Microsoft će preduzeti radikalnije mere da bi naterao korisnike da odustanu od Internet Explorera

Vesti, 27.10.2020, 09:30 AM

Microsoft će preduzeti radikalnije mere da bi naterao korisnike da odustanu od Internet Explorera

Microsoft na sve načine pokušava da se otarasi svog starog veb pregledača Internet Explorera u korist novog Microsoft Edgea baziranog na Chromiumu.

Kompanija već dugo savetuje korisnicima da ne koriste Internet Explorer, ali stari pregledač još uvek ima skoro 5% udela na tržištu veb pregledača.

Microsoft se zbog toga odlučio na aktivnije mere kako bi ljudi konačno digli ruke od Internet Explorera.

Sa novim verzijama Microsoft Edgea, kada korisnici iz Internet Explorera budu posećivali nekompatibilne veb sajtove, sesije će se automatski pokretati u programu Microsoft Edge.

Na spisku nekompatibilnih veb sajtova koji uređuje sam Microsoft trenutno ima 1156 veb sajtova, uključujući Twitter, Facebook, Instagram, Google Drive, Microsoft Teams, ESPN, Yahoo Mail i mnoge druge.

Ovo preusmeravanje vrši se preko BHO (Browser Helper Object) koji je nazvan „IEtoEdge BHO“.

Prilikom pregledavanja veba, BHO će proveravati da li je veb sajt kompatibilan sa Internet Explorerom. Ako nije, BHO će automatski otvoriti sajt u programu Microsoft Edge, koji će prikazati poruku „Ovaj veb sajt ne radi sa Internet Explorerom!“.

Prilikom prikazivanja upozorenja, Microsoft Edge će takođe zatražiti od korisnika da uvezu svoja podešavanja, podatke i kolačiće Internet Explorera u Microsoft Edge.

Čak i ako odluče da to ne urade, i dalje mogu da kliknu na dugme „Nastavi pregledanje“ da bi pregledali veb sajt u programu Microsoft Edge.

Tokom boravka na veb sajtovima koji su nekompatibilni sa Internet Explorerom, Microsoft Edge će prikazivati obaveštenje koje treba da podstakne korisnika da kao podrazumevani pregledač izabere noviji pregledač.

Kada se sajt otvori u programu Microsoft Edge, IE kartica sa nekompatibilnim sajtom automatski će se zatvoriti ako nema sadržaja. U suprotnom, biće preusmerena na Microsoftovu stranicu za podršku na kojoj će korisnika sačekati objašnjenje da veb sajt koji je pokušao da poseti ne radi sa Internet Explorerom.

Microsoft je takođe predstavio nove smernice koje omogućavaju korisnicima da kontrolišu ovo preusmeravanje. Biće moguće da se spreči instalacija „IEtoEdge BHO“ u Internet Exploreru, onemoguće preusmeravanja IE na Microsoft Edge, a administatori će moći da onemoguće upozorenje o preusmeravanju u Microsoft Edgeu.

Preusmeravanja će započeti od Microsoft Edgea verzije 87, mada se to dešava već sada, u aktuelnoj verziji Edgea, 86.0.622.51.

Pored ovoga, Microsoft takođe planira da onemogući podršku za Internet Explorer u različitim uslugama koje nudi kompanija. Poslovnim korisnicima, Microsoft je poslao email obaveštenje u kome se kaže da se od 13. novembra, Internet Explorer više neće prijavljivati na Microsoft naloge. Takođe, kompanija je u avgustu najavila da Microsoft Teams neće podržavati IE 11 počev od 30. novembra.

Microsoft će ukinuti podršku za IE za sve svoje usluge 17. avgusta iduće godine.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Izrael pokrenuo istragu protiv proizvođača špijunskog softvera Pegaz

Izrael pokrenuo istragu protiv proizvođača špijunskog softvera Pegaz

Izraelske vlasti pokrenule su istragu protiv proizvođača softvera za nadzor, izraelske kompanije NSO Grupa, zbog izveštaja koji je nedavno objavio ... Dalje

Ucenjeni ucenjivači: Napadnut forum ransomware bande, napadač traži 5000 dolara

Ucenjeni ucenjivači: Napadnut forum ransomware bande, napadač traži 5000 dolara

Rebrendiranje ransomware bande Babuk čini se ne ide baš najbolje. Izgleda da je ova kriminalna grupa i sama postala žrtva ucene. Poslednji poduhvat... Dalje

Bajden: Ozbiljni sajber napadi mogli bi dovesti do ''pravog oružanog rata''

Bajden: Ozbiljni sajber napadi mogli bi dovesti do ''pravog oružanog rata''

Američki predsednik Džo Bajden upozorio je da bi sajber napadi koji bi doveli do ozbiljnih posledica mogli eskalirati u „pravi oružani rat&ld... Dalje

Zbog hakerskih napada, Apple objavio hitna ažuriranja za Mac, iPhone i iPad uređaje

Zbog hakerskih napada, Apple objavio hitna ažuriranja za Mac, iPhone i iPad uređaje

Ako ste vlasnik iPhonea, iPada ili Maca, trebalo bi da odmah ažurirate sistem. Apple je objavio hitno bezbednosno ažuriranje za svoje uređaje, nako... Dalje

No More Ransom uštedeo milijardu evra milionima žrtava ransomwarea

No More Ransom uštedeo milijardu evra milionima žrtava ransomwarea

Projekat No More Ransom proslavio je petu godišnjicu više nego dobrim rezultatima. Od kada je pokrenut, šest miliona žrtava je zahvaljujući proje... Dalje