Microsoft razvija novi browser, kompanija želi da zameni Edge na Windows 10

Vesti, 05.12.2018, 08:30 AM

Microsoft razvija novi browser, kompanija želi da zameni Edge na Windows 10

Nije tajna da Microsoftu ne ide od ruke da napravi uspešan web pregledač - to je manje-više bila sudbina Internet Explorera, a sada se to isto ponavlja i sa Microsoft Edgeom.

Njegovo predstavljanje kao novog podrazumevanog pregledača u Windowsu 10 bilo je praćeno velikim obećanjima, ali je Microsoft Edge vrlo brzo evoluirao iz vrlo perspektivnog pregledača do pregledača kojeg korisnici Windowsa uglavnom ignorišu, delimično i zato što je Microsoft iz nekog razloga zaboravio na prvobitne planove i promenio ih nekoliko puta u međuvremenu.

Microsoft Edge je dobijao poboljšanja samo u okviru novih nadogradnji funkcija operativnog sistema, tako da je pregledač dobijao nove funkcije kada je Microsoft objavljivao nove verzije Windowsa 10.

Micorosoft je prvobitno obećao da će sve Google Chrome ekstenzije raditi na Microsoft Edgeu, iako je bilo prilično jasno da bi ovo bio veliki izazov s obzirom da dva pregledača koriste različite endžine.

Međutim, Microsoft je uspeo da ubedi nekoliko programera da naprave svoje ekstenzije za Edge, ali broj ekstenzija za Edge koje su trenutno dostupne ne može ni da se uporedi sa brojem ekstenzija koje su dostupne korisnicima Google Chromea.

Nepotrebno je reći da je Microsoft Edge imao nemoguću misiju da se takmiči sa Google Chromeom, koji ima veliku bazu korisnika koji su redovno dobijali ažuriranja, ima ogroman broj ekstenzija i optimizovani endžin koji ispravno prikazuje 99% web sajtova.

I to su upravo ona mesta gde je Microsoft Edge podbacio. Ne samo da se Edge ne može pohvaliti bogatom kolekcijom ekstenzija, već i u pogledu performansi još uvek ima mnogo prostora za poboljšanja.

Microsoft sada navodno pokušava da uradi ono što je trebalo od samog početka: da izgradi pregledač zasnovan na Chromiumu. Ta vest je još uvek nepotvrđena, i očekuje se da Microsoft potvrdi ili demantuje izveštaje medija prema kojima kompanija navodno razvija novi Windows 10 pregledač koji bi zamenio Edge i koji bi bio manje-više Microsoftova verzija Chromea. Sa istim Chromium endžinom koji koristi Chrome, novi Windows 10 pregledač će verovatno ugledati svetlo dana u predstoječem 19H1 ažuriranju za operativni sistem koji će biti dostupno na proleće. Do tada će možda biti dostupan insajderima u nekoliko sledećih izdanja.

U ovom trenutku nije poznato ni da li Microsoft želi da se drži imena Microsoft Edge i postojećeg korisničkog interfejsa, ali to je svakako teška odluka. Još jedna promena imena i korisničkog interfejsa znači da Microsoft javno priznaje da još jednom nije uspeo.

Svakako, Windowsu 10 potreban je zaista moćan web pregledač i sada je prilično jasno da Microsoft Edge nije pravi put. Možda novi pregledač bude treća sreća.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje