Malver Dexter krade podatke o kreditnim karticama sa zaraženih POS terminala

Vesti, 26.12.2012, 09:59 AM

Malver Dexter krade podatke o kreditnim karticama sa zaraženih POS terminala

Vreme praznika je i trgovci zadovoljno trljaju ruke jer se kupuje više. Ali nisu samo trgovci zadovoljni. I kriminalci koji su autori novootrkivenog malvera Dexter verovatno imaju razloga za zadovoljstvo jer se u vreme praznika kreditne kartice koriste više nego u običnim danima. To je za njih od ključne važnosti jer novi malver koji su otkrili stručnjaci Seculert i kojim su zaraženi POS sistemi širom sveta ima zadatak da krade podatke sa kreditnih kartica upotrebljenih u maloprodajama, hotelima, restoranima i drugim firmama koje koriste POS (point of sale) sisteme.

Prema podacima kojima raspolaže Seculert, malver Dexter je do sada zarazio na stotine POS sistema u 40 zemalja sveta. SAD, Velika Britanija i Kanada su zemlje u kojima je otkriveno najviše zaraženih POS sistema.

Ovo nije prvi slučaj da kriminalci malverima napadaju POS sisteme. Takvi napadi postaju sve uobičajeniji, što ne čudi mnogo, s obzirom na to kolika može biti zarada.

Primera radi, u septembru su četiri rumunska hakera osuđena zbog hakovanja POS sistema u radnjama koje prodaju sendviče u podzemnoj železnici u SAD. Tokom dve godine koliko je trajala njihova operacija, hakeri su zaradili 10 miliona dolara.

Ono što napad malverom Dexter izdvaja od ranijih incidenta je sofisticiranost malvera.

Većina dosadašnjih napada na POS sisteme su u suštini špijunski napadi u kojima kriminalne grupe koriste Remote Desktop exploit-e ili nešto drugo da dođu do snimaka ekrana napadnutih sistema. Suštinski, lopovi jednostavno čitaju informacije sa kreditne kartice i to sa ekrana POS terminala.

Sa druge strane, Dexter ima suptilniji pristup. Kada je malver instaliran na POS sistemu, on prikuplja i šalje određene informacije udaljenom serveru za komandu i kontrolu. Dexter krade podatke kao što su korisničko ime, ključ za dešifrovanje poslatih podataka, informacije o operativnom sistemu i listu aktivnih procesa. Podatke koje ukrade Dexter kriminalci mogu iskoristiti za kloniranje kreditnih kartica.

Još uvek nije jasno kako Dexter pronalazi put do POS terminala. Prema podacima Secualert-a, oko 30% POS sistema zaraženih malverom koriste Windows Server, pa je malo verovatno da malver koristi taktike društvenog inženjeringa ili drive-by download metode. Dakle, malo je verovatno da se malver preuzima sa web sajtova.

POS terminali su veoma zanimljiva meta za kriminalce s obzirom da se koriste za plaćanje roba i usluga. Imajući u vidu obilje podataka koji se obrađuju na POS terminalima, nema sumnje da će u budućnosti oni sve češće biti na meti visokotehnološkog kriminala.

Logika kriminalaca koji razvijaju POS malvere je da infekcija relativno malog broja POS sistema malverom može biti isto tako unosna kao i nimalo lak posao infekcije desetina hiljada računara korisnika Trojancima kao što su Zeus ili SpyEye.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Darcula je nova taktika sajber kriminalaca a ako vam stigne ova poruka ne odgovarajte na nju

Darcula je nova taktika sajber kriminalaca a ako vam stigne ova poruka ne odgovarajte na nju

Izveštaj kompanije za sajber bezbednost Netcraft razotkrio je sofisticiranu phishing-as-a-service (PhaaS) platformu pod nazivom „Darcula“... Dalje

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje