Microsoft-ovi antivirusni programi detektovali Google Chrome kao Trojanca

Vesti, 03.10.2011, 08:31 AM

Microsoft-ovi antivirusni programi detektovali Google Chrome kao Trojanca

Microsoft je bio primoran da objavi hitno ažuriranje za svoj antivirusni program Security Essentials zbog žalbi korisnika da taj program prepoznaje Google-ov browser Chrome kao verziju poznatog Trojanca Zeus, pa su bili prijavljeni slučajevi uklanjanja browser-a sa računara kod kojih je Security Essentials detektovao navodu infekciju.

Problemi su počeli u petak, nakon što je Microsoft objavio inače bezazleno ažuriranje virusne definicije za malware poznat pod nazivima Zeus ili Zbot bankarski Trojanac. Ubrzo potom, korisnici Microsoft-ovih proizvoda Security Essentials i Forefront Security počeli su da se žale na Twitter-u da ovi programi prepozaju Chrome kao malware, predlažući im da deinstaliraju browser sa računara.

Iz Microsoft-a su brzo reagovali na prigovore korisnika objavljujući ažuriranje za virusnu definiciju u roku od nekoliko sati što je rešilo problem lažne detekcije infekcije.

Na zvaničnom blogu kompanije uz objašnjenje da je greškom detektovan PWS:Win32/Zbot nema napomene da je žrtva lažno pozitivne detekcije bio Google-ov browser Chrome. Procena Microsoft-a je da je ovim incidentom pogođeno oko 3000 korisnika a preporuka kompanije objavljena na Facebook strani je da korisnici sami ažuriraju Microsoft Security Essentials tako što će pokrenuti program, i u okviru Update tabulatora kliknuti na dugme Update a potom reinstalirati Chrome.

Raspoloženiji korisnici su se komentarišući incident na Twitter-u pitali da li je reč o nenamernoj grešci ili o pokušaju da se popravi rezultat na tržištu browser-a u korist Microsoft-ovog browser-a.

Oni koji su sledili predlog zaštitnog softvera i deinstalirali Chrome sa računara ostali su bez bookmark-ovanih linkova i plugin-ova za svoj browser, i naravno, bili su prinuđeni da restartuju navodno zaraženi računar. Nakon toga, pokušaji ponovnog instaliranja Google-ovo browser-a bili su blokirani a fajl je identifikovan kao ozloglašeni Trojanac.

I korisnici Microsoft-ovog Forefront Endpoint Protection imali su sličan problem jer ovaj softver koristi isti antivirusni mehanizam kao i Security Essentials.

Trojanac Zeus je sveprisutni malware često korišćen za krađu identifikacionih podataka potrebnih za prijavljivanje na internet bankovne naloge korisnika Windows-a i mobilnih platformi. U maju je kod ovog Trojanca procureo na internetu te se sada delovi ovog koda pojavljuju u velikom broju malicioznih programa.

Ipak, Microsoft-ov slučaj lažno pozitivne detekcije nije usamljen. I ranije se događalo da antivirusni proizvođači objave loše virusne definicije. Tako je u aprilu prošle godine, ažuriranje McAfee-jevog antivirusnog softvera dovelo do toga da ključni sistemski fajl Windows XP-a završi u karantinu programa.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje