Microsoft apeluje na korisnike da odustanu od Windows XP

Vesti, 14.07.2011, 12:05 PM

Microsoft apeluje na korisnike da odustanu od Windows XP

Microsoft je u ponedeljak napravio još jedan, do sada možda najagresivniji korak, u pokušaju da ubedi korisnike svog deset godina starog operativnog sistema, Windows XP, da odustanu od daljeg korišćenja zastarelog softvera i pređu na novi operativni sistem Windows 7.

Stiven Rouz, jedan od direktora u kompaniji Microsoft, u tekstu objavljenom na kompanijskom blogu upozorio je korisnike da je ostalo manje od 1000 dana tehničke podrške za Windows XP.

“Windows XP je imao neverovatan uspeh i milioni korisnika računara su zahvalni zbog toga. Ali vreme je da krenemo dalje,” kaže Rouz dodajući da operativni sistem ostaje bez zaštitne tehničke podrške za manje od 1000 dana.

Tačnije, stari i jedan od najuspešnijih operativnih sistema kompanije Microsoft imaće tehničku podršku kompanije sve do 8. aprila 2014. godine. Posle toga, ne samo da će računari sa Windows XP biti podložni napadima i drugim pretnjama po bezbednost računara, već će imati i probleme sa radom programa drugih proizvođača softvera. Mnogi od njih ne planiraju da produžavaju period podrške za programe koji rade na Windows XP, što dodatno uvećava rizik po bezbednost ovakvih računara koji ne samo da će imati nebezbedan operativni sistem već će imati i druge zastarele, neažurirane i nezakrpljene programe.

Prema aktuelnim statističkim podacima kompanije Net Applications, Windows XP i dalje suvereno vlada tržištem operativnih sistema, sa 51% korisnika u poređenju sa 27% onih koji koriste Windows 7. Procene su da ukoliko se ovakav trend nastavi, Windows 7 neće prestići Windows XP sve do drugog kvartala 2012. godine.

Poslovni korisnici i kompanije su najuporniji kada je reč o korišćenju Windows XP. Čak 60% računara koji pripadaju kompanijama radi sa OS XP, pokazuje nedavno istraživanje Forrester Research.

Ovo nije prvi put da kompanija Microsoft pokušava da se otarasi sopstvenih zastarelih softverskih proizvoda. Kompanija je sredinom 2009. godine započela kampanju kojom je pokušala da natera korisnike Internet Explorer 6, browser-a objavljenog nešto pre objavljivanja Windows XP, da odustanu od njegovog daljeg korišćenja. Pre četiri meseca, kompanija je pokrenula veb sajt IE6Countdown.com, koji je zamišljen kao svojevrsni online sprovod za umirući browser.

Na godišnjem okupljanju prodavaca softverskih proizvoda kompanije, Microsoft's Worldwide Partner Conference, izvršni direktor Microsoft-a Stiv Balmer, pokušavajući da pospeši odustajanje od Windows XP rekao je da je do sada kompanija prodala 400 miliona licenci za najnoviji OS Windows 7.

Kako obećavaju u kompaniji, novi operativni sistem Windows 8, čije je objavljivanje najavljeno za iduću godinu, radiće na uređajima koji rade sa Windows 7. Time Microsoft nastoji da ohrabri kompanije da investiraju u hardver ovog trenutka, jer će isti računari koji sada rade pod operativnim sistemom Windows 7, moći jednog dana da koriste pogodnosti koje donosi operativni sistem budućnosti - Windows 8.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje