Microsoft omogućio isključivanje AutoRun funkcije u Windows XP i Vista

Vesti, 10.02.2011, 02:01 AM

Microsoft omogućio isključivanje AutoRun funkcije u Windows XP i Vista

Microsoft je u utorak, zajedno sa mesečnim paketom zakrpa, ponudio korisnicima Windows XP i drugih operativnih sistema opciono ažuriranje koje isključuje AutoRun funkciju koju su kompjuterski crvi, kao što su Conficker i Stuxnet, koristili u nedavnoj prošlosti inficirajući tako milione kompjutera.

Ovo je odgovor na činjenicu da autori zlonamernih programa nastavljaju da se oslanjaju na zloupotrebu AutoRun i AutoPlay funkcije, koje automatski pokreću izvršne fajlove na prenosivim medijima, a naročito na USB fleš diskovima.

AutoRun je funkcija u Windowsu koja govori operativnom sistemu šta treba da uradi kada se novi disk poveže sa računarom. Sa AutoRun funkcijom se korisnici najčešće susreću onda kada koriste uređaje kao što su USB diskovi. Ozloglašeni kompjuterski crv Stuxnet koristio je ovu funkciju kao jedan od načina infekcije. Istu metodu infekcije koristili su i stariji crvi, kao što je Blaster to činio u prošlosti. U mnogim slučajevima, AutoRun omogućava malicioznom programu širenje ili infekciju računara u pozadini, bez korisnikovog znanja ili svesti o tome.

Iz Microsofta kažu da podaci koje su u kompaniji prikupili i analizirali pokazuju da, iako su korisnici Windows XP i Windows 7 takođe izloženi riziku od zlonamernih programa koji koriste AutoRun kao jedan od vektora infekcije, korisnici novijih operativnih sistema daleko bezbedniji, zahvaljujući promenama u AutoRun funkciji.

Kada se pogleda stopa infekcije (dobijena iz podataka dobijenih od Microsoft Malicious Software Removal Tool (alatka za uklanjanje malicioznog softvera sa računara), broja korisnika određenih operativnih sistema i broja prijavljenih infekcija određenih operativnih sistema, jasno je da korisnici Windows XP imaju 10 puta veći rizik od infekcije računara ovim crvima u odnosu na korisnike Windows 7. Iako se teško može dokazati uzrok ovakve statistike, veoma je moguće da ove brojke odražavaju, bar jednim delom, poboljšanja koja je donela bezbednost AutoRun funkcije u Windows 7, kažu iz Microsofta.

Microsoft je promenio AutorRun funkciju u Windows 7 blokirajući automatsko pokretanje fajlova sa USB diskova i tu promenu primenio na istu funkciju u Windows XP i Vista ažuriranjem iz avusta 2009. Međutim, korisnici XP i Vista morali su sami da tragaju i preuzmu ovo ažuriranje sa Microsoftovog sajta.

Sa ovim najnovijim izmenama, fleš diskovi povezani sa kompjuterom sa OS Windows XP ili Vista neće više nuditi opciju pokretanja programa, pri čemu uklanjanje AutoRun funkcije ne pogađa CD ili DVD diskove.

Sada će korisnicima Windows XP i Vista biti olakšan posao, jer će ispravku koja deaktivira AutoRun moći da preuzmu i instaliraju kao deo opcionog preuzimanja u okviru Windows Update i Windows Server Update Services (WSUS).


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakovan OpenSubtitles, ukradeni podaci 7 miliona korisnika

Hakovan OpenSubtitles, ukradeni podaci 7 miliona korisnika

OpenSubtitles, popularni veb sajt na kome možete naći titlove za filmove, objavio je da je hakovan prošle godine i da je posle napada plaćena otk... Dalje

Microsoft Edge dobija novu zaštitu od hakerskih napada

Microsoft Edge dobija novu zaštitu od hakerskih napada

Microsoft je dodao Edgeu novu funkciju koja je dostupna na beta kanalu a koja će ublažiti eksploataciju nepoznatih ranjivosti. Nova funkcija je deo... Dalje

Nova godina nije počela dobro za sajber kriminalce: ugašen VPN koji je korišćen za širenje ransomwarea

Nova godina nije počela dobro za sajber kriminalce: ugašen VPN koji je korišćen za širenje ransomwarea

VPNLab.net koji su sajber kriminalci koristili za distribuciju ransomwarea i malvera, i ali i za druge kriminalne aktivnosti uklonjen je sa mreže 17.... Dalje

Telegram postao ''sigurna kuća'' za sajber kriminalce koji prodaju ukradene platne kartice

Telegram postao ''sigurna kuća'' za sajber kriminalce koji prodaju ukradene platne kartice

Sajber kriminalci sve više zloupotrebljavaju Telegram za prodaju ukradenih finansijskih podataka anonimnim korisnicima aplikacije, kažu istraživač... Dalje

Safari ima bag koji može otkriti vaše lične podatke i ono što pretražujete

Safari ima bag koji može otkriti vaše lične podatke i ono što pretražujete

Zbog greške u Safariju 15 može doći do curenja informacija o pretraživanju, a takođe i nekih od ličnih podataka povezanih sa korisnikovim Google... Dalje