Microsoft počeo agresivnu kampanju instalacije Windowsa 10

Vesti, 03.02.2016, 01:00 AM

Microsoft počeo agresivnu kampanju instalacije Windowsa 10

Kao što je i najavljeno prošle godine, Microsoft je počeo da nudi Windows 10 kao “preporučenu nadogradnju”, koja je do sada bila “opcionalna”. Ovo je velika promena u načinu na koji se novi softver isporučuje korisnicima Windows 7, 8 i 8.1.

Microsoft je prošle godine objavio Windows 10 koji je ponuđen korisnicima Windows 7 i Windows 8 i 8.1 kao besplatna nadogradnja. Novi Microsoftov operativni sistem postigao je veliki uspeh pošto je instaliran na 200 miliona uređaja, ali izgleda da Microsoftu to nije dovoljno i da se kompanija odlučila za agresivniji pristup.

Ako ste uključili Automatic Windows Update na Windows 7, 8 i 8.1, da biste dobijali zakrpe za bezbednosne propuste, onda obratite pažnju - od ponedeljka je Windows Update počeo sa nadogradnjom računara na najnoviji Microsoftov operativni sistem Windows 10 koji je sada preporučena nadogradnja.

To praktično znači da će proces nadogradnje početi automatski na milionima uređaja.

Ovo je rezultat Microsoftovih nastojanja da se Windows 10 nađe na milijardu uređaja u roku od 2-3 godine od momenta objavljivanja ovog operativnog sistema.

Udeo Windows 10 na tržištu je u porastu. Windows 10 već ima 11,85% udela na tržištu, što je podatak od januara ove godine, dok je u decembru prošle godine taj udeo bio 9,96%. Ipak, Windows 7 je još uvek na više od 50% svih računara u svetu.

"Kao što smo krajem oktobra objavili na Windows Blogu, posvećeni smo tome da olakšamo našim Windows 7 i Windows 8.1 korisnicima nadogradnju na Windows 10”, objašnjavaju iz Microsofta ovaj potez ističići da se to odnosi na one koji su se odlučili za ponudu kompanije da besplatno preuzmu Windows 10.

To znači da ako ste odabrali opciju da preporučena ažuriranja dobijate na isti način kao i važna u Windows Update, Windows 10 ne samo da će biti preuzet već će instalacija započeti automatski.

Ipak, iz kompanije kažu da neće prisiljavati korisnike na nadogradnju i da će korisnici biti pitani da li žele da započne instalacija, tako da nema načina da završite sa novim operativnim sistemom a da to niste sami izabrali.

Ako vam se i desi da se Windows 10 instalira, možete da iskoristite rok od 31. dana tokom koga će moći da se vratite na staru instalaciju ako odlučite da ne želite Windows 10 na svom uređaju.

Iako bi moglo da poveća broj računara koji rade sa Windows 10, ovo bi moglo da bude i mač sa dve oštrice za Microsoft - dok će mnogi korisnici verovatno biti zadovoljni ponudom kompanije da instaliraju novi operativni sistem, nema sumnje da će biti i onih koji će biti ljuti zbog toga što Microsoft na tako agresivan način pokušava da promeni njihov trenutni izbor operativnog sistema.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Kopije popularnih ekstenzija koje blokiraju reklame u Chromeu prevarile milione korisnika

Kopije popularnih ekstenzija koje blokiraju reklame u Chromeu prevarile milione korisnika

Više od 600 miliona korisnika surfuje internetom sa programima koji blokiraju reklame. Činjenica je da takvi programi znatno smanjuju dnevnu zaradu ... Dalje

SAD uvode sankcije za 3 severnokorejske hakerske grupe

SAD uvode sankcije za 3 severnokorejske hakerske grupe

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država u petak je najavilo sankcije protiv tri hakerske grupe koje finansira Severna Koreja zbog nekoliko destrukt... Dalje

Američka vlada podnela tužbu protiv Snoudena, traži njegovu zaradu od memoara

Američka vlada podnela tužbu protiv Snoudena, traži njegovu zaradu od memoara

Vlada Sjedinjenih Država podnela je juče tužbu protiv uzbunjivača Edvarda Snoudena, bivšeg saradnika CIA i NSA, koji je 2013. godine napustio zem... Dalje

Zbog greške u softveru LastPass lozinka koju ste uneli na jednom sajtu može biti ukradena na sajtu koji sledeći posetite

Zbog greške u softveru LastPass lozinka koju ste uneli na jednom sajtu može biti ukradena na sajtu koji sledeći posetite

LastPass je ispravio ranjivost koja bi mogla omogućiti zlonamernim web sajtovima neovlašćeni pristup korisničkim imenima i lozinkama sa prethodno... Dalje

OBAVEŠTENJE od godišnjem odmoru

Zbog godišnjih odmora sajt neće biti ažuriran od 02. do 18. septembra.... Dalje