana pre drugih integrišu Dark Mail u svoje sisteme.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje