Lažne vakcine, testovi i antitela - Covid-19 prevare

Vesti, 09.04.2020, 10:30 AM

Lažne vakcine, testovi i antitela - Covid-19 prevare

U proteklih nekoliko nedelja bavili smo se prevarama koje se su koristile aktuelna dešavanja koja su u vezi sa pandemijom, uključujući pokušaje krađe identiteta (fišing), širenje ransomwarea i trojanaca.

Jedan od primera bila je aplikacija koja je predstavljena kao aplikacija za praćenje širenja korona virusa, koja je krila ransomware koji zaključava uređaje. Zatim je otkriven i zlonamerni softver koji je predstavljen kao softver Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za zdravstvene savete u vezi sa korona virusom, ali je i u tom slučaju bio u pitanju malver.

Dok su u nekim slučajevima bili u pitanju složeni napadi, drugi su bili na granici gluposti pa se postavljalo pitanje ko bi uopšte mogao da upadne u takvu zamku.

Ali tu nije kraj. Na sajtu mračnog interneta “Own Shop” osoba koja tvrdi da je zaražena korona virusom nudi svoju krv i pljivačku po ceni od 1000 dolara, otkriva novi izveštaj kompanije IntSights. Prodavac tvrdi da njegova krv sadrži antitela koja mogu pomoći da se stvori imunitet.

Nije tajna da testovi za Covid-19 nedostaju i bogatim zemljama. Prevaranti su počeli da koriste tu situaciju pa nude lažne komplete za brzo testiranje koji se prodaju na mračnom vebu zajedno sa detektorima korona virusa, uređajima koji bi navodno trebalo da odmah daju odgovor da li ste inficirani.

I to nije kraj apsurdima. Dok se naučnici širom sveta bore da proizvedu vakcinu što pre, prevaranti na internetu besramno reklamiraju svoje “vakcine”.

Usred ove globalne katastrofe, istraživači su identifikovali i zemlje koje virus koriste kao zamku za svoje neprijatelje. Tako na primer hakerska grupa koju podržava Rusija manipuliše dezinformacijama na društvenim mrežama sa ciljem širenja panike u Ukrajini.

Pored toga, grupa šalje email koji izgleda kao da ga šalje Centar za javno zdravlje Ministarstva zdravlja Ukrajine, koji sadrži dokument sa lažnim informacijama o COVID-19. Malver u emailu omogućava napadačima da dobiju daljinski pristup računaru žrtve.

Da biste se zaštitili od ovakih i drugih prevara, informacije tražite samo samo na pouzdanim sajtovima, budite oprezni sa emailovima koje šalju nepoznati, koristite jake lozinke u kombinaciji sa 2FA ako je to moguće i dobar antivirusni program.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakovanje aparata za kafu: Umesto jutranje kafe problemi sa ransomwareom

Hakovanje aparata za kafu: Umesto jutranje kafe problemi sa ransomwareom

Istraživači iz kompanije Avast uspeli su da inficiraju aparat za kafu ransomwareom i da ga iskoriste za rudarenje Monero kriptovalute. Verovatno mal... Dalje

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Universal Health Services (UHS), kompanija u čijem je vlasnišvu više od 400 zdravstvenih ustanova, bolnica i centara za negu bolesnika u SAD i Veli... Dalje

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Izvorni kod za Windows XP je procurio i sada ga sa torrent sajtova može preuzeti svako ko zna gde da traži. Kod se pojavio kao torrent fajl na veb s... Dalje

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara Luxottica navodno je pretrpeo sajber napad koji je blokirao rad kompanije u Italiji i Kini. Luxottica zapošlja... Dalje

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za sajber napad zbog kojeg je jedna nemačka bolnica odbila lečenje žene koja je nakon toga umrla najverovatnije je odgovorna ruska kriminalna grupa... Dalje