Microsoft omogućio isključivanje AutoRun funkcije u Windows XP i Vista

Vesti, 10.02.2011, 02:01 AM

Microsoft omogućio isključivanje AutoRun funkcije u Windows XP i Vista

Microsoft je u utorak, zajedno sa mesečnim paketom zakrpa, ponudio korisnicima Windows XP i drugih operativnih sistema opciono ažuriranje koje isključuje AutoRun funkciju koju su kompjuterski crvi, kao što su Conficker i Stuxnet, koristili u nedavnoj prošlosti inficirajući tako milione kompjutera.

Ovo je odgovor na činjenicu da autori zlonamernih programa nastavljaju da se oslanjaju na zloupotrebu AutoRun i AutoPlay funkcije, koje automatski pokreću izvršne fajlove na prenosivim medijima, a naročito na USB fleš diskovima.

AutoRun je funkcija u Windowsu koja govori operativnom sistemu šta treba da uradi kada se novi disk poveže sa računarom. Sa AutoRun funkcijom se korisnici najčešće susreću onda kada koriste uređaje kao što su USB diskovi. Ozloglašeni kompjuterski crv Stuxnet koristio je ovu funkciju kao jedan od načina infekcije. Istu metodu infekcije koristili su i stariji crvi, kao što je Blaster to činio u prošlosti. U mnogim slučajevima, AutoRun omogućava malicioznom programu širenje ili infekciju računara u pozadini, bez korisnikovog znanja ili svesti o tome.

Iz Microsofta kažu da podaci koje su u kompaniji prikupili i analizirali pokazuju da, iako su korisnici Windows XP i Windows 7 takođe izloženi riziku od zlonamernih programa koji koriste AutoRun kao jedan od vektora infekcije, korisnici novijih operativnih sistema daleko bezbedniji, zahvaljujući promenama u AutoRun funkciji.

Kada se pogleda stopa infekcije (dobijena iz podataka dobijenih od Microsoft Malicious Software Removal Tool (alatka za uklanjanje malicioznog softvera sa računara), broja korisnika određenih operativnih sistema i broja prijavljenih infekcija određenih operativnih sistema, jasno je da korisnici Windows XP imaju 10 puta veći rizik od infekcije računara ovim crvima u odnosu na korisnike Windows 7. Iako se teško može dokazati uzrok ovakve statistike, veoma je moguće da ove brojke odražavaju, bar jednim delom, poboljšanja koja je donela bezbednost AutoRun funkcije u Windows 7, kažu iz Microsofta.

Microsoft je promenio AutorRun funkciju u Windows 7 blokirajući automatsko pokretanje fajlova sa USB diskova i tu promenu primenio na istu funkciju u Windows XP i Vista ažuriranjem iz avusta 2009. Međutim, korisnici XP i Vista morali su sami da tragaju i preuzmu ovo ažuriranje sa Microsoftovog sajta.

Sa ovim najnovijim izmenama, fleš diskovi povezani sa kompjuterom sa OS Windows XP ili Vista neće više nuditi opciju pokretanja programa, pri čemu uklanjanje AutoRun funkcije ne pogađa CD ili DVD diskove.

Sada će korisnicima Windows XP i Vista biti olakšan posao, jer će ispravku koja deaktivira AutoRun moći da preuzmu i instaliraju kao deo opcionog preuzimanja u okviru Windows Update i Windows Server Update Services (WSUS).


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

WhatsApp ima nove funkcije koje čuvaju vašu privatnost

WhatsApp ima nove funkcije koje čuvaju vašu privatnost

Meta je najavila nove funkcije privatnosti za korisnike WhatsAppa koje će im omogućiti da sakriju „last seen“ status od određenih konta... Dalje

UN: Sajber-napadi su glavni izvor prihoda za program nuklearnog naoružanja Severne Koreje

UN: Sajber-napadi su glavni izvor prihoda za program nuklearnog naoružanja Severne Koreje

Severna Koreja je ukrala stotine miliona dolara vredne kriptovalute u najmanje jednom velikom sajber-napadu, navodi se u poverljivom izveštaju Ujedin... Dalje

Smart App Control u Windows 11 proširio asortiman potencijalno opasnih fajlova koje blokira

Smart App Control u Windows 11 proširio asortiman potencijalno opasnih fajlova koje blokira

Smart App Control, pametni mehanizam za kontrolu aplikacija koji je debitovao u operativnom sistemu Windows 11, blokira pokretanje zlonamernih, nepouz... Dalje

Apple: Od jeseni lozinke postaju prošlost

Apple: Od jeseni lozinke postaju prošlost

Mrzite lozinke? Zamara vas da unosite lozinke, zaboravljate ih, jednu lozinku koristite za više naloga? Verovatno je bar na neko od ovih pitanja vaš... Dalje

SAD udvostručile nagradu za informacije o hakerima iz Severne Koreje

SAD udvostručile nagradu za informacije o hakerima iz Severne Koreje

Američka vlada ponudila je nagradu od 10 miliona dolara za informacije o hakerima povezanim sa severnokorejskim vlastima. Stejt department je udvostr... Dalje